În România, conform IGSU, zilnic au loc în jur de 20 de incendii, soldate cu persoane rănite și decese. Numărul acestor incidente și efectele lor ar putea fi diminuate dacă am cunoaște mai bine cauzele, sursele de aprindere ale focului și măsurile de evitare și stingere ale incendiilor.
De cele mai multe ori, incendiile care apar într-o locuință pun în pericol mai multe persoane, deoarece se răspândesc incontrolabil, și pot afecta case vecine, apartamente, clădiri etc. Chiar și incendiile foarte mici sunt periculoase și pot aduce pagube mari.
Cum poate izbucni un incendiu
Majoritatea incendiilor din locuințe sunt de natură electrică, cauzate de problemele ce apar la instalația electrică sau la echipamentul electric, dar pot fi și de natură termică. Un incendiu izbucnește atunci când materialul combustibil, aerul și sursa de aprindere se întâlnesc.
Instalația electrică este formată din mai multe aparate:
- De conectare: întrerupătoare, prelungitoare, comutatoare;
- Pentru pornirea motoarelor: autotransformatoare de pornire;
- De semnalizare; relee (dispozitiv care produce anumite modificări, cum ar fi închiderea și deschiderea unui circuit), lămpi;
- De măsură: voltmetre;
- De protecție: siguranțe.
Cauzele incendiului de natură electrică
- Supracurent: siguranțe nefixate corespunzător sau întrerupătoare uzate;
- Scântei electrice;
- Scurtcircuite.
Cauzele incendiului de natură termică:
- Corpuri incandescente: țigară, bec, jar, cenușă, zgură, scântei de la coșuri
- Efectul termic al curentului electric: la trecerea curentului electric prin orice conductor se degajă o cantitate de căldură, care în cazul unei izolații corecte se disipează în mediul înconjurător. Dacă nu se disipează, aceasta se depune pe materialele combustibile (lemn, de exemplu) și acestea se pot aprinde.
Cum să evităm incendiile
Într-o locuință, există nenumărate obiecte sau materiale care pot declanșa o aprindere necontrolată sau care pot arde în câteva secunde. Dacă le identifici și le acorzi mai multă atenție, elimini riscul apariției unui incendiu.
Instalațiile electrice defecte sau improvizate
Evită:
- Să folosești conductori sau cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător de materialele combustibile din jur;
- Să suprasoliciți instalațiile electrice din cauza consumatorilor ce depășesc puterea nominală stabilită pentru rețelele respective. Exemple: plită electrică portabilă, radiator, frigider, mașină de spălat etc.;
- Să deții instalații electrice vechi sau improvizate;
- Să înlocuiești siguranțele fuzibile originale cu unele supradimensionate sau improvizate;
- Să lași nesupravegheate aparatele electrice aflate sub tensiune sau să le amplasezi în preajma unor materiale combustibile.
Pentru a preveni declanșarea un incendiu de natură electrică la tine acasă, trebuie să respecți următoarele reguli:
- Nu folosi prize multiple: dacă sunt suprasolicitate, acestea se încălzesc și există riscul apariției unui incendiu;
- Nu trage de cablu pentru debranșarea unui aparat electric. Acesta se poate deteriora și poate deveni o sursă de aprindere;
- Nu amplasa un obiect metalic (scară, țeavă) în apropierea unei linii electrice aeriene. Aceasta poate conduce la accidente grave.
Mijloace de încălzire defecte, improvizate sau necurățate
Odată cu venirea iernii, foarte multe incendii sunt generate de mijloacele de încălzire: sobe, coșuri de fum.
- Nu utiliza sobe metalice sau alte sisteme improvizate sau cu defecțiuni;
- Nu lăsa nesupravegheate mijloacele de încălzire pe timpul funcționării lor;
- Curăță coșurile de fum.
Pentru a preveni declanșarea un incendiu de natură termică la tine acasă, trebuie să cunoști următoarele reguli:
- Respectă distanțele de protecție dintre sobe și materialele combustibile;
- Amplasează în fața sobei cu lemne o cutie metalică. În acest mod, în cazul în care un lemn aprins cade pe podea nu va exista riscul declanșării unui incendiu;
- Nu folosi sobele care au ușițele sau cenușarele defecte sau care nu se închid.
Utilizarea necorespunzătoare a buteliilor sau aragazurilor
Nu lăsa nesupravegheată bucătăria atunci când mâncarea se gătește pe aragaz, sobă sau în cuptor, întrucât majoritatea incendiilor casnice se produc în aceste cazuri.
- Nu folosi butelii de gaze lichefiate fără regulator de presiune, garnituri deteriorate sau furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;
- Nu amplasa buteliile lângă o sursă de căldură sau într-un loc luminos, direct în razele solare;
- Nu folosi buteliile când sunt în poziție culcată sau răsturnată.
Pentru a preveni declanșarea unui incendiu respectă următoarele reguli:
- Nu trece gazul buteliei în alt recipient și nu folosi butelii improvizate;
- Aprinde aragazul folosind principiul gaz pe flacără: aprinde mai întâi chibritul, apoi pornește gazul.
Măsuri
Izbucnirea unui incendiu este un eveniment spontan, tocmai de aceea este bine să cunoști măsurile pe care le poți lua înainte, în timpul și chiar și după apariția unui astfel de incident, pentru a putea reacționa eficient într-o situație de criză.
Înainte
Creează un plan de evacuare. Indiferent că locuiești la casă sau la apartament, un plan de evacuare este necesar. Ca să fii sigur că îl cunoști foarte bine, exersează-l de două ori pe an. De asemenea, găsește câte minim două modalități de a ieși din fiecare cameră.
Achiziționează un detector de fum. Acesta crește șansele de a ieși teafăr dintr-un incendiu. Totodată, nu îl dezactiva atunci când gătești și instalează câte unul la fiecare etaj, dacă locuiești la casă. Prețul unui astfel de aparat începe de la 20 de lei.
Alte sfaturi importante
- Creează mereu copii digitale pentru documentele importante
- Achiziționează un stingător, dar ține cont de clasele de incendiu, deoarece stingătoarele sunt recomandate în funcție de aceste clase. Prețul unui extinctor începe de la 40 de lei.
În timpul incendiului
Reține aceste reguli pentru a știi ce să faci în cazul unui incendiu de amploare:
- Apelează de urgență 112;
- Deplasează-te cât mai aproape de sol deoarece gazele și fumul se ridică la tavan mai întâi;
- Înainte de a deschide o ușă, pune mai întâi mâna pe clanță. Dacă aceasta este fierbinte, folosește o a doua cale de ieșire;
- Dacă nu poți să ieși, închide ușa și acoperă crăpăturile din jurul ușilor cu o cârpă sau bandă adezivă pentru a împiedica fumul să intre. Semnalează la o fereastră pentru ajutor cu o cârpă de culoare deschisă sau o lanternă;
- Dacă hainele tale iau foc, oprește-te, întinde-te și rostogolește-te, iar dacă hainele altei persoane s-au aprins, aruncă pe aceasta o pătură sau un prosop;
- Încearcă să ieși din locuință în direcția dinspre care bate vântul;
- Focul se stinge cu ajutorul extinctoarelor, apei, nisipului și pământului.
După incendiu
Există câteva măsuri care pot fi aplicate și după un astfel de incident, pentru a te ajuta să te reîntorci cât mai repede la o viață normală.
- Apelează la diferite organizații sau cunoștințe în cazul în care ai nevoie de o locuință temporară;
- Dacă ești asigurat, apelează compania de asigurări pentru instrucțiuni detaliate despre proprietate și bunuri;
- Efectuează un inventar al bunurilor și obiectelor deteriorate;
- Consultă-te cu pompierii și află când te poți întoarce acasă în siguranță.
Nu uita, un incendiu se poate declanșa și se poate extinde în doar câteva secunde. Este important să cunoști cele mai întâlnite cauze de apariție a unui incendiu în locuințe (de natură electrică sau termică), dar și soluțiile în eventualitatea unui astfel de incident neplăcut: apelează 112, deplasează-te cât mai aproape de sol, creează un plan de evacuare etc.
Dacă ai găsit informații utile în acest articol, ar trebui să citești și: