Sezonul rece se apropie și dacă și tu vrei să te poți bucura de un confort crescut în orice încăpere a casei tale, este necesar ca aceasta să aibă o temperatură optimă. Atunci când temperaturile sunt scăzute, una dintre principalele tale preocupări cu siguranță va fi legată de încălzirea spațiului în care locuiești sau în care îți desfășori activitatea.
Pentru că nu toate persoanele au posibilitatea instalării unei centrale termice în locuința lor din diferite motive, pe piață poți găsi mai multe metode prin care poți asigura încălzirea unei încăperi. În cazul în care varianta unei sobe pare să fie cea mai rentabilă opțiune, este normal să îți dorești să o achiziționezi pe cea mai bună.
Cum funcționează o sobă?
Încălzirea prin intermediul unei sobe este una dintre cele mai eficiente și ușoare metode de încălzire locală. După ce soba este alimentată cu combustibil iar flacăra este aprinsă, soba va începe să încălzească o încăpere sau mai multe, prin cedarea căldurii. Cedarea se realizează cu ajutorul fenomenelor de convecție și radiație.
Datorită fenomenului de convecție, căldură generată de sobă va începe să declanșeze mișcări ale maselor de aer din interior, fenomen ce duce la amestecarea aerului cald cu cel existent. Totuși, vei resimți diferențe de temperatură între zona tavanului, unde este mai cald deoarece aerul cald se ridică, și zona pardoselii, unde va fi mai rece.
Prin fenomenul de radiație, zonele aflate în apropierea sobei se vor încălzi mai tare față de cele mai îndepărtate.
Tipuri de sobe
Putem clasifica sobele în mai multe categorii, în funcție de anumite specificații și anume:
În funcție de combustibilul utilizat:
- sobe pe combustibil solid (lemn, peleți, cărbuni);
- sobe pe gaz;
- sobe electrice.
În funcție de materialul din care sunt realizate:
- sobe metalice;
- sobe din teracotă;
- sobe din fontă.
În funcție de scopul utilizării:
- sobă doar pentru încălzire;
- sobă pentru încălzire și gătit (cu plită).
În anii ’90, odată cu extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, o parte a românilor și-au modificat clasicele sobe din teracotă în sobe pe gaz, punându-le un arzător de gaz. După un timp, odată cu înregistrarea unui număr considerabil de incidente privind intoxicarea cu monoxid de carbon, s-a constatat că astfel de situații pot fi foarte periculoase în exploatare, având în vedere că sobele și coșurile de fum nu erau curățate. Astfel, pe piață au început să apară sobele pe gaz certificate și sigure. Acestea sunt prevăzute cu sisteme de siguranță care pot întrerupe automat alimentarea cu gaz dacă flacăra se stinge sau dacă emisiile de gaze de ardere depășesc o anumită valoare.
O sobă pe gaz poate funcționa și pe GPL, un beneficiu pentru cei care nu au o rețea de gaz în zona în care locuiesc.
Cum alegi cea mai bună sobă pe gaz?
Pentru a face cea mai inspirată alegere atunci când vine vorba de o sobă pe gaz, trebuie să acorzi o atenție deosebită unor detalii despre care vom vorbi în continuare.
Dimensiunea încăperii de încălzit
Unul dintre primele lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a cumpăra o sobă pe gaz, este dimensiunea spațiului pe care ai nevoie să o încălzești. Acest aspect este unul important deoarece trebuie să te asiguri că soba pe care o vei alege va face față să încălzească uniform și la un nivel optim de consum.
Pentru a-ți da seama de acest aspect, te poți orienta după indicatorul BTU (British Thermal Units). Acesta este o unitate de măsură a energiei termice care îți poate oferi un indiciu cu privire la capacitatea de încălzire a sobei. Totuși, nu trebuie să te bazezi doar pe acest indice. O regulă generală, dacă putem să-i spunem așa, spune că o sobă de 35.000 BTU poate încălzi eficient o suprafață de până la 95 de metri pătrați. Acest lucru este real în condițiile în care pierderile de căldură sunt minime. Dacă locuința nu este bine izolată, căldura se pierde mai repede, iar consumul este mai mare. Așadar, asigură-te că ferestrele și ușile sunt bine izolate. De asemenea, materialele din care sunt fabricate geamurile și ușile, precum și structura și grosimea pereților sunt alte elemente care pot influența capacitatea sobei de a încălzi.
Sistemul de ventilație al sobei pe gaz
Știm foarte bine faptul că în urma arderii, gazul elimină în atmosferă reziduuri. În funcție de modul de eliminare a reziduurilor rezultate în urma arderii, distingem două tipuri de ventilație: directă și indirectă.
Ventilația directă
Sobele cu ventilație directă sunt acelea care funcționează în mod asemănător cu un aragaz cu flacără deschisă. Dacă vei utiliza gazul metan, nu trebuie să te îngrijorezi prea mult cu privire la eliberarea reziduurilor. La fel ca în cazul unui aragaz, o aerisire corectă a încăperii te va feri de orice fel de pericol. O astfel de sobă trebuie să fie echipată obligatoriu cu un sistem care detectează nivelul de oxigen din aer. În cazul în care acesta scade sub limită, alimentarea cu gaz se oprește automat. Acest tip de ventilație este preferat deoarece pierderile de căldură sunt minime și riscurile sunt puține.
În cazul în care vei utiliza GPL pentru încălzire, trebuie să știi că există un risc de formare a mucegaiului, întrucât prin arderea gazului sunt eliberați într-o cantitate considerabilă și vapori de apă. În aceste condiții, alege GPL-ul doar dacă încăperea pe care urmează să o încălzești este de dimensiuni mari.
Ventilația indirectă
Înglobează toate modelele care necesită un coș de evacuare pentru a elibera reziduurile afară. Principalul dezavantaj îl reprezintă faptul că este nevoie de o montare mai complexă, întrucât este necesară o gaură în perete sau în tavan.
Puterea sobei pe gaz
O sobă cu o putere mare va încălzi mai repede o încăpere, dar are și un consum mai ridicat. Astfel, pentru a face o alegere echilibrată în ceea ce privește consumul și puterea, alege în funcție de suprafața care trebuie încălzită, astfel:
- pentru o suprafață de 22 metri pătrați sau un volum de 55 metri cubi, este necesară o sobă cu o putere de de 2 kW;
- pentru o suprafață de 30 metri pătrați sau un volum de 75 metri cubi, este necesară o sobă cu o putere de 3 kW;
- pentru o suprafață de 40 metri pătrați sau un volum de 100 metri cubi, este necesară o sobă cu o putere de 4 kW.
Consumul sobei pe gaz
Este un aspect important care se reflectă în valoarea facturii la gaz sau frecvența cu care schimbi butelia. Obiectivul este de a avea un consum cât mai redus cu o eficiență cât mai mare.
Ca să poți să-ți faci o idee despre consum, dacă vei utiliza intens timp de o oră, o sobă conectată la butelie, vei consuma aproximativ 300 de grame de gaz. În cazul unei utilizări moderate, această valoare scade până la aproximativ 100 de grame.
Dacă vorbim despre o sobă conectată la rețeaua de gaz, aceasta va consuma între 0.4 și 0.8 m³ gaz/h.
Eficiența sobei pe gaz
Pentru a te bucura de o eficiență cât mai crescută a sobei tale, asigură-te că aceasta este dotată cu opțiuni de control al treptelor de putere și cu un termostat care să optimizeze consumul.
Măsuri de siguranță
Unele măsuri trebuie să le iei tu, precum curățarea filtrelor în cazul unei sobe alimentate cu gaz metan. Filtrele adună impurități, cum ar fi părul de animale, lucru care le poate îngreuna sau împiedica să realizeze o ventilare corectă. De asemenea, trebuie să fii atent să nu lași soba să meargă fără flacără, deoarece gazul va fi eliberat în încăpere, fapt ce poate duce la explozii sau intoxicații.
Printre măsurile pe care ar trebui să le includă soba, merită menționat sistemul de detectare a concentrației de CO2 din aer sau a nivelului de oxigen, pentru a evita intoxicarea, precum și grilajul de protecție în cazul în care ai copii mici care pot fi curioși.
În plus, pentru racordare unei sobe sau a altor aparate la rețeaua de gaze este necesar să apelezi la o firmă autorizată de ANRE pentru proiectarea și execuția instalațiilor de gaze naturale. Astfel ai garanția lucrărilor și va crește gradul de siguranță pentru familia ta.
Prețuri sobe pe gaz
O sobă cu alimentare doar pe bază de butelie, cu o putere între 1.5 și 4.2 kW, cu un consum cuprins între 103 și 205 grame gaz/oră, cu termostat și sistem de detectare a nivelului de dioxid de carbon, precum și sistem care oprește alimentarea atunci când se stinge flacăra, costă între 350 și 450 RON.
Prețurile unor astfel de sobe sunt destul de accesibile, modelele mai scumpe ajungând până la 700 – 800 RON.
Sperăm că sfaturile oferite te vor ajuta să iei cea mai bună decizie. Dacă nu ești hotârăt sau încă nu știi care e cea mai bună soluție pentru spațiul tău, nu ezita să ceri ajutorul specialiștilor în domeniu. Ei îți vor oferi informații utile pentru ca tu să faci cea mai inspirată alegere.
Surse: