Pe mulți îi încântă ideea încălzirii în pardoseală și este de înțeles, dar nu pentru toată lumea este o soluție viabilă. Acest tip de încălzire este o opțiune ideală dacă te simți mai confortabil să umbli desculț prin casă sau îți place libertatea de a te așeza pe covor în sufragerie sau poate ai copilași care sunt la vârsta la care preferă joaca pe jos. E o soluție minunată și pentru zona în care ți-ai instalat biroul și stai ore întregi fără a avea o activitate fizică sau dacă pur și simplu ești genul care are mereu picioarele reci. Însă nu întotdeauna ne este la îndemână implementarea unui astfel de proiect.
Există însă un sistem care poate fi folosit complementar sistemului principal de încălzire al casei și care oferă o soluție atractivă. Este vorba despre folia de carbon pentru încălzire care se amplasează sub covoare sau mochete.
Ce este folia de carbon pentru încălzire
Este un sistem de încălzire potrivit în principal în zonele de recreere, în anumite camere sau zone de activitate și în special pentru case mobile, rulote și caravane. Se aplică simplu, are elemente extrem de subțiri și se potriveşte pe pardoseli existente. Se acoperă cu un covor sau mochetă iar folia de carbon încălzește podeaua la un nivel confortabil într-un mod simplu și convenabil. Este complet perforată, astfel încât materialele de dedesubtul și de deasupra acesteia să poată respira. În principiu poate fi utilizat doar ca o sursă suplimentară de încălzire.
Folia de carbon măsoară 0,2 mm grosime și 60 cm lățime. Lungimea variază de la 50 cm la 3 metri. Pentru a preveni deplasarea foliei, aceasta poate fi fixată cu bandă de aluminiu pe bază. Elementele trebuie apoi conectate la un transformator.
O astfel de investiție variază în funcție de spațiul pe care dorești să îl acoperi. O folie de carbon de 60/300 cm costă aproximativ 500 de lei. În funcție de câte astfel de folii doreștisă conectezi, poți alege un transformator compatibil. Prețurile transformatoarelor pot varia între 300 si 2.000 de lei, în funcție de puterea pe care o alegi. Acesta ar trebui să fie plasat într-un loc aerisit în mod corespunzător. Poate fi programat pentru 24 de ore sau mai puțin, astfel încât să încălzească doar pe perioada necesară. Sistemul este prevăzut cu un comutator cu mai multe poziții pentru reglarea temperaturii podelei la nivelurile dorite. În principiu un astfel de sistem poate încălzi pardoseala până la 25°C.
Când sunt utile covorașele încălzitoare
Un astfel de sistem este simplu și eficient. Pentru cei care au nevoie însă doar de încălzirea unui spațiu extrem de restrâns cum ar fi spațiul de sub un birou, pentru cei care lucrează la un ghișeu sau stau mult în picioare în cabinele de pază, mult mai eficiente sunt însă covorașele încălzitoare alimentate la priză
Măsoară între 50 cm2 si 1 m2 și au prețuri de până la 100 de lei bucata.
Aceste covorase electrice sunt flexible, furnizează caldură în zona picioarelor, elimină senzația de frig și facilitează circulația sanguină. De asemenea, pot fi folosite și pentru animalele de companie, în verande sau în spații mai puțin încălzite.
Aceste carpete au o putere relativ mare de disipare și asigură căldură rapid și eficient. Majoritatea au încorporat un limitator de temperatură pentru a proteja împotriva supraîncălzirii.
Așadar, chiar dacă nu reușești să implementezi un sistem clasic de încălzire în pardoseală, poți totuși să te bucuri de beneficiile încălzirii la nivelul podelei alegând o variantă complementară sistemului principal de încălzire.
Surse: