Credem că ești de acord cu noi atunci când afirmăm faptul că scopul unei instalații electrice este să fie eficientă și, mai ales, sigură. Acesta este și cazul unei instalații electrice aparente, care poate fi montată acolo unde nu ai posibilitatea de a îngropa în pereți tuburile care protejează conductoarele electrice de acțiunea nocivă a factorilor de mediu, de exemplu.
În cele ce urmează, vei afla mai multe despre ce înseamnă instalația electrică aparentă, de ce este obligatoriu să apelezi doar la profesioniști atunci când vine vorba de instalația electrică aparentă (acest lucru se aplică în cazul tuturor tipurilor de instalații electrice, de altfel) și care sunt prețurile la care trebuie să te aștepți.
Ce înseamnă o instalație electrică aparentă?
Marea noastră majoritate suntem obișnuiți cu prezența instalațiilor electrice „clasice”, dacă le putem numi astfel, adică cele care își fac simțită prezența doar prin intermediul aparatajului: tabloul cu siguranțe, prizele și întrerupătoarele. În acest caz, instalația propriu-zisă este montată în pereți, un lucru care este gândit pentru a oferi o maximă siguranță în utilizare, dar are și scopul de a proteja conductoarele electrice și conexiunile dintre acestea.
Instalația electrică aparentă diferă tocmai prin acest lucru – ea poate fi montată pe suprafața pereților, însă doar cu respectarea strictă a unor sarcini specifice de montaj. În general, instalația electrică aparentă poate fi de două feluri:
- Provizorie
Este tipul de instalație electrică folosită o perioadă scurtă de timp, de regulă în timpul realizării unei construcții sau pe un șantier. În acest caz, se iau în considerare necesitățile de alimentare, iar în funcție de acestea se vor monta circuite electrice dimensionate corespunzător puterii receptoarelor și/sau utilajelor necesare. La finalul lucrărilor mai sus amintite, acest tip de instalație este demontată.
- Permanentă
Acest tip de montaj aparent este acceptat prin normativ pentru construcțiile ai căror pereți nu permit îngroparea de tuburi care protejează conductoarele electrice. Cu această ocazie, proiectul va marca necesitatea folosirii unui material suplimentar de protecție și susținere a circuitelor electrice, în timp ce aparatajul va fi ales din categoria aplicat, adică se poate monta direct pe pereți.
Partea leului atunci când vine vorba despre ce tip de instalație electrică aparentă se folosește mai des este asigurată de cele permanente. Acestea pot fi întâlnite atât în construcții permanente de tip rezidențial (case și apartamente, case de vacanță, cabane etc.), cât și în spații de dimensiuni mai mari, de tipul magazinelor, atelierelor sau depozitelor.
Un aspect crucial care trebuie luat în considerare atunci când se alege o instalație electrică aparentă este calitatea materialelor izolatoare. De acestea depind durabilitatea și siguranța utilizării pe termen lung a circuitelor electrice, astfel că este o idee bună să le alegi cât mai calitative cu putință.
De ce este obligatoriu să apelezi la personal autorizat?
În general, cel mai important lucru pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când folosești energia electrică este siguranța! Acest deziderat poate fi atins doar atunci când toate etapele până la punerea în funcțiune sunt respectate întocmai. Din acest motiv, singurul mod prin care poți să îți asiguri liniștea este să lași lucrările de montaj și întreținere ale instalației electrice aparente pe mâna profesioniștilor din domeniu, în speță unor electricieni autorizați de ANRE.
Iată care sunt lucrările, etapele dacă vrei, care necesită atenția unor electricieni autorizați, a căror expertiză și experiență vor face diferența:
- Proiectul și montajul
Faza de proiect este obligatorie prin lege, iar un electrician profesionist va lucra doar după specificațiile unui proiect aprobat. Mai mult, atunci când proiectul este gândit și semnat de o firmă profesionistă, și etapa de montaj poate să urmeze ușor indicațiile din cuprinsul acestuia.
- Completări sau modificări
Fie că ai nevoie de un nou circuit dedicat, fie că îți dorești să extinzi o parte din instalația electrică aparentă, prezența unei echipe autorizate în domeniul electric este cea mai bună idee.
- Refacerea completă a instalației electrice
Ca fiecare lucru, orice instalație electrică, după un ciclu mai lung sau mai scurt de funcționare, trebuie înlocuită din cauza uzurii. De obicei, cauzele principale ale uzării instalației electrice sunt deteriorarea conductoarelor, mai ales a izolației acestora, și faptul că circuitele nu mai fac față consumului.
De prisos să mai adăugăm faptul că acest proces de înlocuire a instalației electrice este unul destul de complicat, care trebuie lăsat în seama specialiștilor. Aceștia vor pune la cale un proiect nou și vor implementa măsurile aferente acestuia într-un mod care să nu îți creeze probleme neplăcute în viitor. De asemenea, un alt avantaj al folosirii expertizei unor specialiști este faptul că îți pot garanta calitatea lucrării lor și pot interveni fără costuri adiționale dacă ceva nu mai funcționează așa cum ar trebui.
- Mentenanța periodică
În mod normal, durata de viață și de utilizare a unei instalații electrice aparente este de circa 30 de ani. Bineînțeles, această durată de viață este viabilă doar dacă nu sunt depășite puterile maxime pe fiecare circuit și dacă, în mod periodic, se realizează verificări.
Este bine de știut faptul că aceste verificări trebuie să fie solicitate firmelor sau persoanelor autorizate nu mai târziu de 2 ani de la punerea în funcțiune a instalației electrice. Bineînțeles, la orice semn al faptului că instalația prezintă probleme, este imperios necesar să ceri ajutorul acestor specialiști care te vor ajuta să le rezolvi având sentimentul de siguranță de partea ta.
Cât te costă?
Exact ca în cazul oricăror lucrări din acest domeniu, și montajul unei instalații electrice aparente are la bază câteva criterii legate de amploarea instalației, numărul de derivații și aparatajul care se instalează sau necesarul de putere solicitat de beneficiar. Diferența dintre o instalație electrică aparentă și una clasică constă în faptul că, în cazul primei dintre ele, se vor adăuga și o serie de materiale suplimentare.
În cele ce urmează vom încerca să îți explicăm mai pe larg acele criterii amintite mai sus, foarte importante dacă te-ai decis că vrei să montezi o instalație electrică aparentă:
- Suprafața pe care se realizează montajul
Distanța de la tabloul cu siguranțe până la fiecare dintre punctele de consum din respectivul spațiu influențează într-o foarte mare măsură necesarul de conductoare electrice. În mod logic, cu cât sunt mai multe încăperi de cablat, cu atât numărul de doze și aparataj electric necesar este mai mare.
- Puterea necesară (siguranțe, conductoare)
Pentru ca o instalație electrică aparentă să reziste la consumul solicitat este necesar să adaptezi, în primul rând, secțiunea conductoarelor în funcție de acest consum și, implicit, a siguranțelor de protecție. De asemenea, dacă te gândești să folosești mai multe aparate cu un consum ridicat de energie, amplasate în camere diferite, o idee bună este să configurezi circuite electrice dedicate pentru fiecare cameră în parte.
- Materiale consumabile
Din nefericire, acest criteriu poate fi cu greu cuantificat, deoarece cantitatea de materiale consumabile diferă la un scenariu la altul și, în general, se adaptează în funcție de necesitățile impuse de montaj.
Este bine să ai în vedere faptul că și cea mai simplă adăugare de circuit electric poate să crească prețul în cazul unei instalații electrice aparente. Este clar încă din start că, pentru aceeași suprafață, același număr de circuite, prize și întrerupătoare, instalația electrică aparentă va fi mai scumpă față de una îngropată. Acest lucru este determinat atât de nevoia mai mare de material de izolație suplimentar (canalul de cablu), cât și de durata și/sau dificultatea manoperei de montaj.
În general, nu există un preț fix și nici un ar fi posibil acest lucru, de aceea, în aceste cazuri, se pot doar estima câți bani ești nevoit să scoți din buzunar. Totuși, o estimare foarte apropiată de preț pentru orice fel de instalație electrică (aparentă sau nu) o vei primi după ce proiectul a fost realizat conform cu cerințele pe care le-ai avut.
În concluzie, dacă spațiul în care vrei să montezi o instalație electrică nu este propice pentru instalarea uneia „clasice”, o instalație electrică aparentă este exact ce ai nevoie. Se poate monta pe pereți și, astfel, poți să îți dai seama încă de la început de primul avantaj – nu mai este necesar să spargi pereții, un lucru care presupune multă muncă și eforturi financiare considerabile. Totuși, este de dorit să iei în considerare și faptul că montajul unei instalații electrice aparente este sensibil mai scump decât cel al unei instalații „clasice”, deci trebuie să te gândești foarte bine ce tip de instalație ți se potrivește.