Încet, încet, după ninsorile din luna martie primăvara se instalează, iar panourile solare nepresurizate pentru apă caldă menajeră pot fi reutilizate până în toamnă. Dar, înainte de a aștepta să curgă la robinet apă încălzită de la soare specialiștii ne recomandă să facem o serie de verificări măcar vizual, înainte de umplerea cu apă rece și să chemăm un instalator, dacă observăm anumite probleme.
Umplerea cu apă rece a panoului solar se realizează doar seara, după apusul soarelui sau dimineața devreme înainte de răsărit, altfel există riscul să explodeze tuburile vidate din sticlă din cauza diferențelor mari de temperaturi, în cazul unui șoc termic.
Ce putem observa și care ar putea fi cauzele?
- Scurgeri de apă pe la vasul flotor – presiunea apei care intră în panou depășește 2,5 bari sau mecanismul flotorului este blocat.
- Scurgeri de apă pe la un tub – garniturile siliconice sunt deteriorate sau apa se scurge din altă îmbinare.
- Unul dintre tuburile vidate este spart – este posibil ca rastelul de tuburi să fie curbat la mijloc sau tensionat din montaj.
- Panoul solar nu se alimentează cu apă rece – mecanismul vasului flotor poate fi blocat.
- Nu este produșă apa caldă (curge apă rece) – a fost înnorat mai multe zile, iar radiația solară nu a încălzit apa sau tuburile sunt murdare la exterior și necesită curățare.
- Presiune redusă la apă caldă – panoul solar este montat prea jos, instalația de apă caldă are prea multe coturi de 90º sau la montaj s-a folosit o țeavă cu diametru mic
- Scurgeri de apa pe la țeava de fierbere – nu exista consum de apă caldă și surplusul este evacuat pe acolo (este un lucru normal, dacă se consumă apa din bazin fenomenul dispare).
❗Este foarte important pentru funcționarea optimă a unui panou solar nepresurizat ca acesta să fie montat cât mai sus posibil pe acoperiș, de preferat la coama casei, deoarece apa caldă ajunge la duș/ chiuvetă prin cădere. Dacă presiunea apei calde este insuficientă, sistemul poate fi îmbunătățit prin montarea unui presostat și a unei pompe ridicătoare de presiune, până la 2 bari. Totodată, panoul trebuie să fie orientat spre SUD, cu o înclinație de aproximativ 45° și să nu fie umbrit de vegetație sau alte clădiri, iar tuburile trebuie curățate periodic cu apă caldă și detergent pentru a absorbi radiația solară.
Curățarea și întreținerea panoului solar sunt esențiale pentru buna funcționare, dar având în vedere că se lucrează la înălțime și sunt necesare anumite cunoștințe tehnice este util ca în fiecare primăvara punerea în funcțiune să fie făcută de un instalator, astfel încât orice deficență apărută să fie remediată repede, iar investiția făcută să ne ofere confortul necesar.
Sursă: