Fie că urmează să îți construiești o casă, ai achiziționat un apartament care trebuie renovat sau că îi comunici dezvoltatorului unde ai vrea să fie amplasate prizele din noul tău apartament, toate acestea implică instalația electrică și, implicit, siguranța ta și a familiei tale. De aceea vrei să alegi cele mai bune prize.
Montarea sau înlocuirea instalației electrice presupune parcurgerea unor etape bine definite, iar una dintre acestea este reprezentată de poziționarea și protejarea prizelor din casa ta.
Ce este o priză?
Reprezintă una dintre componentele instalației electrice împreună cu panoul electric, contorul electric, circuitele electrice, duzele de ramificație pentru instalația electrică, întrerupătoarele electrice, materialele izolante pentru circuitele electrice, corpurile de iluminat și materialele auxiliare instalației electrice.
Prizele sunt niște dispozitive de conectare prin intermediul cărora se realizează conectarea unor consumatori electrici (frigider, televizor, radio, etc.) la o rețea electrică, prin intermediul unei fișe de curent (ștecăr – var. ștecher).
Tipuri de prize
Prizele electrice se pot clasifica în mai multe categorii, și anume:
- În funcție de modul de conectare și de tipul rețelei electrice:
- prize monofazate – conectate la rețeaua casnică.
- prize trifazate – conectate la rețeaua industrială.
- În funcție de gradul de protecție:
- prize cu împământare – împământarea reprezintă un element de siguranță al cărei scop principal este acela de a garanta siguranța oamenilor (sau a altor ființe vii) împotriva electrocutării involuntare, dar și de a proteja echipamentele electrice din casă împotriva scurtcircuitelor sau variațiilor curentului electric.
- prize fără împământare – se regăsesc de obicei la imobilele mai vechi și se recomandă înlocuirea acestora.
- În funcție de standardele folosite în fiecare țară:
- standard german – cuprinde prizele complet echipate, care pot fi montate direct în dozele din perete și este standardul cel mai utilizat în România.
- standard modular (italian) – avantajul este faptul că permite mai ușor realizarea unor combinații ale aparatelor, iar dezavantajul este reprezentat de faptul că trebuie înlocuite dozele din perete cu doze speciale care să suporte aparatajul modular.
- alte standarde – francez, britanic și american, care însă sunt foarte rar folosite în România.
- În funcție de modalitatea de montaj:
- prize aplicate – cel mai des întâlnite în cazul instalațiilor electrice realizate aparent pe perete.
- prize îngropate – mai moderne, îngropate în tencuială, la nivelul peretelui.
- În funcție de materialele din care sunt confecționate:
- prize ceramice.
- prize din polimeri – polimerii înlocuiesc treptat ceramica deoarece asigură o durată de viață mai mare a aparatelor electrice și sunt rezistenți la foc. Montajul prizelor din polimeri este mai ușor de realizat comparativ cu prizele ceramice.
- În funcție de sistemul de fixare în doze:
- fixare cu gheare – este utilizată în cazul în care dozele sunt vechi și nu permit fixarea cu șuruburi. Printre dezavantaje, amintim faptul că se pot smulge destul de ușor din perete atunci când deconectezi un aparat electric.
- fixare cu șuruburi – este mult mai ușor de realizat și prezintă mai multă siguranță.
- În funcție de gradul de protecție contra umidității și prafului:
- prize cu protecție IP44 sau IP55 – recomandate a fi folosite în spații cu umiditate ridicată (balcon, terasă, subsol).
- prize fără protecție.
- În funcție de numărul de aparate pe care îl pot conecta:
- simple;
- duble;
- triple;
- cvadruple;
- cvintuple.
În cazul prizelor multiple, trebuie să ai grijă ca numărul de aparate conectate să nu depășească cumulat curentul maxim admis de 16A.
- În funcție de formă și culoare: în ultimul timp prizele au devenit și un element de decor de care se ține cont în amenajarea unei locuințe, producătorii adaptându-se la cerințe și venind pe piață cu prize în diferite forme și culori.
Stabilirea numărului necesar de prize și amplasarea acestora
În cazul unei locuințe noi, atunci când poți decide numărul necesar de prize și amplasarea acestora, trebuie să ai în vedere numărul de consumatori pe care urmează să îi utilizezi și locul de amplasare al acestora. În cazul în care nu vei stabili încă de la început aceste detalii, s-ar putea să fii nevoit ca atunci când te vei muta să utilizezi mai multe prelungitoare care, pe lângă faptul că vor afecta design-ul locuinței, pot crea și un disconfort.
Specialiștii recomandă montarea unei prize duble în colțurile fiecărei camere, precum și între ferestrele pereților mai lungi în cazul în care aceștia au două ferestre.
Ideal ar fi să ai mai multe prize decât consideri că ai nevoie. Astfel vei acoperi situațiile neprevăzute ca atunci când este posibil să folosești, spre exemplu, în același timp în bucătărie cafetiera, blenderul, cuptorul cu microunde și vrei să pui și telefonul la încărcat.
Înălțimea recomandată pentru montarea prizelor este de 30 cm față de podea, dar desigur, se va lua în considerare confortul și ușurința utilizării pentru fiecare membru al familiei.
Atunci când vorbim despre prizele din baie, acestea trebuie să aibă neapărat protecție împotriva umezelii, iar amplasarea lor va fi la o distanță suficient de mare față de sursele de apă, dar și față de podea care este predispusă umezelii.
Montarea corectă a prizelor
Montarea prizelor trebuie realizată de către un electrician autorizat deoarece necesită multă atenție, iar buna funcționare a consumatorilor, precum și gradul de siguranță, depind în mare măsură de corectitudinea montajului. Având deja stabilit planul de dispunere a prizelor, electricianul va cabla prizele la dozele de ramificație ascunse în perete după cum urmează: cablul maro sau roșu pentru fază, cablul albastru pentru nul și cel galben sau verde pentru împământare.
Dozele se fixează în locul obținut în urma spargerii peretelui, urmând introducerea firelor, realizarea legăturilor pe baza culorilor menționate mai sus și izolarea cu banda izolatoare a conexiunilor. În ultima etapă se fixează prizele și capacele acestora, după care se reconectează siguranțele și cu ajutorul creionului de tensiune, se testează fiecare priză.
Inovații în domeniul prizelor
Asemenea majorității domeniilor și în ceea ce privește prizele apar constant inovații. Iar cum viitorul pare să se îndrepte spre utilizarea a din ce în ce mai multă aparatură smart, instalarea unei prize inteligente (smart plug) va fi ceva obișnuit.
Dacă te întrebi ce poate face o priză inteligentă, ei bine vei fi surprins. Aceasta îți oferă posibilitatea să controlezi de la distanță prin intermediul unei aplicații instalate pe telefon și acces la internet, consumatorii electrici conectați la ea. De câte ori nu ai pățit să pleci de acasă și să nu-ți mai amintești dacă ai lăsat fierul de călcat în priză? Ori poate vii acasă după o zi în care temperatura a fost de peste 35oC și vrei să pornești aerul condiționat. O priză inteligentă îți permite să ai control de la distanță asupra aparatelor electrice din casă. Aplicația îți poate arăta nivelul de consum al fiecărui aparat, iar în cazul unei defecțiuni, vei primi o notificare.
Pe lângă toate avantajele, te va ajuta să faci și economii importante la factura de curent electric.
Dacă ai de gând să îți echipezi casa cu astfel de prize inteligente, trebuie să ții cont de câteva aspecte și anume:
- conectivitatea – asigură-te că sistemul de operare al telefonului tău (Android, IOS, Windows) este compatibil cu priza.
- garanție – o priză de calitate vine însoțită de un certificat de garanție de minimum 2 ani.
- funcții și caracteristici – verifică dacă aplicația pe care urmează să o instalezi permite: programare, rapoarte, notificări/alerte, măsurare consum, control de pe orice dispozitiv mobil.
Sfaturi generale
Pe final îți lăsăm în completare câteva sfaturi generale pentru alegerea și montarea celor mai bune prize:
- ține cont de îmbinarea prizelor: alege prize modulare pentru a putea realiza combinații în funcție de consumatori. Spre exemplu, poți combina o priză normală cu una care are ieșire pentru TV, Internet sau USB
- alege prizele cu protecție, ale căror contacte electrice sunt obturate și care se deblochează automat doar atunci când introduci ștecărul.
- folosește prize cu împământare.
- atenție la curentul maxim suportat de prize (6A sau 16A), care nu trebuie depășit deoarece acest lucru poate duce la distrugerea prizei și chiar la producerea unui incendiu.
- pentru prizele din bucătărie ia în calcul cele 3 nivele de înălțime:
- nivelul 1: 10 – 15 cm de la podea – este pentru prizele folosite în cazul frigiderului, mașinii de spălat rufe și mașinii de spălat vase.
- nivelul 2: 110 – 130 cm de la podea – este cel destinat zonei de lucru de deasupra blatului și al mesei, destinat consumatorilor precum: cuptor cu microunde, blender, cafetieră, etc.
- nivelul 3: 200 – 250 cm de la podea – este utilizat pentru detectorul de gaze, centrală și hotă.
- gândește în viitor – chiar dacă nu o să montezi acum un aer condiționat, gândește-te unde l-ai monta dacă ar fi cazul și pune o priză acolo. Ia în calcul toate situațiile viitoare care ar putea apărea: dacă lucrezi de acasă o să ai nevoie de un birou, poate de o imprimantă; dacă vin musafiri la tine și vor să-și încarce telefonul lângă canapea, dacă vrei să citești seara pe fotoliu și ai nevoie de veioză în apropiere, etc.
În concluzie, ca proprietar al unei locuințe, tu știi cel mai bine unde vei avea nevoie de prize, astfel încât, acordă timp etapei de proiectare a prizelor deoarece este un aspect asupra căruia nu te vei mai putea întoarce ușor în viitor.