Înainte să începi demersurile verifică dacă în zona în care locuiești există deja un distribuitor de gaze naturale la care să te branșezi sau dacă trebuie să închei un contract de racordare gaze. În funcție de accesibilitățile disponibile în zona ta, ai de ales dintre două opțiuni pentru a avea acces la gaz:
- Racordarea la rețeaua de distribuție de gaz.
- Racordarea branșamentului la conducta existentă.
Astfel, în funcție de situația în care te afli, ai de parcurs următoarele etape:
1. Racordarea la rețeaua de distribuție de gaz
Dacă în zona în care se află casa ta nu este realizată încă racordarea la gaz, trebuie să contactezi distribuitorul de gaze naturale din regiunea ta și să închei un contract de racordare cu acesta. După realizarea instalațiilor necesare, trebuie să îți alegi un furnizor de gaz cu care să închei un contract pentru a avea acces la gaz.
Pas cu pas, iată care sunt punctele de parcurs pentru a obține acces la rețeaua de distribuție de gaze naturale:
- Contactează distribuitorul de gaze din zona ta și depune cererea de racordare la sistemul de distribuție, împreună cu celelalte documente solicitate de distribuitor. Formularele și cererile necesare le găsești și pe website unde le poți completa. Depune toate documentele la operatorul de rețea. Distribuitorul de gaze are obligația de a-ți oferi un răspuns în termen de 30 de zile de la depunerea cererii. Sună la biroul de relații cu clienții sau informează-te de pe website care sunt modalitățile de depunere a cererii dacă nu vrei să te deplasezi la sediu. Odată cu depunerea cererii trebuie achitat și tariful de analiză a cererii.
- Stabilirea soluției tehnice de racordare. În urma cererii pe care ai depus-o, distribuitorul de gaz va hotărî dacă vei primi sau nu avizul tehnic de racordare (ATR). În cazul în care nu ai primit acest acord de acces, distribuitorul trebuie să argumenteze și să ofere soluții tehnice pentru ca racordarea la rețeaua de gaze naturale să se poată desfășura. Avizul tehnic de racordare trebuie achitat în maximum 5 zile de la emiterea lui, iar în termen de 30 de zile de la obținerea acestuia trebuie încheiat și contractul de racordare. În momentul eliberării sale, ATR va fi însoțit și de cererea de racordare, de contractul de racordare și de factura pentru tariful de racordare. Contractul de racordare te informează despre costul estimat pentru proiectare şi execuţie, precum și despre durata realizării racordării.
- Achitarea tarifului de racordare.
- Încheierea contractului de racordare. După plata și obținerea avizului tehnic de racordare contactează operatorul pentru a depune cererea de încheiere a contractului.
- Alegerea operatorului care să execute lucrările. Ai dreptul de a alege ce operator dorești să efectueze lucrările. Consultă lista de operatori licențiați ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei). Asigură-te că în maximum 3 zile de la realizarea procesului verbal de recepție, operatorul economic ales solicită în scris către ANRE punerea în funcțiune a instalației de utilizare. Dacă nu alegi niciun operator, distribuitorul va alege pentru tine un operator prin achiziție publică.
- Obținerea avizelor și autorizațiilor necesare pentru construirea intalației de racordare.
- Proiectarea instalației de racordare. În această etapă are loc proiectarea instalației și întocmirea documentației tehnice, dar și verificarea ei de către tine și verificatorul atestat ANRE. În final, operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale (OSD) va controla și se va asigura că verificarea a avut loc și că respectă criteriile prevăzute în lege.
- Execuția instalației de racordare. În termen de 30 de zile după ce ai obținut autorizația de construire de la autoritățile locale, poate începe execuția instalației, punerea în funcțiune a instalației de racordare și emiterea facturii de regularizare. Lucrările ar trebuie să dureze maximum 50-60 de zile. OSD trebuie să se asigure în tot acest timp că lucrările se realizează corespunzător.
- Încheierea contractului de furnizare. După ce ai finalizat împreună cu distribuitorul racordarea la rețeaua de gaze, trebuie să îți alegi furnizorul de gaze și să închei un contract cu acesta pentru a primi acces la gazele naturale.
- Solicită punerea în funcțiune a instalației de utilizare. Depune către furnizorul tău o cerere de punere în funcțiune a instalației. Acesta îți va emite factura și te va informa cu privire la data programată pentru a pune în funcțiune instalația și pentru a monta contorul. La rândul său, furnizorul trebuie să încheie un contract cu distribuitorul și să solicite punerea în funcțiune a instalației de utilizare.
- Punerea în funcțiune. Asigură-te că data programată împreună cu furnizorul tău este respectată și că totul funcționează.
2. Racordarea branșamentului la conducta existentă
Dacă în zona ta a fost deja încheiat un contract cu distribuitorul de gaze, iar instalația de racordare este deja făcută, mai trebuie doar realizat branșamentul până la conducta existentă.
Ce trebuie să faci pentru a avea acces la gaz în locuința ta?
- Depune o cerere către distribuitorul de gaze împreună cu documentele necesare și solicită accesul la rețeaua de gaze.
- Cererea ta este analizată. În cazul în care informațiile completate sunt incorecte sau incomplete vei fi contactat pentru a le completa.
- Emiterea contractului. În termen de 10 zile de la depunerea cererii vei primi contractul de distribuție de gaze în două exemplare.
- Semnează și returnează contractul în maximum 5 zile lucrătoare.
- Încheie un contract de furnizare. Alege-ți furnizorul și semnează un contract cu acesta. Depune o cerere pentru contractul de furnizare împreună cu documentele solicitate de furnizorul pe care l-ai ales. Poți contacta furnizorul direct pe website sau telefonic pentru a nu te deplasa la sediu.
Dacă ai neclarități, nu ezita să suni la Biroul de Relații Clienți și să soliciți informațiile de interes. De asemenea, cererile și formularele necesare pentru a fi completate pot fi accesate de pe website-ul distribuitorului, respectiv al furnizorului.
Surse: