Ca răspuns la creșterea accentuată a prețurilor la energie, mai mult de jumătate dintre consumatorii țărilor din UE și-au schimbat obiceiurile, acordând o mai mare importanță economisirii de energie acasă (71%) ori apelând la subvențiile publice pentru aplicarea de măsuri de eficiență energetică și/sau schimbând modul de utilizare a mijloacelor de transport (28%), relevă un studiu recent realizat de Comisia Europeană.
Românii nu fac excepție, procentul celor care au declarat că au economisit energia acasă apropiindu-se de 57% (vezi graficul de mai jos), devansându-i astfel pe slovaci (49%), maltezi (53%) și croați (56%), dar și pe vecinii bulgari.
Deși marea majoritate consideră că ar trebui să facă mai mult pentru a contribui personal la tranziția spre energie verde și la combaterea schimbărilor climatice, europenii chestionați au fost împărțiți în ceea ce privește măsura în care impactul bunurilor și serviciilor asupra mediului le-a influențat alegerile: 43% au declarat că nu au fost deloc influențați de preocupările legate de mediu în deciziile lor de cumpărare.
Există, de asemenea, variații mari între sectoare, automobilele fiind în fruntea listei în ceea ce privește importanța impactului asupra mediului pe care consumatorii o resimt atunci când fac o alegere (81%).
În plus, mai puțini consumatori decât în 2020 (-5 puncte procentuale) și-au exprimat încrederea în seriozitatea acțiunilor de susținere a mediului, ceea ce ar putea fi atribuit unui nivel mai ridicat de conștientizare cu privire la marketingul ecologic.
Datele pentru raportul din acest an au fost colectate prin intermediul unor sondaje realizate în octombrie și noiembrie 2022 pe teme de actualitate, inclusiv obiceiurile de consum în timpul crizelor, precum și în ceea ce privește tranziția energetică și digitală.
Context
Începând din vara anului 2021, prețurile energiei au înregistrat vârfuri și o volatilitate fără precedent, în special după invazia Rusiei în Ucraina. Acest lucru a avut un impact grav asupra gospodăriilor și economiei UE. Pentru a atenua efectul acestei dinamici a pieței, Comisia a propus, iar statele membre au convenit asupra unei game variate de măsuri de urgență pentru a face față prețurilor ridicate la energie și pentru a atenua impactul acestora asupra consumatorilor.
Setul de instrumente a fost apoi actualizat în primăvara anului 2022, când Comisia a prezentat, de asemenea, Planul REPowerEU, pentru ca UE să își recâștige independența energetică și să scape cât mai curând posibil de importurile de combustibili fosili din Rusia.
Pe parcursul anului 2022, UE a introdus măsuri privind stocarea gazelor, reducerea coordonată a cererii de gaze, un mecanism de corecție a pieței gazelor, precum și o intervenție de urgență pentru a aborda problema prețurilor ridicate la energie prin reducerea cererii de energie electrică și redistribuirea profiturilor excepționale din sectorul energetic către consumatori, printre altele.
Recent, pe 14 martie, Comisia a propus reformarea pieței de energie electrică a UE. Un obiectiv-cheie al reformei este de a spori protecția consumatorilor împotriva prețurilor volatile și de a le oferi acestora o mai mare posibilitate de alegere a contractelor, precum și accesul direct la energia din surse regenerabile, prevăzând o protecție suplimentară pentru consumatorii cei mai vulnerabili.
Studiul integral poate fi consultat aici.
Sursa: https://commission.europa.eu
Citește și:
România, printre țările din UE cu cea mai mare scădere a consumului de gaze în acest an