E vară din nou, e cald și, dacă nu ai în casă un aparat de aer condiționat sau poate ai unul însă e vechi și consumă mult, acum e momentul să faci o nouă achiziție! Pe piață există foarte multe mărci și modele disponibile, așa că este nevoie să îți aloci timp pentru a face o analiză cât mai temeinică. Dar la ce anume trebuie să te uiți pentru a lua decizia optimă?
1) Dimensiunea spațiului în care urmează să fie montată instalația de răcire
Este importantă deoarece în funcție de acest aspect te vei orienta către aparate de aer condiționat cu performanță energetică și capacitate de climatizare optime.
Specialiștii atrag atenția asupra faptului că pentru spațiile comerciale este mai dificil de asigurat instalații de climatizare corespunzătoare decât pentru spațiile locuibile, fie că este vorba despre apartamente de tip penthouse sau case individuale. În funcție de activitățile desfășurate în interiorul acestor spații comerciale, capacitatea de climatizare trebuie să fie mai mare (de exemplu, în cazul halelor și magazinelor alimentare) sau mai mică (cafenele, librării etc.).
2) Izolarea termică a clădirii
Este un alt aspect important de care trebuie să ținem cont, fiind evident că o izolare precară duce la un transfer termic ridicat, atât în sezonul cald cât și toamna-iarna.
3) Orientarea față de punctele cardinale
Orientarea nordică înseamnă un spațiu mai rece iarna dar mai răcoros în sezonul cald, după cum orientarea sudică vine cu multă caldură vara.
4) Compartimentarea spațiului pe care dorim să-l climatizăm
Dacă este open space sau sunt mai multe încăperi/camere, precum și suprafața vitrată avută la dispoziție, tipul ferestrelor (sticlă termopan sau sticlă simplă) influențând temperatura din interior. Ulterior, în funcție de aceste aspecte, ne orientăm spre un aparat de aer condiționat cât mai potrivit nevoilor noastre.
5) Capacitatea sistemului de climatizare
Este un alt criteriu foarte important și este în funcție de suprafața spațiului vizat. Aceasta se măsoară în BTU (British Thermal Unit) și se referă la numărul de BTU pe care aparatul de aer condiționat îi poate circula într-o oră. Astfel, pentru încăperi cu o suprafață cuprinsă între 20 și 25 metri pătrați sunt necesari 9.000 BTU, 12.000 BTU pentru suprafețe de 25-35 metri pătrați, 18.000 BTU pentru suprafețe de 40-50 metri pătrați și 24.000 BTU pentru suprafețe de 60-70 metri pătrați.
Specialiștii subliniază faptul că este obligatoriu să ții cont de aceste valori atunci când achiziționezi un aparat de climatizare pentru a avea parte de confortul dorit, dar și pentru a te asigura că sistemul de climatizare în sine nu este suprasolicitat. Suprasolicitarea duce la scurtarea duratei de exploatare și, implicit, la costuri suplimentare care nu sunt acoperite prin garanție, ci din buzunarul tău.
6) Clasa energetică
Conform Comisiei Europene, există 7 clase energetice pentru încadrarea electrocasnicelor, de la clasa A la clasa G. Un aparat electrocasnic care face parte din clasa A este considerat a fi cel mai eficient din punct de vedere energetic, având un consum redus de energie, în timp ce unul încadrat în clasa G este considerat ca având o eficiență energetică foarte scăzută și implicit are un consum mare de energie.
Așadar, atunci când unul dintre obiectivele tale este să obții un consum redus de energie, însă vrei să îți menții în același timp nivelul de confort, este recomandat să optezi pentru un aparat de aer condiționat din clasa energetică A.
7) Prețul
De cele mai multe ori înclină balanța spre un brand sau altul, în funcție de bugetul disponibil și modalitatea de achiziție.
Pe site-urile de profil, prețul unui aparat de aer condiționat cu o capacitate de 9.000 BTU, care poate fi folosit pentru spații de 15-25 metri pătrați, pornește de la 1.100 lei, pentru cel portabil, sau 1.400 lei, pentru cel care se montează pe perete. Dacă alegi să cumperi de la un producător de top, poți scoate din buzunar și peste 9.000 de lei pentru un aparat cu aceeași capacitate, dar de ultimă generație, cu funcții și caracteristici performante (amortizarea vibrațiilor, console rabatabile, clasa energetică A, control Wi-Fi, programator 24 de ore, flux de aer 3D).
8) Costurile de montare
Îți sugerăm să optezi pentru o echipa de specialiști, eventual chiar cea recomandată de către furnizor. În multe cazuri, magazinele online sau cele fizice îți pun la dispoziție, pe lângă posiblitatea achiziționării și în rate a produsului, o listă cu firme autorizate pentru aceste operațiuni. Chiar dacă prețul manoperei pare ceva mai ridicat, avantajul este că montajul se face corect și nu afectează garanția produsului.
9) Întreținere
Sistemele de răcire sunt, poate, cele mai mari consumatoare de energie din casa noastră pe timpul verii. Aparatele de aer condiționat pot consuma mai multă energie electrică dacă nu sunt amplasate corect în locuință, dacă nu se ține cont de suprafața locuinței sau dacă au setată o temperatură cu mult mai scăzută față de cea exterioară.
Prin gesturi mici și responsabile poate fi eficientizat consumul de energie. Astfel, dacă închizi ușa de la camera în care se află AC-ul sau dacă setezi o temperatură rezonabilă de minimum 22 de grade, poți reduce consumul cu până la 40%.
De asemenea, este mai bine să lași aerul condiționat să funcționeze mai mult timp setat pe o anumită temperatură decât să îl pornești o dată la 1-2 ore. Dacă îl pornești mai rar, acesta va fi suprasolicitat și va consuma mult curent electric. Dacă este însă setat pe modul Auto, aparatul va recircula aerul din încăpere și, din când în când, va intra în funcțiune doar pentru câteva minute.
Totodată, curățarea filtrelor la 2-3 luni este benefică atât pentru sănătate, cât și pentru eficiența energetică.
Surse:
- Cum aleg cel mai bun aparat de aer condiționat?
- Cum alegi aparatul de aer condiționat: ghid pentru cumpărători
Citește și: