Toți vrem să locuim într-o casă sigură și confortabilă. Există multe avantaje de care te vei bucura instalând o unitate de aer condiționat. Sistemul îți va răcori locuința și te va ajuta, de asemenea, să menții un aer curat și proaspăt. Cu toate acestea, la fel ca mașinile și alte sisteme electrice, sistemele de aer condiționat îmbătrânesc și se defectează. Durata medie de viață a unui sistem de aer condiționat este de 10 până la 15 ani atunci când este întreținut corespunzător, dar chiar și cu o întreținere adecvată, unitățile AC nu sunt proiectate să reziste pentru totdeauna.
Indiferent de cât de bine întreții sistemul de aer condiționat, eventualul declin al unității este inevitabil. Dacă nu ești pregătit pentru aceasta, o defecțiune a unității AC îți poate lăsa familia într-o reședință incomodă pentru mai multe zile sau chiar săptămâni. Din fericire, există mai multe semnale care îți indică faptul că sistemul tău AC este pe punctul de a se defecta. Dacă poți recunoaște aceste “steaguri roșii” suficient de devreme, este posibil să poți preveni o defecțiune completă și să te asiguri că reședința ta nu va rămâne niciodată fără aer condiționat, mai ales în sezonul cald.
Iată care sunt 5 dintre semnele prin care poți monitoriza starea aparatului tău de aer condiționat:
- Întrerupătorul continuă să se declanșeze
Dacă unitatea ta externă de condensare continuă să piardă energie și declanșează întrerupătorul, atunci acesta este un semn al defectării compresorului. Compresorul aparatului de aer condiționat poate consuma multă energie și se poate supraîncălzi, ceea ce face ca întrerupătorul să se declanșeze. Dacă observi că se întâmplă acest lucru, nu reseta întrerupătorul sau nu porni AC-ul de fiecare dată când apare această situație. Mai degrabă apelează la un specialist pentru a verifica sistemul de aer condiționat, deoarece întrerupătorul automat își face treaba și previne un potențial incendiu.
- Unitatea AC nu răcește
Dacă aparatul de aer condiționat nu îți răcorește locuința așa cum îți dorești, indiferent de câte ori a fost reparat, atunci ar trebui să iei în considerare înlocuirea lui. Ar putea exista diverse motive pentru care unitatea de AC nu funcționează corect. S-ar putea ca conductele de aer să fie blocate, să existe o scurgere de agent frigorific sau să fie defecte anumite componente majore, cum ar fi compresorul. Sistemul ar putea fi, de asemenea, la sfârșitul duratei sale de viață sau să aibă o dimensiune greșită pentru nevoile de încălzire și răcire ale locuinței tale. În cazul în care observi că unitatea ta de AC nu mai răcește așa cum ar trebui, cheamă un specialist pentru a o verifica.
- Sistemul emană un flux de aer redus sau suflă aer cald
Dacă realizezi că fluxul de aer produs de sistemul tău de aer condiționat este mai redus decât de obicei, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le verifici sunt filtrele. Dacă sunt înfundate puternic, acestea vor reduce fluxul de aer și chiar vor pune presiune inutilă pe unitatea de AC. În funcție de gradul de utilizare, trebuie să înlocuiești filtrele la fiecare una până la trei luni. Fluxul de aer redus poate fi cauzat și de suflante deteriorate sau de alte probleme pe care nu le poți detecta sau rezolva. Dacă înlocuiești filtrele și problema cu fluxul de aer continuă să persiste, trebuie să apelezi la un specialist pentru a-ți verifica sistemul, pentru a evita reparații mai costisitoare pe termen lung.
Dacă condensatorul aparatului de AC pare să funcționeze, dar unitatea suflă aer cald, s-ar putea să semnalizeze o avarie iminentă a compresorului. Un compresor defect nu poate pompa agent frigorific prin unitate, ceea ce duce la lipsa capacității de răcire. Cu toate acestea, este vital să reții că scurgerile de agent frigorific pot provoca, de asemenea, această problemă. Dacă sistemul de răcire își pierde treptat puterea de răcire de-a lungul timpului, o scurgere de agent frigorific ar putea fi cauza principală. Deoarece aparatul de aer condiționat își pierde încărcătura de agent frigorific, ar putea provoca tensiuni inutile asupra compresorului său, ducând la defectarea compresorului. Nu ignora această problemă. Oprește unitatea AC, apoi contactează un specialist pentru a o verifica cât mai curând posibil.
- Funcționare zgomotoasă
Aparatele de aer condiționat sunt proiectate să aibă o funcționare silențioasă, astfel încât de fiecare dată când auzi sunete sau zgomote mai puternice provenite de la unitatea de AC, ar trebui să le consideri „steaguri roșii”. Zgomotele de agitație sau lovitură, de obicei, indică faptul că o piesă s-a desprins sau s-a defectat și va necesita probabil unele înlocuiri. Componentele electrice defecte din unitatea de AC sau un motor al ventilatorului deconectat care provoacă un zăngănit în interiorul condensatorului poate duce, de asemenea, la o funcționare zgomotoasă. Cu toate acestea, cel mai bine ar fi să îl repari cât mai curând posibil, înainte de a–l suprasolicita, deoarece acest lucru poate duce la defectarea compresorului.
Aparatele de aer condiționat întreținute eficient și la timp, ar trebui să funcționeze corect, iar o funcționare zgomotoasă este un semn clar că ceva este în neregulă. Apelează la serviciile unui specialist pentru a-ți verifica unitatea și a o repara dacă începi să auzi zgomote ciudate.
- Creșterea valorii facturilor de energie
În general, facturile la electricitate sunt adesea ceva mai mari în timpul sezonului cald dacă folosești un aparat de aer condiționat. Cu toate acestea, dacă facturile cresc brusc mai mult decât de obicei în lunile de vară, este un semn că există probabil o problemă la unitatea de AC. Este posibil ca sistemul tău să fie depășit, ineficient sau să necesite piese de schimb sau anumite reparații. Dacă simți că aerul nu se răcește în locuință, una dintre reacțiile naturale este să cobori temperatura. Acest lucru ar putea face ca sistemul de răcire să funcționeze mai mult, în încercarea de a ține pasul cu cererea actuală.
Unitățile AC învechite nu pot ține pasul, ceea ce poate duce la înghețarea echipamentului sau la arderea compresorului. Pe termen lung, facturile la utilități vor continua să crească pe măsură ce aparatul de aer condiționat îmbătrânește. Dacă compari consumul și facturile de energie electrică cu cele de anul trecut și îți dai seama că temperaturile au fost la același interval, dar utilizarea aparatului de AC este mai mare, atunci este probabil ca unitatea ta de aer condiționat să fie pe punctul de a se defecta. Dacă facturile de electricitate cresc în mod neobișnuit, aparatul trebuie verificat de către un profesionist pentru a preveni costurile suplimentare.
Pentru a-ți menține aparatul de aer condiționat în stare bună de funcționare, trebuie să faci la timp reviziile periodice. Acestea te vor ajuta să observi orice semnal care indică faptul că unitatea ta este în declin sau are nevoie de unele reparații sau înlocuiri. Un aparat de aer condiționat întreținut corespunzător nu numai că va menține un grad ridicat de confort pentru casa și familia ta, dar te va asigura, de asemenea, că toate costurile de funcționare și facturile de energie vor rămâne scăzute.
Surse: