În zilele noastre ne putem încărca smartphone-urile cu un acumulator care încape în buzunarul pantalonilor. Nu ar trebui să existe însă și o modalitate simplă de a ne asigura energia necesară locuinței dintr-o sursă independentă atunci când rețeaua este căzută, de exemplu, în urma unei furtuni? Sau să ne alimentăm aparatele pe care vrem să le folosim în aer liber, într-o zonă unde am campat, fără ca liniștea să fie tulburată de zgomotul continuu al unui generator alimentat cu benzină?
Aceasta este promisiunea stațiilor de alimentare portabile (Portable Power Station), cunoscute și sub numele de generatoare cu invertor alimentate cu baterii.
Puteți folosi în siguranță o centrală electrică portabilă în interiorul casei, deoarece aceasta nu este poluantă, deci nu generează emisii. Cu o serie de prize diferite puteți folosi stația și pentru a încărca dispozitivele electronice. Iar aceste unități vin adesea la pachet cu panouri solare portabile, care suplimentează posibilitățile de încărcare și extind durata de funcționare.
Ce este mai exact o stație electrică portabilă?
Acest dispozitiv este compus în principal dintr-o baterie mare, însă dotările suplimentare sunt cele care justifică termenul de „stație”. Fiecare oferă mai multe opțiuni de porturi – cum ar fi prize de curent alternativ sau de perete, plugin-uri USB și porturi de 12V, permițând versatilitate în ceea ce privește dispozitivele pe care le pot încărca.
Ele stochează energia în siguranță și furnizează energie eficient, ceea ce înseamnă adesea timpi foarte scurți de încărcare. Tehnologia din dotare, precum ecranele digitale, indică inputul și outputul, iar aplicațiile software permit gestionarea și urmărirea fluxului de energie de la distanță.
Odată cu progresul tehnologiei bateriilor, centralele portabile au capacitatea și puterea de a alimenta în mod fiabil dispozitivele electronice care necesită o putere mult mai mare decât o poate oferi un acumulator obișnuit. Deși nu sunt la fel de puternice ca generatoarele pe benzină, ele sunt silențioase, mai ușoare și nu necesită combustibil pentru a începe să furnizeze energie.
Achiziția unei stații electrice portabile este probabil cea mai bună soluție dacă sunteți în căutarea unui dispozitiv silențios și mobil pentru a vă alimenta smartphone-ul, laptopul, computerul, televizorul, mini-frigiderul sau chiar alte aparate electrice cu consum mai mare.
Pentru a vă ajuta să găsiți una potrivită, iată mai jos cinci lucruri pe care ar trebui să le știți înainte de a cumpăra o stație electrică portabilă.
1. Capacitatea – are destulă putere pentru ceea ce ai nevoie?
Când căutați o stație portabilă, capacitatea bateriei este cea mai importantă specificație pe care ar trebui să o aveți în vedere. Cu cât capacitatea bateriei este mai mare, cu atât mai mult timp puteți alimenta dispozitivele la fiecare încărcare. Așadar, cumpărați bateria cu cea mai mare capacitate posibilă pe care v-o permite bugetul.
Cu toate acestea, având în vedere dimensiunea, greutatea și costul, este posibil să doriți să optați pentru o abordare mai calculată atunci când luați în considerare capacitatea bateriei stației portabile.
Deoarece diferiți producători folosesc valori diverse pentru a măsura capacitatea bateriei stațiilor lor portabile, cunoașterea capacității bateriei poate fi confuză. Cele mai populare valori utilizate pentru măsurarea capacității bateriei includ mAh (miliamperi oră), Ah (amperi oră), Wh (Watt-oră) și kWh (kilowatt-oră).
Dispozitivele electronice indică de obicei consumul maxim de energie în wați-oră, pe care îl puteți găsi marcat pe diferite tipuri de surse de alimentare. Dacă sursa de alimentare indică puterea sa în wați, rețineți că un watt este egal cu un wat-oră.
Pentru a înțelege mai bine cât timp poate alimenta dispozitivele o stație de alimentare portabilă, mai întâi trebuie să cunoașteți capacitatea bateriei acesteia în wați-oră. Pentru a face acest lucru, puteți verifica capacitatea sa în watt-oră. Dar dacă se indică capacitatea bateriei în mAh (miliamperi-oră) sau Ah (Amperi-oră), puteți lua acele numere și să le înmulțiți cu tensiunea nominală a sistemului (12V sau 24V). De exemplu: 10 Ah/10.000 mAh x 24V = 240 Wh.
Deci, să presupunem că laptopul dvs. funcționează la maximum 90W sau 90Wh, iar stația portabilă are o baterie cu o capacitate de 40.000 mAh pe un sistem de 24 volți. Folosind exemplul de calcul de mai sus, veți vedea că stația are o capacitate a bateriei de 960Wh. Dacă împărțiți această capacitate la cei 90Wh pe care îl folosește laptopul, vă puteți aștepta la aproximativ 10 ore de funcționare fără a lua în considerare pierderea de putere și alte variabile.
Tips: atenție la greutate! Teoretic, toate stațiile electrice sunt portabile, dar transportul uneia de 3.000 de wați care are 40 de kilograme pentru a încărca doar un laptop nu este tocmai ideal. Dacă știți că nevoile dvs. de energie sunt minime, cum ar fi alimentarea dronei sau bateriile camerei foto într-o călătorie de weekend, optați pentru una dintre centralele mai mici.
2. Tipul bateriei: Li Ion sau LiFePO4/LFP?
Tipul de baterie utilizat într-o stație electrică portabilă este foarte important, deoarece determină în mare măsură dimensiunea, greutatea, costul, viteza de încărcare și cât timp poate continua stația să producă curent alternativ înainte de a se descărca. Bateriile cu litiu-ion (Li-Ion), litiu-polimer (Li-Po) și bateriile plumb-acid sunt cele mai frecvente baterii utilizate în stațiile de alimentare portabile.
Vă recomandăm bateriile LiFePO4/LFT, cele mai recent dezvoltate în această industrie. Este o tehnologie cu fosfat de fier de litiu, de unde-i vine și denumirea. Prețurile bateriilor LiFePO4/LFP au scăzut în ultimii ani, iar eficiența lor s-a îmbunătățit considerabil. Depășește litiu-ion (Li-ion) în multe aplicații, inclusiv off-grid și energie solară – și chiar vehicule electrice (EV-uri).
Bateriile LiFePO4 sunt similare cu Li-ion, dar au avantaje semnificative care le fac opțiunea ideală
pentru soluțiile de alimentare de rezervă pentru consumator. Mai jos câteva dintre acestea:
Sunt mai sigure. Bateriile LiFePO4 sunt mai sigure decât Li-ion datorită legăturilor covalente puternice dintre atomii de fier, fosfor și oxigen din catod. Legăturile le fac mai stabile și mai puțin predispuse la evadarea termică și la supraîncălzire, probleme care au determinat ca bateriile cu litiu-ion să aibă reputația de a avea un risc mai mare de incendiu.
Stabilitatea este motivul pentru care LFP-urile sunt standardul în aplicațiile de energie solară și off-grid. Când bateriile sunt în casă, nu există loc pentru erori legate de supraîncălzire și alte probleme. Proprietarii de case își pot stoca cu încredere bateria LiFePO4 în casă, fără a-și face griji cu privire la problemele de siguranță la incendiu.
Durată de viaţă mult mai mare. Multe baterii Li-Ion pot trece prin aproximativ 500 de cicluri de încărcare și descărcare înainte de a se degrada în performanță. Bateriile LiFePO4 pot trece prin mii de cicluri înainte ca performanța lor să înceapă să scadă.
Interval de temperatură de funcționare mai larg. Bateriile LiFePO4 oferă o gamă mai largă de temperatură de funcționare comparativ cu Li-Ion. Ele pot funcționa bine la temperaturi cuprinse între -20°C și până la 60°C.
În concluzie, dacă doriți să investiți într-o baterie pe care să o puteți utiliza în mod regulat off-grid, LiFePO4 este alegerea potrivită.
3. Tehnologia invertorului
În funcție de dispozitivul pe care încercați să îl alimentați, dacă aveți invertorul potrivit, puteți salva dispozitivele delicate de la deteriorare și le puteți face să funcționeze cât mai eficient posibil, economisind la încărcarea bateriei.
Invertoarele de putere sunt componente electrice care convertesc curentul continuu (DC) al bateriei în curent alternativ (AC). DC este folosit pentru a vă încărca dispozitivele portabile alimentate cu baterie, cum ar fi telefonul, tableta și căștile Bluetooth, în timp ce AC este folosit pentru a alimenta mai multe dispozitive care consumă energie, cum ar fi laptopul, computerul, televizorul și consolele de jocuri.
Astfel, dacă veți alimenta echipamente de precizie, delicate și extrem de sensibile, a avea un invertor cu undă sinusoidală pură ar trebui să fie singura dvs. opțiune. Dar dacă veți folosi stația de alimentare doar pentru a vă alimenta computerul, monitoarele, consola și televizorul, atunci o stație cu un invertor de undă sinusoidală modificat ar trebui să funcționeze bine, economisind în același timp destul de mulți bani.
4. Metoda de încărcare – cum preferi să o încarci?
Fiecare stație solară are multiple modalități de încărcare: cu panouri solare, la priză din casă, la bateria mașinii etc.
Din start aici trebuie să fii atent să vezi care este inputul maxim, pentru că acesta determină cât va dura să încarci stația în funcție de modalitatea preferată.
Încărcare solară. Una dintre cele mai bune caracteristici ale stațiilor portabile este capacitatea de a se reîncărca 100% din energia solară. Pot avea o gamă largă de panouri solare care sunt atât portabile, cât și montabile iar configurația poate fi personalizată pentru a se potrivi cu nevoile tale specifice.
Tips: atenție dacă există protecție la supraîncărcare! Dacă decizi să alimentezi cu mai multe panouri o stație fără protecție la supraîncărcare, riști să o prăjești.
La priză de acasă. Fiecare stație poate fi încărcată în casă, la priză, și vine cu adaptorul necesar.
5. Informațiile de pe display – afișează ce ai nevoie?
Este bine să fiți atenți la acest aspect pentru a ști câtă energie consumați și cât timp stația va asigura consumul înainte să se descarce.
Alte recomandări sunt să luați în calcul și dacă stațiile sunt modulare, adică dacă se pot combina mai multe, în caz că aveți nevoie de un spor de putere. Atenție totodată la compatibilitatea stației cu panourile și la posibilititatea de a găsi anumite componente!
Top 5 cele mai bune stații portabile de energie în 2023* sunt:
- Jackery Explorer 2000 Plus – Producătorul Jackery a intrat la jocul modular oferind baterii de expansiune externe. Fiecare baterie externă are aceeași capacitate ca și unitatea de bază 2000 Plus și puteți conecta până la cinci baterii suplimentare la unitatea principală pentru un uimitor 12.256,8 Wh. În plus, puteți combina două seturi de șase piese. Combinați pentru acea capacitate de 240 de volți și o capacitate și mai mare de 24.513,6 Wh.
Preț producător: 2028 euro
Sursă foto: jackery.com
- Togo Power 346Wh – cea mai bună stație portabilă mică. A arătat cel mai mare procent de capacitate măsurată în comparație cu capacitatea sa declarată de 346 wați-oră la 98,95%. Această unitate nu este deosebit de rapidă de încărcat, totuși, durează 4 ore și 17 minute pentru a se încărca complet de la gol.
Preț amazon.com: 249 euro
Sursă foto: togopower.com
- Jackery Explorer 1500 Pro – cea mai bună stație portabilă de capacitate medie. Funcționează bine în testele privind capacitatea utilizabilă, 90,4%, și se va încărca rapid, de la 0 până la 100% în 2 ore, și asta numai cu încărcare AC.
Preț producător: 1.567 euro
Sursă foto: jackery.com
- EcoFlow River 2 Pro – cea mai bună stație din punct de vedere al calității raportate la preț. Are o capacitate utilizabilă de 635,1 Wh din cele 768 declarate (sub standardul industriei de 85% capacitate utilizabilă). O mulțime de opțiuni pentru ieșirile de încărcare. Se încarcă complet în 70 de minute conform specificațiilor.
Preț producător: 488 euro
Sursă foto: ecoflow.com
- Zendure Superbase Pro 2000 – cea mai bună stație de backup.În zilele noastre, din ce în ce mai multe stații electrice portabile oferă moduri de protecție de rezervă UPS sau EPS pentru a oferi energie de rezervă pieselor critice ale echipamentelor în timpul căderilor de curent. Majoritatea stațiilor de alimentare portabile oferă acum timpi de transfer de „mai puțin de” 20 sau 30 de milisecunde. Este grozav în ceea ce privește stațiile portabile. Televizoarele, laptopurile, frigiderele și alte dispozitive vor fi bine protejate.
Preț producător: 1.660 euro
Sursă foto: zendure.com
Dacă ești interesat găsești și la noi în România astfel de stații și sisteme, ajunge să dai o căutare pe internet pentru a vedea toate detaliile.
*conform cnet.com
Surse:
makeuseof.com, goalzero.com, ecoflow.com, techradar.com, cnet.com
Citește și:
5 moduri prin care să-ți protejezi sistemele electrice | Despre Energie (despre-energie.ro)
Care sunt cele mai bune invertoare solare în 2022? | Despre Energie (despre-energie.ro)