În ultimii ani, izolarea cu spumă poliuretanică a caselor a prins avânt deoarece aportul adus de aceasta este unul semnificativ. Izolația îți asigură un microclimat prielnic în interiorul locuinței și a oricărui tip de spațiu, măsurile luate în acest sens fiind total justificate.
Spuma poliuretanică este un material care are capacitatea de a acoperi majoritatea zonelor care trebuie izolate, în mare parte datorită beneficiilor speciale pe care le deține. Contrar datelor care arată clar faptul că spuma poliuretanică ocupă o poziție fruntașă în sectorul izolațiilor, având un coeficient de conductivitate termică foarte mic, există câteva mituri despre ea care te fac să te gândești de două ori atunci când trebuie să alegi materialul pe care îl vei utiliza pentur a-ți izola casa.
În continuare vom vorbi despre câteva dintre acestea.
1. Spuma poliuretanică este un material ineficient termic
De obicei, cea mai comună comparație atunci când vine vorba despre materialele de izolare, se face între spuma poliuretanică și vata bazaltică, considerându-se eronat faptul că spuma are un coeficient mai mic de izolare. Această confuzie vine din faptul că spuma poate fi regăsită în două variante și anume: cu celulă deschisă și cu celulă închisă.
Dacă vorbim despre spuma cu celulă deschisă, atunci putem face o comparație a rezistenței termice cu vata bazaltică. Dacă ne raportăm la spuma cu celulă închisă, aceasta are o rezistență superioară celor două materiale amintite mai sus și automat un preț mai ridicat, dar și o eficiență mai mare.
2. Spuma poliuretanică este toxică
Asemenea altor materiale de construcții, spuma poliuretanică are la bază anumiți compuși care îi determină elasticitatea și proprietățile izolante. În mod cert aceasta trebuie utilizată conform specificațiilor producătorilor, însă ea, ca material de izolare, în condiții normale de temperatură și aplicare conformă, nu îți va afecta sănătatea.
Dacă vrei să mergi pe materiale eco, poți alege lâna de oaie, spuma organică sau celuloza. Totuși, trebuie să fii conștient de faptul că toate materialele trebuie să fie tratate și amestecate cu alte substanțe pentru a beneficia de anumite calități, cum ar fi: respingerea insectelor și a altor dăunătoare, combaterea mucegaiului și a fungilor, rezistența la foc etc.
3. Spuma poliuretanică se dizolvă în timp
Unele persoane spun că spuma poliuretanică se va măcina în timp, mai ales în cazul în care aceasta va intra în contact cu apa sau cu temperaturile ridicate. Acest lucru este unul fals, întrucât unul dintre beneficiile de bază ale spumei poliuretanice este faptul că aceasta nu permite ca apa să se infiltreze în structură. Spuma poliuretanică nu își schimbă compoziția odată ce este aplicată.
4. Spuma poliuretanică este mult prea ușoară pentru a izola
Deși este un material ușor, în realitate aceasta izolează perfect suprafețele, iar greutatea și densitatea ei trebuie privite ca niște avantaje deoarece acestea nu cresc greutatea casei și nu produc o încărcare în plus. Greutatea unei clădiri reprezintă un aspect important deoarece se află într-o legătură strânsă cu fundația. Orice încărcare suplimentară înseamnă de fapt o solicitare în plus care trebuie preluată de terenul de sub casă, care a fost studiat, analizat și menționat cu caracteristicile sale din punct de vedere geotehnic în proiectul tehnic. Orice încărcare suplimentară duce la schimbarea acestor date.
5. Spuma poliuretanică nu are niciun aport constructiv
Din contră, pe lângă scopul izolator, spuma poliuretanică cu celulă închisă, are la uscare un grad ridicat de rigiditate, pe care îl transferă elementului de construcție izolat. Utilizarea spumei pentru izolarea rosturilor, a spațiilor tehnice sau înguste, are la bază principiul rigidizării elementelor, care face ca toate elementele să lucreze ca un tot unitar.
Nu mai regăsim un alt material care deține aceste proprietăți, deoarece majoritatea se prezintă sub formă de rulouri sau plăci și nu sunt aplicate precum spuma, sub forma unei izolații continue, perfect ermetizate. Un argument suplimentar este și faptul că, atunci când este ales un alt material izolator, de obicei se vine peste el cu un strat de spumă poliuretanică pentru un plus de eficiență. Spuma are un rol constructiv întrucât contribuie la rezistența clădirilor, aspect important mai ales în cazul mișcărilor seismice, cele mai dificile tipuri de solicitări la care o construcție trebuie să răspundă.
6. Spuma poliuretanică este inestetică
Într-adevăr, spuma cu celulă deschisă expandează mult și necontrolat și este inestetică, însă doar dacă ea rămâne expusă, la vedere, lucru care nu este recomandat. Aceasta poate fi împinsă în locurile greu accesibile și de asemenea poate fi tăiată la nivelul la care se dorește, cu ajutorul unui fierăstrău sau cutter. De obicei peste stratul de spumă se pune un strat de finisare, sau dacă spațiul va fi finisat ulterior, spuma va fi acoperită cu plăci de rigips sau OSB. În cazul spumei cu celulă închisă, care are o densitate mare, expandarea sa este lentă și controlată, iar aspectul este unul neted.
7. Spuma poliuretanică mucegăiește
Este o altă afirmație falsă, spuma fiind singurul material fără pierderi de aer, care permite o sigilare perfectă. Întrucât este vorba despre un material de izolare compact, care nu permite schimburi de căldură cu exteriorul, spuma nu va mucegăi.
8. Spuma poliuretanică nu se poate aplica în pantă
Din contră, unul dintre motivele pentru care spuma poliuretanică este preferată, este acela că poate fi aplicată și în plan înclinat la fel de bine, densitatea împiedicând scurgerea ei. Odată ce este aplicată, aceasta are aderență la suport și nu trebuie susținută cu profile, așa cum este cazul izolațiilor cu vată bazaltică.
9. Spuma poliuretanică nu are rol de izolare fonică
Principalul motiv pentru care spuma poliuretanică este utilizată este performanța termică excelentă. Izolarea fonică este doar un bonus pe care acest material îl oferă. Aceasta are capacitatea de a reduce nivelul de zgomot într-un grad mai ridicat decât alte materiale izolatoare convenționale. Pentru o izolare fonică bună, se utilizează spumă poliuretanică cu celulă deschisă, de 10 – 20 cm grosime.
10. Spuma poliuretanică este scumpă
Pentru că este un material performant folosit pentru izolarea caselor, spuma poliuretanică are costuri mai mari. Acest lucru este adevărat dacă se compară costul unui metru de spumă cu cel al unui metru de vată bazaltică/polistiren/celuloză. Dacă luăm în calcul faptul că spuma este spre exemplu, chiar și de 3 ori mai eficientă decât vata, atunci costurile sunt comparabile. Costurile mai ridicate reflectă calitățile mai bune ale acesteia. Dacă spre exemplu locuința ta a fost încadrată într-o clasă de eficiență energetică inferioară, izolarea cu spumă poate schimba acest lucru. Odată izolată, casa ta nu va mai pierde căldură, costurile cu încălzirea vor scădea și astfel va deveni mai eficientă. Cel mai bun exemplu este cel al podurilor nelocuite, care, dacă sunt izolate cu spumă, reușesc să păstreze o căldură constantă, chiar dacă temperatura exterioară este una scăzută. Generalizând, întreaga casă are de câștigat în urma izolării cu un material eficient, deoarece nu va trebui să mai investești în surplusuri energetice sau în echipamente și dispozitive de încălzire.
Spuma poliuretanică deține anumite caracteristici foarte bune din punct de vedere al izolării, iar din acest motiv, este considerată ca fiind un material eficient și trainic, asupra căruia nu va trebui să intervii în timp. Totodată trebuie să acorzi o atenție sporită asupra protecției la incendii și la ventilarea podurilor izolate cu spumă poliuretanică.
În fond, izolarea termică are exact acest obiectiv, de a transforma o casă considerată ineficientă termic, într-una care treptat să te ajute să economisești, iar spuma poliuretanică reușește cu brio să acopere cele mai comune cerințe de izolare.
Surse: