Dacă este să evidențiem un termen futurist care este foarte utilizat în ultimul timp, acesta ar fi „blockchain”. Probabil că ai auzit și tu în diferite contexte utilizarea acestui cuvânt. Însă, pe cât de mult este folosit, pe atât de rar este definită esența acestei tehnologii.
Blockchain – tehnologia prin care se creează încredere
În mod obișnuit, toate piețele pot fi definite printr-un set de actori care gestionează produse și informații. Însă, după cum bine știi, în condițiile reale de piață, informația nu curge într-un mod complet transparent și accesibil tuturor. Acest lucru este valabil mai ales în sectoare de importanță strategică pentru stat, în zone de monopol natural sau acolo unde natura mărfurilor favorizează aceste relații. Putem include în această categorie: emisia de valoare monetară, monetizarea traficului pe internet, precum și structura piețelor clasice de energie.
Ce au în comun toate aceste piețe? Faptul că, oricât de diverse ar fi, au o arhitectură centralizată și o inerentă lipsă de încredere între părțile care nu se cunosc. Spre exemplu, pentru a încheia un contract de export, cele două sau mai multe părți implicate, fiind localizate în state diferite, sunt nevoite să apeleze la moderarea tranzacției de către o bancă. Banca asigură faptul că transferul de valoare între părți se realizează și astfel totul este sigur.
Putem spune că acesta este rolul tradițional al autorităților de intermediere cum sunt băncile. Timp de secole, nevoia de a crea încredere între părți a fost un apanaj esențial al acestor instituții. În prezent însă, acest lucru este pe cale să se schimbe datorită apariției tehnologiei blockchain.
Dacă este să încercăm să definim ce înseamnă această tehnologie blockchain, am putea spune că reprezintă o formă prin care se creează încredere între străini, prin care se permit tranzacții între egali în cadrul unei rețele (în engleză “peer to peer trading”), astfel încât valorile pot fi transmise în mod sigur între membrii unei rețele fără să mai fie necesară existența unei terțe părți care să contribuie cu autoritatea sa. În acest mod valoarea este distribuită de la autoritatea monopolistică rețelei, descentralizând arhitectura pieței.
Aplicații ale tehnologiei blockchain în domeniul energiei
Nu în orice industrie poate fi implementată tehnologia blockchain. Pentru a verifica dacă se pretează, mai întâi se analizează actualele oportunități tehnologice, provocările cu care se confruntă clientul final și cum o nouă arhitectură descentralizată poate să creeze valoare pentru el. Sectorul energetic prezintă mult potențial de a fi o bună aplicație pentru blockchain din mai multe considerente și anume:
- Schimbările climatice și necesitatea adoptării de resurse de energie regenerabile. Acestea au dus la dezvoltarea unor tehnologii cum ar fi micro-eolienele și panourile fotovoltaice, a căror costuri se află pe o pantă descendentă. Natura lor prezintă oportunități pentru dezvoltarea unei clase noi de actori în cadrul sistemului energetic și anume prosumatorii. Conceptul de prosumator este un hibrid între consumatorul casnic și producătorul de energie și reprezintă o oportunitate cât și o provocare pentru actuala arhitectură a rețelelor energetice deoarece creează dificultăți în ceea ce privește echilibrarea tehnică a rețelei. Producția de energie electrică la nivel de gospodărie reprezintă însă o mare oportunitate pentru dezvoltarea de arhitecturi bazate pe blockchain, deoarece, cu o eficiență nemaiîntâlnită la nici un alt model, acestea capitalizează pe natura distribuită a producției de energie.
- Maturizarea tehnologiilor care permit realizarea de microgriduri
Pe lângă scăderea costurilor de producție a energiei datorită panourilor fotovoltaice sau micro-eolienelor, întregul ecosistem de tehnologii care permite realizarea de rețele sustenabile la nivel de comunități locale s-a maturizat în materie de tehnologie și scădere a prețurilor. Aici intră: soluțiile de comunicații și rețelistica, invertoarele, contoarele digitale, dar mai ales soluțiile de stocare a energiei. O astfel de evoluție permite un control mai mare asupra energiei electrice, aceasta devenind un bun care poate fi controlat, stocat, ușor cuantificabil, calități care sunt esențiale pentru orice resursă care se pretează tranzacționării automate prin contracte inteligente.
- Un număr mare de intermediari pe lanțul valoric
Pentru ca un sistem energetic să existe, este necesară existența a două tipuri de actori: producători și consumatori. Orice alt tip de actor este opțional și ține de configurația istorică centralizată a sistemului. Valoarea energiei produse este împărțită la un număr mare de entități care pot fi eliminate prin implementarea unei rețele de prosumatori bazată pe blockchain. Prosumatorii pot deveni punctul principal în rețelele energetice ale viitorului prin dezvoltarea unor comunități energetice administrate local de cooperative de producere a energiei formate și deținute de către membrii comunității.
Remarcăm în ultimii ani la nivel mondial o tendință de creare a unui ecosistem de start-up-uri în domeniul aplicațiilor blockchain în energie. Dintre acestea, amintim:
- Lo3 Energy din SUA desfășoară proiecte care au ca scop accelerarea proliferării energiei distribuite și a economiei partajate a utilităților și a calculelor. Start-up-ul a lansat în Brooklyn, New York, un proiect pilot denumit TransActive Grid care contorizează în timp real generarea și utilizarea de energie locală și care analizează anumite date conexe.
- Grid + din SUA dezvoltă soluții hardware și software pentru a aduce eficiențe de generația următoare pe piețele energetice. Aceștia oferă economii suplimentare consumatorilor prin utilizarea tehnologiei și automatizării pentru a reduce costurile energiei casnice.
- Bankymoon din Africa de Sud a construit prima soluție la nivel mondial de contorizare inteligentă bazată pe blockchain pentru rețelele de energie electrică și utilități moderne. Aceasta a fost implementată în școlile africane și permite gestionarea costurilor de utilități și plata prin criptomonedă direct la contor.
- Fortum din Finlanda oferă o soluție bazată pe blockchain care permite consumatorilor să controleze aparatele prin intermediul Internetului, contribuind astfel la optimizarea încălzirii și minimizarea costurilor cu energia electrică.
- InviroHub din Africa de Sud, unul dintre cei mai mari furnizori de soluții și servicii de management de mediu, a lansat o aplicație de tehnologie integrată care încorporează contoare inteligente, infrastructură pentru telecomunicații și software bazat pe blockchain. Scopul lor este de a dezvolta soluții inteligente pentru electricitate, apă și gaze, care să ofere populației informații exacte și detaliate în timp real.
Avantaje ale aplicǎrii blockchain în sectorul energetic
Tehnologia blockchain face posibilă echilibrarea cererii și a ofertei în timp real întrucât implică direct clienții, contribuind astfel la integrarea energiei regenerabile în rețea în mod rentabil. Platforma inteligentă de tranzacții duce la crearea unei noi categorii de agenți economici – prosumatorii, gospodăriile având astfel un grad ridicat de autonomie prin rolul dublu pe care îl joacă: cel de producător și vânzător de energie.
Modelul peer-to-peer al tehnologiei blockchain, care este bazat pe încrederea generată de registrul său permanent și necalificat, este un instrument financiar inovator, care ajută la depășirea percepției cum că proiectele de eficiență energetică sunt riscante. Au fost deja dezvoltate mai multe aplicații ale tehnologiei blockchain care facilitează tranziția către o piață descentralizată, digitalizată și un sector energetic decarbonizat. Acestea înlesnesc plata automatizată a facturilor, încărcarea și partajarea vehiculelor electrice și criptarea cotelor regenerabile.
S-a dovedit prin intermediul proiectelor puse în aplicare până în prezent, că tehnologia blockchain are capacitatea de a aduce economii consistente. Prin renunțarea la intermediar, tranzacțiile realizate prin blockchain generează costuri mai reduse, accelerează procesele și duc la o flexibilitate mai mare în întregul sistem.
Utilizarea tehnologiei blockchain în domeniul energiei în România
În cadrul ediţiei a XIV-a a forumului regional FOREN 2018 (cea mai importantă manifestare dedicată sectorului energiei din sud-estul Europei), organizată la Costinești, dl. Daniel Pintilie, membru al Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, a declarat: “Integrarea tehnologiei Blockchain în piața de energie este abia la început. Multe întrebări nu şi-au găsit, încă, toate răspunsurile. Va fi o schimbare fundamentală a modului în care producem, folosim şi distribuim energia. Cu toate acestea, perspectiva unei piețe libere, fără intermediari, cu costuri de tranzacționare minime şi tranzacții în timp real, în condiții de maximă siguranță, ne încurajează să credem că digitalizarea şi automatizarea prin Blockchain pot fi chiar viitorul sectorului energetic”.
De peste 130 de ani, sistemul electroenergetic a fost unul centralizat deoarece nu exista o variantă prin care să fie posibilă producerea energiei într-un mod concomitent eficient, ieftin și sustenabil. Însă, în prezent, această oportunitate există prin progresul tehnologic al surselor regenerabile, a elementelor de rețelistică, a surselor de stocare, etc. Poate cel mai important progres este reprezentat de tehnologia blockchain care elimină necesitatea intermediarilor din sistem, în acest fel reușind să creeze o comunitate bazată pe încredere, în care prosumatorii pot împărtăși resurse energetice formându-se astfel o comunitate de energie autosustenabilă.
Surse: