Sustenabilitatea este de mult timp un obiectiv al ecologiștilor din întreaga lume. După ani de avertismente cu privire la schimbările climatice şi la costurile crescute ale energiei, tot mai multă lume a devenit preocupată de acest aspect. Astfel, energia sustenabilă reprezintă acum un subiect de foarte mare interes, inclusiv pentru companii.
Sălile de fitness sunt unele dintre afacerile care pot implementa cu succes tehnologii de obținere a energiei regenerabile, devenind astfel ‘green’ sau ‘eco gyms’. Ele oferă un spațiu de antrenament confortabil și eficient, care este, în același timp, prietenos cu mediul înconjurător.
Ce sunt Green Gyms
Acestea sunt cluburile sau sălile de fitness/sport ce iau în considerare impactul asupra planetei, motiv pentru care utilizează echipamente care transformă mişcarea fizică a clienților în energie sustenabilă. Cu ajutorul acesteia, sala este aprovizionată cu energie regenerabilă ce nu afectează mediul.
Mai mult decât atât, în funcţie de buget, green gyms pot dispune inclusiv de săpunuri bio, prosoape confecționate din materiale reciclabile, capete de duş care economisesc apă, panouri solare pe acoperiş, afişe educative cu informaţii despre sustenabilitate şi chiar de magazine fără produse din plastic.
Care sunt avantajele și dezavantajele
Green gyms prezintă numeroase avantaje pentru proprietarii de săli de sport:
- Reducerea costurilor de funcţionare ale sălii
Un beneficiu major este economisirea de bani în cazul costurilor obișnuite de funcționare (spre exemplu, facturile la apă şi electricitate).
- Reducerea emisiilor de carbon din mediu
Reducerea emisiilor de dioxid de carbon este un pas foarte important pentru controlul schimbărilor climatice și un avantaj major.
- Obţinerea unei imagini pozitive de brand
Printr-o atitudine responsabilă față de mediu și prin transformarea într-o sală de sport sustenabilă, pot fi atrași potențiali clienți care vor aprecia valorile și principiile ecologice comune.
Sentimentul că faci un bine planetei Chiar dacă nu este cuantificabil, sentimentul pe care îl au proprietarii de săli de fitness că protejează mediul și astfel contribuie la reducerea poluării este un alt avantaj, demn de a fi menționat.
Printre dezavantajele acestei tehnologii se numără costurile ridicate pentru achiziționarea aparatelor de sport speciale, care pot ajunge și până la aproximativ 20.000 de lei per bicicletă „verde”.
Care sunt echipamentele necesare
- Aparate cardio
Aparatele cardio, precum benzile de alergare și bicicletele, sunt printre cele mai populare piese de echipament de sport. Deseori, cei care merg la sală nu au această opțiune acasă și îşi fac abonament special pentru aparatele menționate. Utilizarea constantă și conectarea lor în priză 24/7 determină un consum de energie foarte ridicat.
Din acest motiv, este recomandată cumpărarea unor echipamente de fitness „verzi” care captează efortul fizic uman și îl transformă în energie electrică utilizabilă. Tehnologia ECO-POWR este încorporată într-o varietate de aparate: benzi de alergare, eliptice, biciclete, printre altele. Chiar dacă investiția inițială este una mare, potențialul de economisire a costurilor la facturile de energie poate depăși, pe termen lung, investiția inițială.
- Generatoare de energie
O altă opțiune pentru a eficientiza consumul de energie este utilizarea unui accesoriu generator de energie. La fel ca aparatele enumerate anterior, aceste dispozitive valorifică, de asemenea, mișcarea fizică și o transformă în energie utilizabilă gratuită. Acestea sunt o alternativă excelentă în cazul sălilor de sport ce nu au bugetul necesar pentru a înlocui toate aparatele cardio cu modele mai ecologice.
Generatoarele de energie se instalează pe anvelopa din spate a bicicletelor și folosesc un invertor legat de rețea pentru a transforma puterea pedalei în energie ce poate încărca telefoane, lumini sau poate chiar alimenta rețeaua electrică. Cu cât pedalează mai repede clientul, cu atât este generată mai multă putere electrică.
- Gantere reglabile în greutate
Dincolo de aparate și generatoare, există și opțiuni ecologice pentru echipamentele de sport neelectronice. Seturile de gantere reglabile în greutate nu numai că economisesc bani și spațiu în sala de sport, dar în cele din urmă ajută la conservarea resurselor, deoarece elimină necesitatea de a fabrica mai multe gantere de diferite greutăți. Totodată, există seturi ce transformă ganterele într-o bară, oferind astfel diversitate în antrenament și optimizând, în același timp, spațiul și eficiența resurselor.
- Saltele de fitness și gimnastică
Din cauza uzurii constante a saltelelor de fitness și gimnastică, cele mai importante lucruri de luat în considerare sunt materialele din care acestea sunt fabricate.
Saltelele pot fi adesea confecționate din substanțe chimice și materiale nocive, cum ar fi clorură de polivinil (PVC) și ftalați, un tip de compus organic semivolatil (SVOC). Aceste componente perturbă atât sănătatea mediului (PVC-ul nu poate fi reciclat), cât și sănătatea umană.
De aceea, investiția în saltele de fitness realizate din materiale non-toxice și durabile, cum ar fi pluta, bumbacul organic certificat sau cânepa, este soluția ideală.
Așadar, green gyms pot reprezenta cu siguranță tehnologia viitorului în materie de săli de fitness/sport, pentru că încurajează mișcarea fizică în timp ce ajută mediul înconjurător prin generarea propriei energii sustenabile.
Surse