Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vrei să îţi schimbi furnizorul? Întreab-o pe Eva ce trebuie să faci

Dorești să afli detalii despre cum poți să-ți schimbi furnizorul actual de energie? Dacă intri pe Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale (POSF), dezvoltată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, poți discuta cu Eva, un asistent virtual care îți va răspunde la întrebări și te va ajuta să te familiarizezi cu această platfomă.

„Am fost creată de curând, sunt în perioada de învățare, așa că nu te supăra dacă nu voi putea răspunde la toate întrebările tale acum. Cu timpul voi putea să-ți ofer răspunsuri mai exacte și mai utile”, spune asistentul virtual Eva în mesajul de întîmpinare a utilizatorilor.

Eva are capacitatea de a învăța permanent prin prisma întrebărilor adresate de consumatori, astfel încât să fie în măsură să ofere răspunsuri detaliate la problematicile ridicate de aceştia pentru domeniul specific al energiei electrice și gazelor naturale.

De asemenea, pe platformă sunt disponibile manuale de utilizare şi tutoriale, în care se prezintă în detaliu modul cum se accesează şi se utilizează POSF, potrivit unei informări ANRE.

POSF este o platformă informatică unică la nivel național dedicată clienților finali de energie electrică și gaze naturale, care automatizează procesul de schimbare a furnizorului, prin simplificarea fluxurilor de informații și documente.

De la data finalizării platformei, operatorii de rețea și furnizorii de energie electrică și de gaze naturale încărcă şi actualizează permanent metadatele pentru locurile de consum și pentru contractele de furnizare și de rețea, conform obligațiilor instituite prin Regulamentul POSF.

În scopul punerii în funcţiune şi actualizării permanente a bazei de date POSF, înregistrarea datelor şi informaţiilor despre clienții finali, precum şi orice schimbare administrativă din contract sau schimbarea furnizorului, se efectuează în POSF de către furnizorul actual al acestora, iar pentru locurile de consum existente înregistrarea se face de către operatorii de rețea.

În ceea ce privește gradul de încărcare al datelor, la acest moment în POSF se identifică un total de 15.491.157 locuri de consum, din care 10.575.498 sunt locuri de consum energie electrică, iar 4.915.659 sunt locuri de consum gaze naturale.

În acest moment, potrivit ANRE, sunt înregistrați în POSF: 102 de furnizori de energie electrică, 73 furnizori de gaze naturale, 41 de operatori de rețea de energie electrică și 35 de operatori de rețea de gaze naturale.

Autoritatea de reglementare îşi propune să urmărească și să verifice, împreună cu furnizorii și operatorii de rețea, modul de funcționare a POSF și fluxurile iniţiate de aceştia, în vederea stabilizării procesului de schimbare a furnizorului atât de energie electrică, cât și de gaze naturale prin POSF.

Adoptarea acestor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toți consumatorii implicați în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale, concomitent cu implementarea soluției informatice intuitive și inovative POSF, conduce la derularea procesului tehnic de schimbare a furnizorului în 24 de ore, îndeplinind astfel cerințele europene, precizează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *