Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

TVA pentru panouri fotovoltaice și pompe de căldură ar putea crește de la 5% la 9% – propunere

Cota de TVA pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, cu emisii scăzute, ar putea fi majorată de la 5% la 9%, potrivit unui proiect de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal și alte măsuri financiar-fiscale, aflat în discuție în coaliția de guvernământ.

Această propunere, care se regăsește într-un draft de discuție ajuns în spațiul public, vine după ce de la 16 ianuarie 2023, conform Legii nr. 39/2023, în România se aplică cota redusă de TVA de 5%, pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute care se încadrează în anumite valori de referință. Măsura se aplică doar panourilor fotovoltaice pentru locuințe rezidențiale sau clădiri publice aparținând autorităților sau entităților centrale sau locale. Societățile comerciale sunt excluse de la reducerile de taxe. Reducerea TVA se aplică și panourilor solare termice, kit-urilor de instalare și pompelor de căldură cu emisii reduse.

Pentru a sprijini tranziția către utilizarea surselor de energie regenerabilă și pentru a promova independența energetică, Uniunea Europeană a adoptat anul trecut, în aprilie,Directiva nr. 2022/542. Aceasta precizează că statele membre au posibilitatea de a promova utilizarea surselor de energie regenerabilă prin intermediul cotelor reduse de TVA. Conform prevederilor, statele membre sunt libere să aplice o cotă de TVA de la 0% la 5% pentru anumite produse.

Prin eventuala majorare a TVA de la 5% la 9% pentru PV, pompe de căldură etc., dacă se va concretiza, România ar merge, practic, contra curentului european, care este de scădere și chiar eliminare a acestei taxe, alături de introducerea mai multor stimulente menite să încurajeze achiziționarea soluțiilor verzi.

Care este în prezent cota TVA în alte țări pentru panouri fotovoltaice?

Marea Britanie: 0% TVA pentru panourile solare și tehnologie cu energie curată. Măsura se va aplica până în 2027.

Germania: Un pachet legislativ care conține două modificări importante pentru fotovoltaice. Prima măsură va reduce TVA la 0% pentru sistemele fotovoltaice rezidențiale cu puteri de până la 30 kW. A doua măsură va oferi scutiri de taxe operatorilor de sisteme fotovoltaice mici.

Deoarece costurile de investiții pentru sistemele de încălzire și răcire cu emisii scăzute de carbon, cum ar fi pompele de căldură, sunt încă mai mari decât pentru dispozitivele de încălzire pe bază de combustibili fosili, schemele de sprijin financiar sunt încă necesare pentru a elimina barierele din calea investițiilor.

Cum stimulează alte țări achiziționarea de pompe de căldură?

care-sunt-cele-mai-bune-pompe-de-caldura

Italia: Are trei programe de beneficii fiscale pentru proiectele de renovare, care acoperă între 50% și 110% din costurile pompelor de căldură.

Finlanda: Oferă atât subvenții, cât și deduceri fiscale pentru tehnologiile pompelor de căldură. Grantul este de până la 4.000 de euro și 40% până la 60% din costuri sunt, de asemenea, deductibile fiscal.

România are ca obiectiv național eliminarea treptată a utilizării energiei pe bază de cărbune până în 2032, ceea ce înseamnă că trebuie să creștem producția de energie regenerabilă, în special energia eoliană și fotovoltaică. De exemplu, potrivit prognozelor „Global Data”, estimările privind capacitatea fotovoltaică a României sunt că aceasta va înregistra o creștere semnificativă între 2021 și 2030, de la 1,39 GW în 2020 la 4,25 GW în 2030.

Ne confruntăm cu o urgență climatică iar cheia pentru combaterea încălzirii globale, care are implicații profunde asupra supraviețuirii ecosistemelor și implicit a umanității, este să reducem emisiile prin accelerarea trecerii la un sistem energetic bazat pe eficiență energetică și pe surse regenerabile de energie, cum este cea solară.

Este evident că rolul autorităților statului este crucial în adoptarea unor sisteme de sprijin, stimulente și facilități fiscale, pentru ca soluțiile verzi să fie adoptate cât mai rapid de cât mai mulți oameni, instituții și companii. 

Citește și:

ANRE: Până în 2030 am putea avea în România peste 350.000 de prosumatori

Adio gaz: pompele de căldură vor fi cea mai ieftină opțiune de încălzire verde pentru consumatori

EXCLUSIV Ce măsuri fiscale a pregătit Coaliția. Ce taxe cresc DOCUMENT

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *