Ce faci pe 27 martie, între 20:30 și 21:30? Dacă nu iei cina cu familia, probabil te uiți la TV sau citești ceva interesant. Dar poți renunța la acestea pentru a face altceva, un gest simplu, dar extrem de important și cu semnificații uriașe. Și anume, să stingi luminile din casă. În fiecare an, în ultima sâmbătă din luna martie, milioane de oameni, instituții și companii din lumea întreagă sting luminile timp de o oră, alăturându-se celui mai mare eveniment de mediu din istorie: Earth Hour (Ora Pământului).
Mesajul este același, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice și de extra-consum sunt atât de grave, actuale și complexe, încât este nevoie urgentă de acțiune, la nivel global. Iar vocea comună a milioane de oameni de pe tot globul ajunge astfel chiar și în cele mai înalte foruri ale decidenților.
Ora Pământului în România
Țara noastră s-a alăturat acestui proiect în 2009, devenind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni. De la un început relativ timid, când doar 9 orașe s-au raliat evenimentului la prima ediție, Ora Pământului a devenit o întrecere anuală în inițiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga țară.
De asemenea, începând cu anul 2012, trei orașe din țară au câștigat titlul de Capitale Earth Hour. Este vorba despre Bistrița, Timișoara și Satu Mare. Recunoșterea pe care au obținut-o astfel este o responsabilitate importantă de a continua acțiunile și proiectele benefice pentru mediu.
Scurt istoric
Ora Pământului a fost organizată pentru prima dată de către organizația WWF (World Wide Fund for Nature)-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007. Peste 2,2 milioane de oameni și 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice.
În 2008, Ora Pământului urma să se extindă pe tot teritoriul Australiei. Cu puțin timp înainte de eveniment, orașul Toronto din Canada a anunțat că se alătură mișcării şi nu a trecut mult până când aproape 400 de orase din 35 de țări s-au mobilizat pentru acest eveniment.
Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câțiva ani ca Ora Pământului să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie. La ediția 2019, peste 8.000 de oraşe din peste 180 de țări au stins lumina de Earth Hour.
WWF este una dintre cele mai mari și mai respectate organizații internaționale non-guvernamentale care lucrează în scopul conservării naturii, având o rețea de peste 5 milioane de susținători în întreaga lume și derulând proiecte în peste 100 de țări, pe toate continentele.
Cum te poți alătura acțiunilor din acest an
Anul acesta, organizatorii ne invită din nou să stingem luminile în întreaga casă sau în birouri pe 27 martie, între 20:30 – 21:30 și să accesăm pagina https://www.facebook.com/earthhour/ pentru a participa la un tur virtual al Pământului, dar și să parcurgem un material care să ne arate adevăratele drame prin care trece planeta noastră. Suntem îndemnați să dăm share acestui video pe canalele de socializare și să ne implicăm cu ceea ce putem în protejarea mediului.
Mai mult, organizatorii au pregătit și o pagină cu sugestii de activități pentru cei mari și pentru cei mici pe parcursul acestei ore. De la o seară la lumina lumânărilor, până la jocuri în familie, vânătoare de comori sau campare în living, orice este posibil. Vă puteti inspira direct de pe pagina organizatorilor
Poate cea mai interesantă sugestie este cea de a urmări documentarele despre natură oferite pe pagina oficială a acțiunii. Unul dintre cele mai actuale subiecte tratat în această secțiune este riscul crescut de apariție a pandemiilor precum cea de COVID 19 în contextul distrugerii biodiversității.
Cei care doresc să își facă vocea auzită, pot participa în timpul Orei Pământului la diverse discuții tematice sau pot chiar crea propriile lor evenimente la care să invita cunoscuți și prieteni.
De ce merită să stingi și tu lumina
Cantitatea de energie pe care românii ar putea să o economisească dacă în timpul ”Orei Pământului” ar stinge cu toții luminile ar fi suficientă pentru a asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an întreg. Energia economisită ar putea asigura funcționarea iluminatului public într-un oraș cu 300.000 locuitori timp de trei luni ori ar fi suficientă pentru a ține aprins permanent un singur bec economic LED timp de 32.000 de ani.
Dacă în toate gospodăriile românilor s-ar stinge luminile timp de o oră, s-ar putea economisi conform estimărilor 1,4 milioane de KWh de energie, ceea ce corespunde cu circa 400 de tone de emisii de dioxid de carbon.
Dacă facem cu toții acest gest aparent simbolic îi oferim Pământului o adevărată gură de oxigen. Este important ca fiecare dintre noi să conștientizeze rolul important pe care îl avem în protejarea mediului. Sunt lucruri pe care le putem influența în mod semnificativ prin simpla schimbare a comportamentului nostru, folosind energia în mod eficient.
Informează-te ori de câte ori ai ocazia despre cum am putea economisi energie, dacă am face în fiecare zi acțiuni mărunte care cumulate pot avea o semnificație majoră, pentru salvarea Planetei.
Surse: