Smartphone-urile și tabletele introduse pe piața din UE vor trebui să afișeze informații despre eficiența energetică, longevitatea bateriei, protecția împotriva prafului și a apei și rezistența la căderi accidentale. Este pentru prima dată când un produs introdus în UE va trebui să afișeze un scor de reparabilitate, informează Comisia Europeană.
Executivul comunitar a propus, vineri, noi reguli pentru a face telefoanele și tabletele mai durabile, mai eficiente din punct de vedere energetic și mai ușor de reparat, permițând consumatorilor alegeri durabile, în temeiul actualului regulament al UE privind etichetarea energetică. Totodată, au fost aprobate o serie de măsuri pentru a face aceste dispozitive mai eficiente din punct de vedere energetic, mai rezistente și mai ușor de reparat, în conformitate cu Regulamentul UE privind proiectarea ecologică.
Telefoanele mobile și tabletele produse în conformitate cu aceste reguli vor economisi aproape 14 terawați oră de energie primară în fiecare an până în 2030. Acesta reprezintă o treime din consumul de energie primară al acestor produse în prezent.
Noile produse vor folosi etichetele energetice ale UE, existente și binecunoscute, de la scara A-G, iar baza de date a Registrului european de produse pentru etichete energetice (EPREL) va oferi informații suplimentare despre produs.
În plus, noul regulament de proiectare ecologică stabilește cerințe minime pentru telefoanele mobile și tabletele care sunt introduse pe piața UE, inclusiv:
- Rezistență la căderi accidentale sau zgârieturi, protecție împotriva prafului și apei și utilizarea bateriilor suficient de rezistente.
- Bateriile trebuie să reziste la cel puțin 800 de cicluri de încărcare și descărcare, păstrând în același timp cel puțin 80% din capacitatea lor inițială.
- Reguli privind dezasamblarea și repararea, inclusiv obligațiile producătorilor de a pune la dispoziție reparatorilor piesele de schimb critice în termen de 5-10 zile lucrătoare și până la 7 ani de la încheierea vânzărilor modelului de produs pe piața UE.
- Disponibilitatea actualizărilor sistemului de operare pentru perioade mai lungi: timp de cel puțin 5 ani de la introducerea produsului pe piață.
- Acces nediscriminatoriu pentru reparatorii profesioniști la orice software sau firmware necesar pentru înlocuire.
Aceste norme privind etichetarea energetică vor fi transmise Parlamentului European și Consiliului pentru o perioadă de analiză de două luni, după care vor fi adoptate în mod oficial dacă nu există nicio obiecție din partea legislatorilor.
După intrarea lor în vigoare, este prevăzută o perioadă de tranziție de 21 de luni înainte ca cerințele să devină aplicabile.
Sursa: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/IP_23_3315
Citeste și:
Cum citești corect eticheta energetică a electrocasnicelor din locuința ta
Politica Uniunii Europene privind sistemul energetic 2020-2050