Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sondaj: europenii consideră schimbările climatice cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm

Mai mult de 9 din 10 europeni consideră că schimbările climatice sunt o problemă gravă (93 %), iar aproape 8 din 10 (78%) că este o problemă foarte gravă, potrivit unui sondaj Eurobarometru, publicat luni, 5 iulie. Atunci când li s-a cerut să spună care este problema cea mai gravă cu care ne confruntăm în prezent la scară planetară, peste un sfert (29%) dintre respondenți au indicat fie schimbările climatice (18%), fie deteriorarea mediului natural (7%), fie problemele de sănătate legate de poluare (4%).

În România, mai puțin de unul din zece respondenți (7%, sub media UE de 18%) consideră că schimbările climatice sunt problema cea mai gravă cu care ne confruntăm. La fel ca în 2019, schimbările climatice sunt pe locul patru în România. În plus, două treimi dintre respondenți (66%) consideră că schimbările climatice constituie o problemă foarte gravă, o proporție mai mică decât în ​​UE în ansamblu (78%).

În ceea ce privește politicile care pot fi adoptate pentru a remedia această problemă, 9 din 10 europeni (90%) sunt de părere că emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui reduse la minimum, iar celelalte tipuri de emisii ar trebui compensate astfel încât Europa să poată deveni neutră din punct de vedere al climei până în 2050. Aproape 9 din 10 europeni (87%) consideră că este important ca UE să stabilească ținte ambițioase în ceea ce privește sporirea utilizării energiei din surse regenerabile și același procent crede că e important ca UE să acorde sprijin țărilor pentru îmbunătățirea eficienței energetice.

Majoritatea cetățenilor UE (64 %) iau deja, la nivel individual, măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice și fac în mod conștient alegeri durabile în viața lor de zi de zi. La întrebarea „cine trebuie să ia măsuri pentru a combate schimbările climatice”, cetățenii au subliniat necesitatea întreprinderii unor reforme structurale care să acompanieze acțiunile individuale și au invocat în acest sens responsabilitatea guvernelor naționale (63%), a întreprinderilor și a industriei (58%) și a UE (57%). Peste 8 din 10 europeni (81%) sunt de acord că energiile curate ar trebui să beneficieze de un sprijin financiar public sporit, chiar dacă acest lucru conduce la o reducere a subvențiilor pentru combustibilii fosili. Trei sferturi din europeni (75%) consideră că investițiile în redresarea economică ar trebui să fie direcționate în principal către noua economie verde.

Peste jumătate dintre respondenții din România consideră că Uniunea Europeană (52% față de media UE de 57%) și guvernele naționale (51% față de media UE de 63%) sunt responsabile pentru combaterea schimbărilor climatice, creșteri de nouă și respectiv cinci puncte procentuale față de 2019. Doar peste un sfert dintre respondenți (26%, considerabil sub media UE de 41%) declară că se simt personal responsabili pentru combaterea schimbărilor climatice.

Procentul respondenților din România care spun că au luat măsuri pentru a combate schimbările climatice în trecut este de 31%, mai puțin de jumătate din media UE de 64%. În schimb, românii sunt mai dispuși să ia măsuri pentru izolarea locuinței pentru reducerea consumului de energie (23% comparativ cu media UE de 18%).

O mare parte din respondenții din România consideră că este important că atât guvernul național (83% față de media UE de 88%), cât și Uniunea Europeană (79% față de media UE de 87%) au stabilit obiective ambițioase pentru a crește cantitatea de energie regenerabilă utilizată până în 2030.

La sondajul Eurobarometru privind schimbările climatice au participat 26.669 de cetățeni din diferite categorii sociale și demografice, din toate cele 27 de state membre ale UE. Sondajul s-a desfășurat în perioada 15 martie–14 aprilie 2021.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *