Criza COVID-19 a limitat utilizarea surselor regenerabile de energie și va determina scăderea în suplimentarea capacităților cu 13% în 2020, după 10 ani de creștere constantă, potrivit unui studiu realizat de Coface.
Deși criza COVID-19 a avut un impact negativ asupra dezvoltării globale a energiei regenerabile pe termen scurt, provocările vor rămâne pe termen mediu și lung.
Segmentul de energie regenerabilă s-a consolidat accelerat în ultimii 20 de ani, în special în ceea ce privește generarea de energie electrică, câștigând cota de piață mai mare în raport cu sursele tradiționale de energie precum cărbunele, petrolul și energia nucleară.
Criza COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra acestui segment din sectorului energetic, deoarece pandemia a perturbat lanțurile de aprovizionare și disponibilitatea forței de muncă.
Accesul la finanțare a fost, de asemenea, afectat puternic. Aceste tendințe recente au influențat proiectele care fuseseră deja aprobate, precum și alte proiecte în curs de desfășurare.
Cererea scăzută și supraoferta pe durata carantinei din întreaga lume au împins prețurile energiei electrice pe teritoriu negativ. În consecință, utilitățile care folosesc în principal sursele tradiționale de energie se confruntă cu o „realitate nouă”.
În același timp, este de așteptat ca unele sectoare să continue să utilizeze tot mai mult energia regenerabilă. Este vorba în special despre sectoarele care poluează intrinsec mai mult din cauza naturii activităților lor, în special sectoarele chimice sau metalurgice, și care trebuie să respecte reglementări mai stricte, cum ar fi produsele chimice și metalele.
Aceste sectoare trebuie, de asemenea, să se adapteze la atitudinea vehementă a publicului față de poluare și la posibilitatea de creștere a numărului de acțiuni în justiție.
Energia regenerabilă a luat avânt în ultimii ani, crescând de la 21,8% din capacitatea electrică totală instalată la nivel mondial în 2000, la 34,7% în 2019.
Un efect secundar al pandemiei COVID-19 este faptul că se așteaptă ca emisiile globale de CO2 să scadă cu aproximativ 8% față de anul anterior, până la nivelul la care erau acum un deceniu.
China este un producator major de energie regenerabilă și un lider global în tranziția energetică.
În America Latină, integrarea surselor regenerabile de energie în retea nu mai este opțională.
Pentru lanțurile de aprovizionare, pandemia COVID-19 a limitat utilizarea surselor regenerabile de energie și va determina scăderea în suplimentarea capacităților cu 13% în 2020, după zece ani de creștere constantă.
Se anticipează o volatilitate ridicată a prețului energiei electrice pe viitor.
Sectoarele chimic, metale, hârtie, lemn și TIC vor fi cei mai mari utilizatori de energie regenerabilă.