Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Schemă de ajutor de circa 150 mil. euro pentru investiții în producția de hidrogen verde

Aproximativ 150 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt la dispoziția celor care vor să investească în producția de hidrogen verde, anunță Ministerul Energiei, care a lansat, miercuri, schema de ajutor de stat care sprijină investițiile în construirea de capacități pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză.

Sunt vizate proiecte de investiții în construirea de noi capacități în instalații de electroliză, inclusiv extinderea de capacități pentru producția de hidrogen verde, în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, transmite Ministerul Energiei. 

Conform PNRR, este vorba despre promovarea investițiilor în construirea de noi capacități de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză. Punerea în funcțiune a unei capacități de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză, cu o cantitate generată estimată de cel puțin 10.000 de tone de hidrogen regenerabil pe an trebuie realizată până în trimestrul IV 2025.

„Valoarea maximă a ajutorului de stat care se va acorda în baza Orientărilor privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie pentru 2022 este de 50 de milioane de euro pe întreprindere, pe proiect de investiții”, anunță ministerul.

Cine poate solicita bani:

  • Producători de gaz natural;
  • Micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare de energie electrică;
  • Micro-întreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare/consumatoare de hidrogen;
  • Unități administrativ-teritoriale;
  • Institute naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, cu personalitate juridică, definite prin OG 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din acești actori.

Proiectele pot fi depuse în perioada 29 iunie – 31 iulie (ora 17.00).

Ministerul Energiei mai precizează că micro-întreprinderile, întreprinderile mici, mijlocii și mari, inclusiv întreprinderi nou înființate, sunt constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 148.752.500 euro, compus din 114.425.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – Componenta C.6 Energie și fonduri naționale de 34.327.500 euro prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%, în temeiul prevederilor art. 24 din O.U.G. nr. 124/2021.

Detalii se găsesc pe site-ul ministerului.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *