Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

România are printre cele mai mici prețuri la gaze naturale și electricitate din UE

România a înregistrat, în prima jumătate a acestui an, cel mai mic preț mediu la gazele naturale din Uniunea Europeană, conform Eurostat, și se clasează între țările cu cele mai mici prețuri la electricitate.

Datele Eurostat remarcă o tendință generală de scădere ușoară a prețurilor la electricitate și de stabilizare a prețului gazelor naturale. Astfel, prețurile electricității au scăzut, în perioada menționată, în 16 state membre ale UE, iar prețurile gazelor naturale au coborât în 18 din cele 24 de state membre ale UE, care raportează prețurile gazelor naturale în sectorul gospodăriilor.

În prima jumătate a anului 2020, prețurile medii ale electricității furnizate consumatorilor casnici în Uniunea Europeană au scăzut ușor comparativ cu prima jumătate a anului precedent (21,6 EUR la 100 kWh), ajungând la 21,3 EUR la 100 kWh.

Totodată, prețurile la gaze naturale au scăzut, în prima jumătate a anului 2020, în 18 din cele 24 de state membre ale UE, care raportează prețurile din sectorul gospodăriilor.

Taxele și impozitele au reprezentat 40% din facturile de energie electrică percepute gospodăriilor din UE în perioada menționată. Pentru gazele naturale, ponderea corespunzătoare taxelor și impozitelor a fost de o treime (33%) din facturile gospodăriei.

România, în top 10 țări cu cele mai mici prețuri medii la energie electrică

În topul celor mai mici prețuri medii ale electricității casnice din prima jumătate a anului 2020, la nivelul Uniunii Europene, se află Bulgaria (10,0 EUR la 100 kWh), Ungaria (10,3 EUR) și Estonia (12,4 EUR). În clasament Româna a înregistrat și ea printre cele mai mici prețuri – 14,5 EUR la 100 kWh. La polul opus, cu cele mai mari prețuri, se află Germania (30,4 EUR), Danemarca (28,3 EUR) ) și Belgia (27,9 EUR).

Dacă analizăm evoluția prețurilor, cea mai mare scădere a prețurilor la electricitate a fost înregistrată în Olanda, iar cea mai mare creștere a acestora în Lituania.

Între prima jumătate a anului 2019 și prima jumătate a anului 2020, cele mai mari scăderi ale prețurilor la energia electrică consumată în gospodării, în monedele naționale, pot fi observate în Olanda (-31,0%), urmate de Letonia (-12,8%), Slovenia (-11,4% ), Suedia (-10,0%) și Estonia (-8,9%). Scăderile de impozite au determinat în principal reducerea prețurilor din Olanda.

În schimb, cea mai mare creștere a prețurilor la energia electrică a fost înregistrată în Lituania (+ 13,6%), clasată înaintea Poloniei (+ 12,9%), Luxemburgului (+ 10,5%), României (+ 9,1%) și Cehiei (+ 8,0%). În aceste țări, costul energiei electrice a fost principalul motor pentru aceste creșteri ale prețurilor.

Țara noastră înregistrează cel mai mic preț mediu al gazelor naturale

Exprimate în euro, prețurile medii ale gazelor naturale menajere din prima jumătate a anului 2020 au fost cele mai mici din Uniunea Europeană în Letonia, Ungaria și România (fiecare cu 3,2 EUR la 100 kWh) și Lituania (3,6 EUR). La celălalt capăt al clasamentului, cele mai mari prețuri la gaze naturale sunt raportate de Olanda (10,0 EUR), Suedia (9,8 EUR ), Franța (7,9 EUR) și Danemarca (7,5 EUR).

Referitor la evoluția acestor prețuri, cea mai mare scădere a acestora este înregistrată de Letonia, iar cea mai mare creștere, de Olanda.

Între prima jumătate a anului trecut și prima jumătate a anului în curs, cele mai mari scăderi ale prețurilor la gazele casnice, au fost observate în Letonia (-29,4%), Lituania (-19,8%), Suedia (-16,0%) și Portugalia (-15,4%). Scăderea taxelor a determinat în principal reducerea prețurilor în Suedia. Iar în Letonia, principalul factor pentru reducerea prețurilor gazelor naturale a fost costul energiei.

În schimb, cea mai mare creștere a prețurilor medii a fost înregistrată în Olanda (+ 8,0%), clasată înaintea Franței (+ 7,3%) și Croației (+ 5,2%). Creșterile de taxe au afectat în principal creșterea prețurilor la gazele naturale din Olanda. Costul energiei a fost principalul motor pentru creșterile de prețuri din Franța și Croația.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *