Puterea consumată de aparatura electronică și electrocasnică în modul standby nu trebuie să depășească 0,50 W, potrivit unui Regulament al Comisiei Europene, care urmează să fie aplicat începând cu anul 2025.
Normele revizuite ale UE introduc o serie de modificări la regulamentul din 2008 privind proiectarea ecologică referitor la modul standby, modul oprit și standby în rețea, actualizat ultima dată în 2013.
Modificările țin seama de evoluțiile tehnologice și de piață din ultimii ani și extind domeniul de aplicare a normelor incluzând acum, de exemplu, aparatura cu o sursă de alimentare externă de joasă tensiune, cum ar fi echipamentele de rețea de mici dimensiuni (inclusiv routerele și modemurile Wi-Fi) sau difuzoarele fără fir.
Este avută în vedere o gamă largă de aparate și echipamente electrice, după cum sunt definite în Regulament:
- Aparate concepute și comercializate pentru uz casnic (uscătoare de rufe, cuptoare electrice, cuptoare cu microunde, prăjitoare de pâine etc.);
- Echipamente pentru tehnologia informației;
- Echipamente de consum (aparate radio, camere video, video playere etc.);
- Jucării, echipamente pentru petrecerea timpului liber și echipamente sportive;
- Mobilier reglabil și elemente de clădiri cu acționare electrică (masă cu înălțime reglabilă, obloane, uși etc.).
Cerințele în materie de proiectare ecologică se referă la:
Eficiență energetică
- Puterea consumată în modul oprit (echipamentul este conectat la rețea și nu îndeplinește nicio funcție) nu trebuie să depășească 0,50 W, iar după doi ani de la aplicarea regulamentului, nu trebuie să depășească 0,30 W;
- Puterea consumată în modul standby (echipamentul este conectat la rețea, depinde de alimentarea cu energie și asigură unele funcții) nu trebuie să depășească 0,50 W;
- Puterea consumată în modul standby în rețea ( înseamnă starea în care echipamentul este capabil să reia o funcție prin activare la distanță prin intermediul unei conexiuni la rețea) nu trebuie să depășească 8,00 W, iar după doi ani de la aplicarea regulamentului, nu trebuie să depășească 7,00 W.
Cerințe funcționale
- Disponibilitatea modului oprit și a modului standby;
- Funcția de gestionare a consumului de putere: atunci când echipamentul nu îndeplinește o funcție principală și când de funcțiile sale nu depind alte produse cu impact energetic, funcția de gestionare a consumului de putere comută automat echipamentul, după cel mai scurt timp posibil adecvat utilizării prevăzute pentru echipamentul respectiv, în modul standby sau oprit;
- Posibilitatea de dezactivare a conexiunilor la rețea fără fir.
Datorită normelor revizuite, informațiile privind consumul de energie în modul de așteptare, în modul oprit și în modul de așteptare în rețea, precum și privind timpul necesar pentru ca produsul să ajungă automat într-unul dintre aceste moduri vor fi mai ușor accesibile consumatorilor.
Noul regulament va fi publicat în Jurnalul Oficial în viitorul apropiat și va intra în vigoare 20 de zile mai târziu. Producătorii vor avea apoi o perioadă de tranziție de 2 ani până când normele se vor aplica pe deplin, începând cu 9 mai 2025.
Consumul anual de energie al electrocasnicelor în standby în Uniune este de 59,4 TWh, mai mare cu 15% decât consumul României în 2022, conform estimării Comisiei.
Prin impunerea reducerii consumului de energie electrică al produselor atunci când acestea sunt în modul de consum redus, Comisia estimează că până în 2030 vor fi generate economii anuale de energie de 4 TWh. Această cantitate reprezintă aproape dublul consumului anual al Maltei și se traduce printr-o economie anuală de CO2 de 1,36 milioane de tone de echivalent CO2.
De asemenea, consumatorii vor beneficia de această măsură prin reducerea facturilor, economiile totale pentru consumatori fiind estimate la 530 de milioane de euro pe an până în 2030.