Având în vedere interesul crescut din partea persoanelor fizice și juridice care doresc obținerea calității de prosumator în condițiile legislației în vigoare, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în ședința din 15.04.2020, Ordinul nr. 69/2020 – Procedură privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere aparţinând prosumatorilor, care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum, act normativ prin care sunt implementate reguli specifice, clare și simplificate în scopul eficientizării procesului de racordare la rețelele electrice de interes public pentru această categorie de utilizatori.
Procedura vine în sprijinul persoanelor fizice sau juridice care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum și care solicită racordarea unui loc de consum și de producere nou, racordarea acestor instalații de producere a energiei electrice la un loc de consum existent, precum și certificarea calității de prosumator.
Dacă dorești să ai costuri mai reduse cu energia electrică pentru locuința ta și să reduci impactul pe care îl ai asupra mediului înconjurător, este momentul să afli ce înseamnă să fii prosumator și cum poți să devii unul.
Pe scurt, un prosumator este un client care produce energia electrică din surse regenerabile (fotovoltaic, eolian, etc.), consumă, dar și stochează, iar surplusul de energie îl vinde în rețea în baza unui contract.
Calitatea de prosumator, condițiile de racordare la rețeaua electrică și procedurile ce trebuie urmate sunt definite în legislația din domeniu. Dacă dorești să devii prosumator, este recomandat să te familiarizezi mai întâi cu legile și modificările aduse de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Găsești toate detalii pe site-ul anre.ro, în secțiunea prosumatori.
Mai multe detalii.