Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Prosumatorii vor fi racordați gratuit la rețelele electrice

Prosumatorii clienți casnici, respectiv clienți finali noncasnici care se racordează la rețeaua electrică de interes public, prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri, vor fi racordați gratuit la sistemul de distribuție a energiei electrice. Responsabilitatea racordării revine operatorului care are concesiunea serviciului public de distribuție în zona respectivă. În schimb, lucrările de realizare a instalației de utilizare revin prosumatorului și se fac pe cheltuiala proprie.

Acestea sunt câteva dintre prevederile ANRE nr. 15 din 10.03.2021 referitoare la procedura privind racordarea la reţelele electrice de interes public a locurilor de consum și de producere aparţinând prosumatorilor care dețin instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum.

Pentru racordarea la reţeaua electrică de interes public a unui loc de consum și de producere nou, prevăzut cu instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile (cu puterea instalată de cel mult 100 kW pe loc de consum) se parcurg, în ordine cronologică, următoarele etape:

a) etapa preliminară de documentare şi informare a prosumatorului;

b) depunerea de către prosumator a cererii de racordare la operatorul de distribuție şi a documentaţiei aferente pentru obţinerea avizului tehnic de racordare;

c) stabilirea soluţiei de racordare la reţeaua electrică şi emiterea de către operatorul de distribuție a avizului tehnic de racordare, ca ofertă de racordare;

d) încheierea contractului de racordare între operatorul de distribuție şi prosumator;

e) realizarea lucrărilor de racordare la reţeaua electrică şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare;

f) punerea sub tensiune a instalaţiei de utilizare pentru probe;

g) emiterea de către operatorul de distribuție a certificatului de racordare a locului de consum şi de producere;

h) punerea sub tensiune finală a instalaţiei de utilizare.

Ordinul se aplică utilizatorilor de tip clienți casnici care au depus cereri de racordare la operatorii de distribuție concesionari după data de 19.12.2020, respectiv utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici care au depus cereri de racordare la operatorii de distribuție concesionari după data de 30.07.2020.

Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 69/2020 este abrogat, urmare a prezentului act normativ.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Prosumatorii vor fi racordați gratuit la rețelele electrice

Prosumatorii clienți casnici, respectiv clienți finali noncasnici care se racordează la rețeaua electrică de interes public, prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 metri, vor fi racordați gratuit la sistemul de distribuție a energiei electrice.

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *