Consumatorii vor putea investi în parcuri eoliene sau solare și vor putea vinde excedentul de energie solară captată și vecinilor, nu doar furnizorilor lor. De exemplu, locatarii vor putea să partajeze surplusul de energie solară captată pe acoperiș cu un vecin. Aceasta este una dintre prevederile incluse într-un proiect de reformă a organizării pieței energiei electrice din UE, propusă miercuri de Comisia Europeană.
Reforma prevede revizuiri ale mai multor acte legislative ale UE – ce țin în special de Regulamentul privind energia electrică, Directiva privind energia electrică și Regulamentul REMIT.
Se urmărește în principal introducerea de măsuri menite să stimuleze încheierea de contracte pe termen mai lung de producere de energie pe bază de combustibili nefosili, precum și soluții flexibile mai curate în sistem, concurente gazului, cum ar fi răspunsul părții de consum și stocarea. Acest măsuri vor permite reducerea impactului combustibililor fosili asupra facturilor la energie electrică ale consumatorilor și vor garanta că ele reflectă scăderea costurilor la energia din surse regenerabile.
Potrivit Comisiei Europene, instituirea unui sistem energetic bazat într-o mai mare măsură pe energia din surse regenerabile va fi esențială nu numai pentru reducerea facturilor la consumatori, ci și pentru a asigura o aprovizionare energetică durabilă și independentă a UE, în conformitate cu Pactul verde european și cu planul REPowerEU.
Reforma va permite, de asemenea, industriei europene să aibă acces la o aprovizionare cu energie din surse regenerabile, nefosilă și la prețuri accesibile, ceea ce reprezintă de fapt motorul esențial al decarbonizării și al tranziției verzi. Pentru a atinge obiectivele în materie de energie și climă, utilizarea energiei din surse regenerabile va trebui să se tripleze până la sfârșitul acestui deceniu.
Propunerea Comisiei Europene va permite consumatorilor și furnizorilor să beneficieze de o mai mare stabilitate a prețurilor bazată pe tehnologii aferente energiei din surse regenerabile și nefosile, oferind totodată o gamă largă de contracte și informații mai clare înainte de semnarea contractelor, pentru ca aceștia să aibă posibilitatea de a profita de prețuri sigure și pe termen lung, care să contribuie la evitarea riscurilor și a volatilității excesive.
De asemenea, consumatorii vor putea opta în continuare să încheie contracte cu fixarea dinamică a prețurilor pentru a profita de variabilitatea prețurilor, utilizând energia electrică atunci când aceasta este mai ieftină (de exemplu, pentru a încărca autoturisme electrice sau pentru a utiliza pompe de căldură).
Mai mult, reforma urmărește să promoveze stabilitatea prețurilor, prin reducerea riscului de faliment al furnizorilor. Propunerea impune furnizorilor să își gestioneze riscurile de preț cel puțin în limita volumelor care fac obiectul unor contracte fixe, pentru a fi mai puțin expuși la creșterile bruște ale prețurilor și la volatilitatea pieței.
De asemenea, este prevăzută obligația statelor membre de a stabili furnizori de ultimă instanță, astfel încât niciun consumator să nu fie privat de energie electrică.
Nu în ultimul rând, protecția consumatorilor vulnerabili este îmbunătățită în mod semnificativ. În cadrul reformei propuse, statele membre vor proteja consumatorii vulnerabili cu rest de plată, astfel încât aceștia să nu fie deconectați. În caz de criză, reforma permite statelor membre să extindă prețurile cu amănuntul reglementate la gospodării și la IMM-uri.
Toate aceste măsuri urmează să fie discutate și aprobate de Parlamentul European și de Consiliu înainte de a intra în vigoare.
Sursa: Comisia Europeană
Citește și:
ANRE a actualizat Ghidul prosumatorului cu capacitate de cel mult 400 kW pe loc de consum
Prosumatori: Ce se întâmplă cu energia electrică reportată la schimbarea furnizorului?
Cum se măsoară energia la prosumatori?
Cum poți să îți produci singur energia electrică pentru locuința ta? Află cum devii prosumator