Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Programul Rabla pentru Electrocasnice începe pe 17 iunie. Vezi care sunt noutățile!

Jumătatea lunii iunie marchează și startul programului Rabla pentru Electrocasnice, care are un buget de 100 de milioane de lei anul acesta, puțin mai mare decât anul trecut, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. Din lista echipamentelor pentru care se acordă finanțare au dispărut televizoarele. Sunt și condiții mai stricte.

Potrivit lui Barna Tánczos, programul Rabla pentru Electrocasnice începe în 17 iunie. Bugetul a fost stabilit la 100 de milioane de lei și este cu 25 de milioane de lei mai mare decât anul trecut. Banii vor acoperi cele două sesiuni ale programului din 2022: sesiunea I se va derula în iunie-iulie, iar a doua în noiembrie-decembrie.

„Programul Rabla pentru Electrocasnice se bucură de un succes uriaș în rândul populației. Anul trecut am reușit să înlocuim 110.000 de echipamente electrice și electronice uzate și mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum cu mult mai scăzut. Bugetul mărit din acest an ne permite să dublăm aceste cifre, mai ales că ne găsim într-o perioadă în care interesul pentru reducerea consumului de energie este tot mai mare”, a declarat Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Prin programul de anul acesta vor fi finanțate echipamente în funcție de trei categorii:

 1. Mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere;
 2. Laptopuri și tablete;
 3. Aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Fără televizoare

Spre deosebire de anul trecut, există condiții mai stricte pentru persoanele care nu folosesc vouchere rezervate, adică nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru același echipament în cursul acestui an.

În plus, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 la 7 zile, iar din categoria echipamentelor eligibile au fost eliminate televizoarele.

„Am promovat aceste modificări pentru că succesul acestui program se măsoară, în mod special, în numărul de frigidere, lăzi frigorifice, aparate de aer condiționat, mașini de spălat haine sau vase iar, pe de altă parte, pentru că Rabla pentru Electrocasnice risca să se transforme exclusiv în Rabla pentru televizoare. Am decis ca bugetul de 100 de milioane de lei să fie concentrat pe acele echipamente care ajută mai mult gospodăriile și care aduc mai mari beneficii prin reducerea consumului de energie în acestea”, a completat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

În funcție de echipamentele finanțate prin program, valoarea voucherelor este de:

 • 400 lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasa energetică C;
 • 400 lei pentru maşini de spălat vase, având cel puțin noua clasă energetică D;
 • 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
 • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;
 • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;
 • 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
 • 500 lei pentru laptopuri;
 • 300 lei pentru tablete.

Calendarul primei sesiuni:

 • 17 iunie 2022, ora 10 – 23 Iunie 2022, ora 23:59 – înregistrarea populației în program/crearea conturilor;
 • 24 iunie 2022, ora 10 – 30 iunie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – rezervarea voucherelor pentru categoria: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și categoria frigidere. Buget: 25 de milioane de lei;
 • 1 iulie 2022, ora 10 – 07 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – rezervarea voucherelor pentru laptopuri și tablete. Buget: 10 milioane de lei;
 • 8 iulie 2022, ora 10 – 14 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiționat, uscătoarelor de rufe și aspiratoarelor. Buget: 15 milioane de lei.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *