Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Programul „Casa Eficientă Energetic” începe pe 15 septembrie 2020

 • Proprietarii de case vor putea beneficia de o primă în valoare de maximum 15.000 de euro;
 • Beneficiarii vor trebui să îmbunătățească eficiența energetică a locuinței cu cel puțin o clasă energetică;
 • Bugetul total al programului este de 430 milioane de lei;

Programul „Casa Eficientă Energetic” ce își propune reducerea consumului de energie din casele românilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră debutează pe 15 septembrie 2020, anunță Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Aproximativ 9000 de proprietari de case din România își vor putea eficientiza energetic locuințele prin intermediul acestui program, al cărui buget total este de 430 de milioane de lei. Aceștia pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro, sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor o finanțează prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Cheltuielile eligibile vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului, a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilație, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mișcare, robineți și conducte noi etc. Condiția eligibilității proiectului este ca eficiența energetică a locuinței să crească cu cel puțin o clasă energetică.

Cei interesați de „Casa Eficientă Energetic” vor putea depune online cererea pentru prima energetică, însoțită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare și au la dispoziție 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiție, după un nou audit energetic al casei, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

De asemenea, intră în dezbatere publică și a Ghidului de finanțare a programului „Casa Eficientă Energetic” pentru instituții publice (școli și gradinițe). 

Peste 400 de școli din România vor putea fi eficientizate energetic prin intermediul acestui program, care are un buget de 384 de milioane de lei. Astfel, orice școală din România poate primi finanțare prin AFM pentru lucrări de izolație termică și încălzire centralizată.

Fiecare primărie primește 90% din valoarea acestor investiții, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei. Localitățile cu mai mult de 4.000 de locuitori, pot depune două proiecte și pot obține astfel până la 3 milioane de lei.

Potrivit Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, cheltuielile eligibile pentru școli și grădinițe sunt:

 • dotarea instituțiilor cu centrale termice, dar și înlocuirea centralelor sau a componentelor sistemului de încălzire cu unele mai performante;
 • tâmplărie cu geam termopan;
 • izolație termică fațade și terase;
 • alte lucrări menite să reducă pierderile de energie termică;
 • sisteme nepoluante pentru obținerea necesarului de energie sau pentru anumite utilități;
 • sisteme de încălzire a apei care utilizează energia solară, panouri fotovoltaice;
 • schimbarea corpurilor de iluminat;
 • instalarea de senzori de mișcare; 
 • sisteme moderne și eficiente de monitorizare a energiei;
 • sisteme de ventilatie și climatizare pentru sporirea confortului termic al utilizatorilor.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *