Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Programul Becul Led, pregătit de start. A fost publicat Ghidul de finanțare

Fiecare român își va putea înlocui becurile convenționale din propria locuință cu becuri led, pe banii statului. Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică proiectul de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului privind creșterea eficienței energetice prin înlocuirea becurilor convenționale cu becuri led. Este vorba despre Programul Becul Led.

„Obiectivul programului îl reprezintă finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru mediu, acordată sub forma unui voucher, pentru înlocuirea becurilor convenționale din locuință cu becuri cu led noi, mai performante din punct de vedere energetic. Scopul este reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuințe, pentru utilizatorii casnici”, se arată în referatul de aprobare a Ghidului de finanțare.

Valoarea voucherului pentru achiziționarea becurilor cu led de maximum 15W – care trebuie să fie noi – va fi de 200 de lei cu TVA. Banii vor veni din veniturile adunate din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră încasate la Fondul pentru Mediu, în limita creditelor de angajament și bugetate prevăzute cu această destinație prin bugetul anual al Fondului.

Cine poate primi finanțare:

  1. Persoanele fizice cu domiciliul în România;
  2. Cei care nu au obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local;
  3. Cei care au cel puțin 18 ani împliniți în momentul înscrierii în aplicația informatică;
  4. Cei care dețin o carte de identitate valabilă în momentul înscrierii în program;
  5. Cei care se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziționării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenționale;
  6. Cei care își dau acordul cu privire la prelucrarea de către AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) a tuturor datelor și informațiilor furnizate, precum și cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor și clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații și statistici.

Aplicație informatică

Înscrierea persoanelor fizice în aplicația informatică pusă la dispoziție de Ministerul Mediului se poate face după publicarea listei ce va cuprinde comercianții validați și anterior lansării primei etape de generare a voucherelor, prin crearea unui cont de utilizator pe baza datelor de identificare (numele, prenumele, localitatea, județul și CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia, a adresei de e-mail, a unui număr de telefon valid și prin recepționarea unui SMS de confirmare. Apoi trebuie depuse documentele cerute de minister.

Atenție! Se acordă un singur voucher fiecărui solicitant, care trebuie să predea un număr echivalent de becuri neconvenționale atunci când le cumpără pe cele noi. Iar becurile pot fi cumpărate doar de la comercianții validați de AFM. De reținut este și faptul că persoanele fizice cărora li s-au aprobat dosarele trebuie să cumpere becurile cu led în maximum 7 zile de la publicarea listei cu numele acestora, în caz contrar voucherul își pierde valabilitatea.

Voucherul este nominal și netransmisibil și nu poate fi folosit decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicația informatică. Persoana care primește voucher în cadrul unei sesiuni de înscriere nu mai poate beneficia de un voucher pe parcursul aceluiași an calendaristic.

Cum se pot înscrie comercianții în program, criteriile de eligibilitate pentru validarea acestora, componența dosarelor care vor fi validate electronic, dar și alte detalii referitoare la procedurile referitoare la comercializarea becurilor cu led se găsesc în ghidul de finanțare.

Sursa: Ministerul Mediului

Pe aceeași temă:

Cum poți reduce facturile locuinței fără a face rabat la confort

Ce trebuie să știi atunci când cumperi becuri economice

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *