Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Primă de 15.000 de euro pentru proprietarii de case care vor să își eficientizeze energetic locuințele

Ghidul de finanțare a programului Casa Eficientă Energetic a fost dat publicității, anunță un comunicat al  Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, potrivit căruia acest program aflat în premieră în lista programelor finanțate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) prevede acordarea unei prime de maximum 15.000 de euro prin care proprietarii de case să facă investiții pentru eficientizarea energetică a propriei locuințe.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor finanțează prin AFM 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de 15.000 de euro. Bugetul programului este de 100 de milioane de euro și poate acoperi necesarul pentru 9.000 de case din România.

Programul Casa Eficientă Energetic va demara imediat după perioada dezbaterii publice (30 de zile) și după publicarea în Monitorul Oficial, anunță autoritățile. Ghidul de finanțare a fost lansat în dezbatere publică în data de 12 mai.

Cei interesați de Casa Eficientă Energetic vor putea depune online cererea pentru prima energetică însoţită de un certificat de performanţă energetică inițial și un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare. Asta înseamnă că au la dispoziție 60 de zile pentru a veni cu tot dosarul investiției. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe și se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni, se mai arată în comunicatul oficial.

Exemple de lucrări destinate creșterii eficienței energetice finanțate prin program sunt: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperișului și a pereților exteriori, montarea unei centrale mai eficiente energetic, a panourilor solare, a unor sisteme de ventilație, a unor corpuri de iluminat cu LED, ori a unor senzori de mișcare, etc.

Administrația Fondului de Mediu nu acordă plăți în avans în cadrul Programului „Casa Eficientă Energetic”, iar beneficiarul va depune o singură cerere de decontare, la finalul proiectului. Totodată, trebuie să facă dovadă achitării integrale a bunurilor și serviciilor achiziționate, conform contractului de finanțare.

Ghidul de Finanțare al programului Casa Eficientă Energetic poate fi consultat aici.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *