Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Noi reglementări ANRE privind racordarea consumatorilor casnici la rețelele de electricitate și gaze naturale

Consumatorii casnici care doresc să se racordeze la rețelele de electricitate și gaze pot opta pentru finanțarea proiectării și execuției cu un operator economic atestat ales de ei, iar operatorul de distribuție le va rambursa ulterior costurile respective, în maximum 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare, în tranșe anuale egale.

Aceasta este una dintre prevederile unui pachet de acte normative ce facilitează racordarea clienților casnici la rețelele electrice și de gaze naturale, aprobat de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în ședința Comitetului de reglementare de miercuri, 10 martie.

Conform unui comunicat al ANRE, noile reglementări vor permite accesul la energie electrică și gaze naturale unui număr sporit de utilizatori.

Principalele prevederi referitoare la utilizatorii casnici:

– operatorii de distribuție concesionari au obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare, cu recuperarea ulterioară de către operator a acestor costuri prin tarifele de distribuție.

– utilizatorul poate opta pentru finanțarea proiectării și execuției cu un operator economic atestat ales de acesta, iar operatorul de distribuție va rambursa ulterior utilizatorului costurile respective, în maximum 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare, în tranșe anuale egale.

– termenul de realizare a racordării, inclusiv recepția și punerea în funcțiune a instalației de racordare, este de maximum 90 de zile de la data obținerii acordului/autorizației pentru instalația de racordare.

– dezvoltatorii imobiliari nu mai pot transfera către utilizatorii individuali cheltuielile pentru realizarea reţelei electrice necesare pentru racordarea locurilor de consum ale acestora. Operatorul de distribuție preia în proprietate, cu justă despăgubire, în limita eficienței, instalațiile din cadrul ansamblului rezidențial finanțat de către dezvoltator, numai după ce numărul total al instalațiilor de utilizare ale utilizatorilor individuali, clienți finali, puse în funcțiune, reprezintă cel puţin 80% din numărul total al instalațiilor de utilizare din ansamblu.

– în privința racordării la gaze naturale, punerea în aplicare a prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale are un impact important asupra consumatorilor clienți finali casnici şi prin dezvoltarea programelor de alimentare cu gaze naturale a localităților și de extindere/înființare a sistemelor de distribuţie a gazelor naturale. Autoritățile administrației publice au posibilitatea să realizeze planurile de dezvoltare a sistemelor de distribuție pe termen mediu și lung prin finanțarea acestor lucrări și din fonduri nerambursabile. 

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  
2021-03-22 15:18:22
Bună ziua, Ordinul ANRE nr.18 din martie 2021 referitor la Regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale a fost publicat în Monitorul Oficial. Mai multe informații poți afla accesând https://despre-energie.ro/legi_si_reglementari/ordinul-anre-nr-18-din-martie-2021-referitor-la-regulamentul-privind-racordarea-la-sistemul-de-distributie-a-gazelor-naturale-prevede-cu-privire-la-racordarea-clientilor-finali-noncasnici-urmatoarel/.

Constanța Marincean
2021-03-13 09:45:34
O lămurire v-aș ruga: se tot vorbește despre racordarea gratuită la rețeaua de gaze. Este reală sau, doar, zvonuri? Cum se procedează? Care sunt pașii de parcurs? Multe mulțumiri și numai bine!