Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Noi etichete energetice pentru echipamentele electrice și electrocasnice

  • De la 1 martie 2021, eficiența energetică va fi clasificată de la A la G;
  • Pentru început, categoria de top A nu va fi ocupată, iar categoriile B și C vor fi slab populate.

O clasificare mai simplă, folosind doar literele de la A la G pentru etichetarea eficienței energetice, a fost deja introdusă în regulamentul-cadru actualizat al Uniunii Europene.

Reclasificarea va duce la o mai bună diferențiere între produsele care, sub clasificarea curentă a etichetelor, apar toate în aceleași categorie de top (A).

De exemplu, aplicând noul sistem, un frigider care are în prezent eticheta A +++ ar putea deveni un frigider de categoria C, chiar dacă frigiderul este la fel de eficient din punct de vedere energetic, iar o mașină de spălat vase din categoria A ++ ar putea deveni de categoria E.

Principiul noii clasificări este păstrarea categoriei de top, A, neocupată pentru început. Categoriile B și C vor fi și ele slab populate. Astfel, noua clasificare deschide calea pentru produsele ce vor fi dezvoltate pe viitor, pentru aparate tot mai eficiente energetic. Comisia Europeană a anunțat în martie 2019 că noua etichetare a eficienței energetice pentru mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, frigidere și aparate cu afișaje electronice se va regăsi în magazine, începând cu 1 martie 2021. Pentru lămpi, noua clasificare va fi implementată, începând cu 1 septembrie 2021.

Practic, acest lucru înseamnă că vechile etichetele pentru aceste grupuri de produse vor fi anulate, începând din martie, respectiv din septembrie 2021 și vor fi înlocuite după o scurtă perioadă de tranziție de două săptămâni.

Există și câteva excepții rare de la noul regulament, cum ar fi atunci când un model de aparat este scos din producție. În acest caz, modelul care se află deja pe rafturile magazinului își poate păstra vechea etichetă.

Află mai multe de pe pagina Comisiei Europene.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *