Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Motivele creșterii prețurilor la gaze și electricitate, explicate de Comisia Europeană

Prețurile angro ale gazelor naturale din Europa au înregistrat o creștere semnificativă în al doilea trimestru al anului 2021, confirmă ultimul raport trimestrial al DG Energy din cadrul Comisiei Europene privind piețele de gaze și electricitate. Unul dintre motive este creșterea cererii în raport cu nivelul foarte scăzut al acesteia din aceeași perioadă a anului 2020.

Cu toate acestea, creșterea cererii care a provocat dificultăți pe piețele energetice ale UE în această toamnă a venit doar în al treilea trimestru, arată raportul. Ca răspuns la această evoluție a prețurilor, Comisia a publicat un set de opțiuni deschise statelor membre pentru a aborda impactul asupra pieței și asupra utilizatorilor finali: CE: Set de măsuri pentru diminuarea impactului creșterii prețurilor la energie.

Raportul citat evidențiază o creștere a prețurilor angro de la 19 € /MWh, la începutul trimestrului, la 35 € / MWh până la sfârșitul lunii iunie. Dar, în august și septembrie, prețul mediu angro pe piața spot a crescut la noi niveluri record, de 70-80 € /MWh.

Piețele globale de GNL (gaz natural lichefiat) au avut un impact semnificativ asupra prețurilor angro europene, determinat în principal de cererea de GNL din Asia și de redresarea lentă a ofertei la mai mulți mari producători, agravată și de creșterea prețurilor de transport. În Europa, scăderea fluxurilor de gaze din Norvegia în trimestrul II 2021, cauzată de devansarea unor lucrări de mentenanță a infrastructurii realizate mai devreme decât de obicei, a contribuit, de asemenea, la ritmul lent de stocare în depozitele de gaz. La sfârșitul lunii iunie 2021, rata medie de umplere a depozitelor de gaz în UE a fost de doar 48%, cea mai mică din ultimul deceniu în această perioadă a anului și a scăzut cu 33 de puncte procentuale față de 2020. Comportamentul furnizorului de gaz rus, care a rezervat mai puține capacități de interconexiune decât era de așteptat, ceea ce a presupus importuri mai mici pentru perioada următoare, s-a adăugat la criza de pe piață din lunile de vară.

Consumul de gaze din UE în al doilea trimestru al anului 2021 a crescut cu 19% față de aceeași  perioadă din 2020, când consumul era diminuat din cauza restricțiilor Covid. Cererea a fost determinată de vremea rece din aprilie-mai 2021 și de creșterea utilizării gazului în generarea de energie electrică, pe fondul redresării economice mai rapide decât se aștepta în UE. Producția de gaze indigene a continuat să scadă în UE de la an la an (-8%), în timp ce importurile au crescut cu 7%, iar importurile de GNL au crescut cu doar 1%.

Prețurile spot ale gazelor din T2 2021 au crescut cu aproximativ 30-40% față de primul trimestru al anului 2021, iar de la un an la altul au înregistrat creșteri de trei până la cinci ori. Prețurile de vânzare cu amănuntul ale gazelor pentru gospodării au marcat o creștere de 7,5% față de anul anterior în trimestrul II 2021. Se așteaptă creșteri mai semnificative în contractele de vânzare cu amănuntul în trimestrele următoare, avertizează raportul.

Raportul trimestrial al pieței energiei electrice evidențiază modul în care consumul a crescut pe măsură ce restricțiile pandemice au fost ridicate pe o mare parte a continentului. Consumul la nivelul UE a crescut cu 11% față de anul anterior în T2 2021, în urma reluării activității industriale. Cererea de energie pentru confort termic (încălzire/răcire) a influențat, de asemenea, creșterea cererii în cursul trimestrului. Cu toate acestea, cererea de energie a fost cu puțin sub nivelul din 2019 (-0,5%).

Raportul arată, de asemenea, că cererea de vehicule cu încărcare electrică (ECV) a continuat să crească semnificativ – cu peste 450.000 de ECV noi înregistrate în UE din aprilie până în iunie 2021 – cu aproximativ 245% mai mare decât în aceeași perioadă din 2020.

Creșterea bruscă a prețurilor, în principal la gaz, cărbune și într-o măsură mai mică a certificatelor de CO2, combinată cu creșterea cererii de energie legată de redresarea economică, dar și fluctuațiile de temperatură din Europa au condus prețurile la maxime ale ultimilor 13 ani pe multe piețe europene. Punctul de referință european al energiei a fost în medie de 68 € / MWh în T2 2021 – echivalent cu 158% mai mare decât T2 2020 și cu 58% în creștere în aceeași perioadă din 2019. Conform raportului, ponderea surselor regenerabile de energie în mixul energetic a reușit să ajungă la 42% în al doilea trimestru, depășind combustibilii fosili (32%) – cu o creștere de 11% a producției solare (+6 TWh), 7% a vântului (+5 TWh) și 7% biomasă (+2 TWh) anual.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *