Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Liberalizarea pieței de electricitate: Se extinde cu două luni termenul pentru alegerea unei oferte din piața concurențială

Perioada în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice la prețuri din piața concurențială va fi prelungită până la 31 martie a.c., conform unui nou proiect de Ordin al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Astfel, clienții casnici vor beneficia de o perioadă mai lungă de timp, respectiv de 2 luni de zile, față de ultimul termen, 31 ianuarie 2021, pentru alegerea unei oferte de furnizare a energiei electrice, ceea ce va duce la alegerea celei mai potrivite oferte, susține ANRE.

ANRE motivează această modificare prin nevoia asigurării unei bune informări a clienților casnici pentru ca aceștia să beneficieze de prețurile din ofertele pentru piața concurențială.

În nota de fundamentare a proiectului de ordin elaborat de ANRE se arată că, având în vedere impactul procesului de liberalizare a pieței de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021 asupra clienților casnici, este necesară asigurarea unei bune informări de către furnizorii de ultimă instanță, precum și asigurarea condițiilor necesare încheierii contractelor de furnizare a energiei electrice cu respectarea condițiilor impuse în contextul pandemiei de COVID 19. Pentru ca procesul să se desfășoare în beneficiul consumatorului final, a fost prevăzută măsura de prelungire până la 31 martie 2021 a perioadei în care pot fi încheiate contracte de furnizare a energiei electrice astfel încât clienții casnici să beneficieze de prețul din oferta concurențială.

În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță care încheie, în baza uneia din ofertele concurențiale, un contract cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică realizat în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a noului contract se facturează la prețul din oferta de serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.

În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță, care încheie cu un alt furnizor un contract concurențial cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică din perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a contractului concurențial se facturează la prețul din oferta pentru serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.

Obligația informării clienților casnici privind modificările de mai sus revine furnizorilor de ultimă instanță.

Proiectul de Ordin aduce modificări Ordinului preşedintelui ANRE nr. 171/2020 pentru aprobarea condițiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță.

De la 1 ianuarie 2021, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici nu va mai fi stabilit de către ANRE, ci se va forma liber, reflectând condițiile din piață. O piață liberă înseamnă posibilitatea fiecăruia de a alege oferta care răspunde cel mai bine nevoilor personale.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *