Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Liberalizarea pieței de electricitate: Clienții casnici vor beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat în ședința Comitetului de reglementare din 20 ianuarie Ordinul 5/2021 prin care se oferă clienților casnici o perioadă mai lungă de tranziție de la serviciul universal la piața concurențială, concomitent cu creșterea gradului de informare a acestora asupra procesului de liberalizare.

Astfel, clienții vor beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorilor și vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puțin până la data de 30 iunie 2021, clienții casnici vor primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și vor putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciu universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică.

Totodată, Ordinul simplifică procesul de contractare și informare cu privire la ofertele furnizorilor de energie electrică, astfel încât clientul final să poată decide în cunoștință de cauză cu privire la oferta cea mai potrivită nevoilor proprii.

În același timp, sunt prevăzute obligații suplimentare pentru furnizorii de ultimă instanță de informare a clienților casnici, respectiv de a transmite, o dată cu fiecare factură emisă până la data 30 iunie 2021,o informare privind procesul de liberalizare precum și un Formular de selecție ofertă.

Formularul de selectie ofertă conține oferta concurențială cu valoarea cea mai mică, o ofertă concurențială alternativă și oferta de serviciu universal, oferte aplicabile în semestrul I 2021, precum și valoarea reducerii comerciale acordate și perioada de aplicare. Prin completarea acestui formular clientul poate alege direct oferta concurențială optimă, iar transmiterea formularului prin selecția unei oferte constituie acordul de contractare și, implicit, obligație contractuală pentru ambele părți. Contractul intră în vigoare în 5 zile de la data primirii de către furnizor a formularului de ofertă completat și semnat de către client.

Ulterior, furnizorul are obligația ca, după cel puțin 5 zile de la data primirii formularului de selecție completat, să transmită clientului final, o dată cu prima factură, o copie a contractului de furnizare semnat.Prin această facilitate oferită clienților casnici,se simplifică procesul de contractare și se evită deplasările clienților și aglomerația de la centrele de relații cu publicul ale furnizorilor.

“Precizăm că în noul ordin obligația de informare a clienților privind procesul de liberalizare este mai bine structurată, iar furnizorii de ultimă instanță au obligația să o transmită o dată cu fiecare factură trimisă pe tot parcursul anului 2021”, se arată într-un comunicat al instituției.

În vederea facilitării procesului de schimbare a furnizorului de energie de către consumatorul final şi optimizării procesului operaţional, ANRE are în derulare proiectul „Dezvoltarea capacității instituționale a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Astfel, prin implementarea proiectului se vor putea îndeplini noile cerințe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 h.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (10)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  
2021-01-27 14:02:45
Bună ziua, Pentru a schimba formatul facturii, sunați la call-center la furnizorul cu care aveți contract și spuneți că doriți să primiți factura în format fizic.

  
2021-01-27 14:01:55
Bună ziua, Prețul final va fi cel ales de dumneavoastră în funcție de furnizorul cu care decideți să încheiați un nou contract. Pentru a obține cea mai bună ofertă la energie elctrică, vă sfătuim să intrați pe site-ul ANRE și să utilizați Comparatorul oferte-tip de furnizare a energiei electrice. Îl puteți accesa la această adresă: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife Veți obține o listă cu toți furnizorii din zona dumneavoastră și cu ofertele acestora.

  
2021-01-27 14:00:57
Bună ziua, Furnizorii din piață au oferte cu sau fără abonament zilnic, dvs. veți opta ce variantă alegeți. Pentru a obține cea mai bună ofertă la energie elctrică, vă sfătuim să intrați pe site-ul ANRE și să utilizați Comparatorul oferte-tip de furnizare a energiei electrice. Îl puteți accesa la această adresă: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife Veți obține o listă cu toți furnizorii din zona dumneavoastră și cu ofertele acestora.

  
2021-01-27 13:59:26
Bună ziua, Dacă contractul de energie electrică nu este pe numele dvs., pentru schimbarea acestuia pe numele dvs. aveți nevoie de mai multe documente (în funcție de furnizor), printre care: act de identitate, act de proprietate/folosinţă spaţiu și seria și indexul contorului de energie (o poză a contorului). Suplimentar, dacă spaţiul este deţinut de mai mulţi proprietari mai aveți nevoie de acordul lor şi de copiile actelor de identitate. De asemenea, dacă nu sunteți dvs. proprietar, mai aveți nevoie de acordul scris al acestuia şi actul lui de identitate.

Gavrila Vasile
2021-01-27 05:18:05
Am activate factura electronica si primesc ofert a pe telefon as vrea sa primesc oferte prin posta cum fac? Nu am calculator sa descarc diferite aleasă

Dobre Florea
2021-01-27 00:35:04
Care este de fapt prețul final, că nimeni nu spune atât te costă,mai adaugă niște completări care de fapt mai mult te încurcă, mulțumesc

Sîrghia Costică
2021-01-26 12:59:31
De ce mai este nevoie de un abonament, din moment ce se semnează un contract, cu acordul ambelor părți?

Onu Eugen
2021-01-25 20:12:52
Cum schimb contractul pe numele meu?

  
2021-01-25 13:53:43
Bună ziua, Dacă nu schimbați furnizorul, veți beneficia de cel mai bun preț din oferta concurențială a furnizorului actual și veți putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat. De asemenea, cel puțin până la data de 30 iunie 2021, veți primi din partea furnizorului actual cea mai bună ofertă, fără abonament, și veți putea beneficia de o reducere comercială care să acopere diferența dintre prețul din oferta de serviciului universal aplicabilă în primul semestru al anului 2021 și prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică.

Valeriu Ioan Mihalcioiu
2021-01-24 19:24:12
Dacă nu schimb furnizorul , și rămîne cel care a fost ?