Cererea globală de energie electrică va crește cu 2,7% pe an, în medie, în următorii doi ani, deși pandemia de Covid-19 și prețurile ridicate la energie aduc o oarecare incertitudine. Energia generată de sursele regenerabile se va majora în medie cu 8% pe an, acoperind mai mult de 90% din creșterea netă a cererii în această perioadă, potrivit unui raport publicat de International Energy Agency (IEA).
Creșterea rapidă a cererii din 2021 a făcut ca prețurile energiei electrice și emisiile de gaze cu efect de seră să ajungă la niveluri record, cu implicații grave pentru consumatori, economii și tranziția la energie curată, notează raportul citat.
Creșterea de anul trecut cu 6% a cererii globale de energie electrică a fost cea mai mare la nivel procentual din 2010, când lumea își revenea din criza financiară globală. În termeni absoluți, creșterea din 2021 a fost de peste 1.500 terawatt/h, fiind cea mai mare înregistrată în decursul timpului, conform raportului IEA.
„Creșterile puternice ale prețurilor la energie electrică din ultima vreme au cauzat dificultăți pentru multe gospodării și întreprinderi din întreaga lume. Investițiile mai mari în tehnologii energetice cu emisii scăzute de carbon, inclusiv surse regenerabile, eficiența energetică și energia nucleară alături de o extindere a rețelelor de electricitate robuste și inteligente, ne pot ajuta să ieșim din dificultățile de astăzi”, spune directorul executiv al IEA, Fatih Birol.
Indicele prețurilor IEA pentru piețele angro de energie electrică aproape s-a dublat față de 2020 și a crescut cu 64% față de media anilor 2016-2020. În Europa, prețurile medii cu ridicata ale energiei electrice în al patrulea trimestru din 2021 au fost de peste patru ori mai mari decât media din 2015-2020. Pe lângă Europa, au existat și creșteri puternice de preț în Japonia și India, în timp ce acestea au fost mai moderate în Statele Unite.
Electricitatea produsă din surse regenerabile a crescut cu 6% în 2021, dar acest avans nu a fost suficient pentru a ține pasul cu cererea galopantă. Producția pe bază de cărbune a crescut cu 9%, acoperind mai mult de jumătate din creșterea cererii și atingând un nou vârf istoric, deoarece prețurile ridicate ale gazelor naturale au dus la trecerea de la gaz la cărbune. Producția pe gaz a crescut cu 2%, în timp ce producția de energie nucleară s-a majorat cu 3,5%, aproape atingând nivelul din 2019. În total, emisiile de dioxid de carbon (CO2) din generarea de energie au crescut cu 7%, atingând, de asemenea, un nivel record, după ce au scăzut în cei doi ani anteriori.