Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice va fi relansat și va avea un buget de 250 de milioane de lei, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2021 al Fondului pentru mediu și al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), publicat spre consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
“Relansarea programului se va face ținând cont de interesul manifestat de autoritățile locale, care și-au exprimat dorința de a participa. În acest sens, se impune actualizarea situației privind gospodăriile izolate la nivel național”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Totodată, potrivit instituției, se urmărește finalizarea restanțelor din sesiunea anterioară, “astfel încât să fim pregătiți în cel mai scurt timp să relansăm Programul denumit generic Casa Verde Fotovoltaice cu bugetul rămas neconsumat, dar cu un ghid mult îmbunătățit.“
În luna februarie a acestui an, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a emis Ordinul pentru modificarea ghidului de finanțare al Programului Casa Verde Fotovoltaice, astfel încât să fie evitate blocajele în procesul de instalare și decontare a cheltuielilor, pentru beneficiarii validați în program, după cum a informat un comunicat al instituției.
Prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice” beneficiarii au putut obține până la 20.000 lei nerambursabili, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp.
Ministerul Mediului a mai anunțat că Programul privind creșterea eficienței energetice în clădiri unifamiliale va avea un buget total de 429 de milioane de lei, care poate asigura o finanțare de până la 15.000 de euro pe locuință, pentru semnarea contractelor cu beneficiarii casnici care au depus deja dosarele, precum și cu cei care urmează să se înscrie în program.
De asemenea, programul privind creșterea eficienței energetice în clădiri publice va avea alocată suma de 1,40 miliarde de lei. “Deși, în primă instanță, programul a fost conceput doar pentru școli, am luat în calcul extinderea eligibilității și la UAT și instituții publice, ghidul de finanțare fiind în curs de finalizare la nivelul AFM”, se mai arată în comunicatul instituției.