Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Din 17 iunie încep înscrierile în programul Rabla pentru Electrocasnice

O nouă sesiune a programului Rabla pentru Electrocasnice va fi lansată vineri, 17 iunie, persoanele fizice având la dispoziție 7 zile pentru înscriere prin crearea contului de utilizator în aplicația informatică, informează Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Prin acest program este promovată reducerea consumului de energie prin înlocuirea echipamentelor electrice și electronice uzate și mari consumatoare de energie cu altele noi, cu un consum mult mai scăzut. Toți cei interesați să participe în program, în oricare dintre etape, trebuie să își creeze un cont de utilizator. Este foarte important acest pas, deoarece prin intermediul acestui cont pot fi selectate electrocasnicele dorite în fiecare dintre cele trei etape.

În cazul în care cei interesați au deja un cont de utilizator, creat în edițiile anterioare ale programului, nu trebuie să își creeze alt cont, ci doar să se autentifice utilizând adresa de e-mail și parola deja setată. În cazul în care ați uitat datele contului, acestea pot fi recuperate urmând pașii descriși în aplicația informatică (vezi aici).

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator demarează etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor incluse în program.

Calendarul de desfășurare a programului pentru această sesiune este următorul:

Înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator (17.06.2022, ora 10.00 – 23.06.2022, ora 23.59);

Etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (24.06.2022, ora 10.00 – 30.06.2022, ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 25 mil. lei;

Etapa II: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte laptopurile și tabletele (01.07.2022, ora 10.00 – 07.07.2022, ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 10 mil. lei;

Etapa III: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (08.07.2022, ora 10.00 – 14.07.2022, ora 23.59 sau până la epuizarea bugetului), având un buget de 15 mil. lei.

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Bugetul alocat în anul 2022 pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice este de 100 de milioane de lei, cu 25 de milioane mai mult decât anul trecut. Acest buget va acoperi două sesiuni ale programului Rabla pentru Electrocasnice, în 2022: astfel, prima sesiune se va derula în lunile iunie-iulie 2022, iar a doua sesiune se va desfășura în lunile noiembrie-decembrie 2022.

Echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:

✓ 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;

✓ 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;

✓ 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

✓ 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;

✓ 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;

✓ 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

✓ 500 de lei pentru laptopuri;

✓ 300 de lei pentru tablete.

Programul de anul acesta va avea câteva modificări. Una dintre acestea prevede condiții mai stricte pentru persoanele care nu utilizează voucherele rezervate. Acestea nu vor mai putea aplica în cadrul programului pentru același echipament în cursul acestui an. Voucherul este nominal și netransmisibil și nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicația informatică.

De asemenea, valabilitatea voucherului se reduce de la 15 zile la 7 zile de la data validării acestuia de către AFM, termen în care trebuie utilizat la un comerciant validat.

Ulterior utilizării la un comerciant validat, formalitățile de achiziționare a echipamentelor eligibile trebuie realizate tot într-un termen de 7 zile.

O altă modificare intervenită în programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 se referă la eliminarea televizoarelor din categoria echipamentelor eligibile.

Listele cu beneficiarii aprobați vor fi publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro, la secțiunea dedicată programului.

Toate conturile comercianților, create în edițiile anterioare ale Programului, rămân valabile și pot fi  utilizate și în sesiunile de anul acesta.

Citește și: A fost publicat ghidul de finanțare pentru programul Rabla electrocasnice 2022

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *