Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cum și în cât timp schimbă europenii furnizorul de energie electrică sau gaze naturale?

Cum se realizează schimbarea furnizorului de energie electrică și de gaze naturale în Germania sau Italia? Dar în Marea Britanie, Norvegia, Danemarca sau Estonia? Există sau nu platforme centralizate care să faciliteze această operațiune și câte zile durează să treci la un nou furnizor? Acestea sunt câteva dintre întrebările care își găsesc răspuns într-un studiu publicat luni, realizat în cadrul proiectului ANRE ce urmărește simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale.

Practici în schimbarea furnizorului în țări europene

Norvegia: Există o platformă online centralizată, iar schimbarea furnizorului de energie electrică se poate face în funcție de profilul de consum, durata fiind de o zi pentru puncte de măsură cu profil continuu și 3 zile pentru puncte de măsură cu consum profilat. Rata de schimb a furnizorului a crescut de la 11,1% în 2011 la 24% în 2019 (rata de 24% a rezultat dintr-un număr de circa 714.135 schimbări de furnizor).

Danemarca: Cel mai scurt termen este de 10 zile, prin intermediul unei platforme online centralizate de energie electrică Rata de schimbare a furnizorului a crescut de la 6,2% în 2014 la 8,3% în 2019.

Marea Britanie: Există platformă online centralizată, la energie electrică, iar procesul de schimbare a furnizorului poate dura pînă la 21 de zile calendaristice. Rata de schimbare a furnizorului a crescut de la an la an, atingând un nivel record de 20,8% în decembrie 2019. Procentul reflectă circa 5,9 milioane de clienți casnici care au schimbat furnizorul în 2019. La clienții non-casnici, rata de schimbare a furnizorului în 2019 a fost de 16%.

Pentru gaze naturale, există platformă centralizată, iar termenul de schimbare a furnizorului este același ca la energia electrică. Rata de schimbare a furnizorului a atins 21% în decembrie 2019, ceea ce înseamnă că 5,95 milioane de clienți casnici au optat pentru schimbare. Referitor la consumatorii non-casnici, în 2019 rata de schimbare a fost de 15%.

Germania: Gestionarea datelor se face descentralizat, nu există platforme centralizate la nivel național. Procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică sau gaze naturale poate dura până la 21 de zile. Rata de schimbare a furnizorului de energie electrică în 2018 a fost de 10,2% pentru consumatorii casnici.

Italia, Estonia: În ambele țări există platforme online centralizate atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze naturale, iar procesul de schimbare a furnizorului durează până la 21 de zile calendaristice, indiferent de tipul de contract.

Mai multe informații sunt disponibile consultând Studiul realizat de Ringhel și firma de avocatură Ijdelea Mihăilescu și postat pe site-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *