Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Crește interesul românilor pentru mașinile electrice achiziționate prin programul Rabla PLUS

  • 1.225 de euro-tichete din cele 3.000 puse la bătaie în acest au fost rezervate până pe 19 iunie;
  • 90% dintre cei care au optat pentru programul Rabla PLUS au ales o mașină full electric; 
  • Prima pentru achiziția mașinilor full electric este de cca 10.000 euro și de 4.500 euro pentru mașinile hibrid plug-in;
  • Programul demarat în luna martie are un buget de 140 milioane de lei, cel mai mare de până acum.

În nici trei luni de la demararea programului Rabla PLUS, perioadă intens marcată de epidemia de Coronavirus, rezervările eco-tichetelor au atins cifra de 1.225 de mașini, în creștere cu aproape 23 de procente față de perioada similară a anului trecut când au fost rezervate eco-tichete pentru 1.000 de mașini, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ministerul, prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a alocat acestui program, dedicat cetățenilor și firmelor din România, 140 milioane lei, cu circa 45 de milioane mai mult decât în 2019, acesta fiind practic cel mai mare buget din istoria Rabla PLUS. 

Bugetul permite achiziția a până la 3.000 de mașini electrice și hibride, un număr egal cu totalul mașinilor ce au putut fi achiziționate în cele patru ediții ale programului Rabla PLUS din anii anteriori. 

În ceea ce privește programul Rabla Clasic, numărul rezervărilor a atins cifra de 21.000 de mașini, față de peste 30.000 de mașini rezervate în perioada similară a anului trecut.  

Programul Rabla PLUS din acest an păstrează pentru al cincilea an consecutiv cea mai mare primă pentru achiziția mașinilor full electric din Europa: circa 10.000 euro. În ceea ce privește achizițiile mașinilor hibrid plug-in, acestea sunt susținute prin program cu circa 4.500 de euro, iar motocicletele full electric cu peste 700 de euro, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculelor, potrivit Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Totodată, programul nu condiționează achiziția unui autovehicul nou de casarea unui autovehicul uzat, însă cei care vor dori să renunțe la o mașină veche, poluantă, vor beneficia în plus și de prima de casare stabilită prin programul Rabla Clasic, în valoare de 6.500 de lei.  

Astfel, în condițiile accesării concomitente a celor două programe, sumele decontate prin AFM din costul total al mașinii vor fi de: circa 11.300 de euro pentru mașinile full electric, 5.800 de euro pentru mașinile hibrid plug-in și 1.400 de euro pentru motocicletele full electric, dar nu mai mult de 50% din costul autovehiculului, potrivit sursei citate.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *