Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Contribuţia pentru cogenerare din factura la energie va scădea cu 24,35% de la 1 ianuarie

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat o scădere cu peste 24% a contribuției de cogenerare. Acesta este plătită de toți consumatorii de energie electrică din România și se va traduce printr-o reducere 0,01712 lei/kWh a prețului plătit de consumatorul final.

“Conform Ordinului președintelui ANRE nr. 239 privind aprobarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă şi a unor prevederi privind modul de facturare al acesteia, valoarea contribuţiei pentru cogenerare care va fi aplicată începând cu 1 ianuarie 2021 este de 17,12 lei/MWh.

Această valoare  este cu 24,35% mai mică decât valoarea contribuției pentru cogenerare de 22,63 lei/MWh aflată în vigoare pentru lunile noiembrie şi decembrie 2020.”

Contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență înseamnă suma datorată lunar de fiecare consumator de energie electrică, pentru promovarea și dezvoltarea producerii de energie în sistem de cogenerare de înaltă eficiență, având scopul de creșterii eficienței energetice și al îmbunătățirii securității alimentării cu energie, pe piața de energie din țara noastră. Circa 40 de centrale beneficiază de fondurile strânse prin această contribuție de cogenerare.

Aceasta se evidențiază separat în factura de energie electrică, pe un rând distinct care conține denumirea produsului, cantitatea de energie electrică activă facturată, prețul unitar și valoarea totală a contribuției.

Valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență se determină de către ANRE, pe baza costurilor și veniturilor realizate și a celor prognozate, se stabilește pentru o perioadă de 12 luni și se poate ajusta la începutul semestrului al II-lea al fiecărui an;

Reamintim că de la 1 ianuarie, prețul final al energiei electrice se liberalizează. Consumatorii casnici își vor putea alege alți furnizori, în funcție de ofertele pe care aceștia le vor face.

În cazul clienților casnici din portofoliul unui furnizor de ultimă instanță care încheie, în baza uneia din ofertele concurențiale, un contract cu intrare în vigoare în perioada 1 – 31 martie 2021, consumul de energie electrică realizat în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a noului contract se facturează la prețul din oferta de serviciu universal comunicată de către furnizorul de ultimă instanță.

Surse:

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *