România a înregistrat, în luna mai, o reducere de 11,8% a consumului de energie electrică, aceasta fiind una dintre cele mai mari scăderi la nivelul țărilor Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat.
Astfel, cele mai importante reculuri ale consumului de electricitate au fost consemnate în Spania și Polonia (ambele -13,7% comparativ cu mai 2019), urmate de Slovenia (-13,4%), Croația (-11,9%), România (-11,8 %) și Portugalia (-11,6%).
Alte nouă state membre au consemnat reduceri de la 5% la 10%, în timp ce pentru șase state membre scăderea a fost între 1% și 5%. În două state membre (Bulgaria și Letonia) situația a fost stabilă (+/- 1%), în timp ce în celelalte patru state membre consumul de energie electrică a crescut.
Interesant, pentru cinci state membre consumul lunar de energie electrică în aprilie și mai 2020 nu a fost niciodată mai mic decât în luna respectivă în anii dintre 2016 și 2019 (Bulgaria, Danemarca, Estonia, Malta și Suedia).
De la jumătatea lunii martie 2020, statele membre UE au luat o serie de măsuri restrictive pentru a încetini răspândirea COVID-19. Acestea au inclus închiderea fabricilor, școlilor, restaurantelor, barurilor și hotelurilor și au obligat oamenii să rămână acasă. Multe companii au redus nivelurile de producție din cauza lipsei cererii sau din cauza unei întreruperi a lanțului de aprovizionare. Aceste măsuri au fost în vigoare pentru întreaga lună aprilie și pentru o parte din mai 2020.
Prin urmare, datele din mai arată un consum mai mic de energie electrică în majoritatea statelor membre. Pe ansamblu, consumul total de energie electrică din UE în mai 2020 a fost cu 10,5% mai mic decât cea mai mică valoare din mai înregistrată între 2016 și 2019.
Poți ajuta și tu la reducerea consumului de energie prin utilizarea unor gadgeturi inteligente special concepute în aceste sens. De asemenea, poți urma și câteva sfaturi pentru a reduce consumul de energie cât timp lucrezi de acasă.