Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Comisia Europeană: Toate serviciile publice esențiale ar trebui să fie disponibile online până în 2030

Până în anul 2030, toate gospodăriile din UE ar trebui să aibă conectivitate de ordinul gigabiților, toate zonele populate ar trebui să fie acoperite de tehnologia 5G, trei din patru companii ar trebui să utilizeze servicii de cloud computing, iar toate serviciile publice esențiale ar trebui să fie disponibile online. Acestea sunt câteva dintre prevederile Busolei pentru dimensiunea digitală a Europei, prezentate, marți, de Comisia Europeană.

Busola se axează pe patru elemente esențiale:

  1. Cetățeni cu competențe digitale și profesioniști cu înaltă calificare în domeniul digital; până în 2030, cel puțin 80 % dintre adulți ar trebui să aibă competențe digitale de bază, iar în UE ar trebui să existe 20 de milioane de specialiști angajați în sectorul TIC; de asemenea, mai multe femei ar trebui să ocupe astfel de posturi;
  2. Infrastructuri digitale securizate, performante și sustenabile; până în 2030, toate gospodăriile din UE ar trebui să aibă conectivitate de ordinul gigabiților, iar toate zonele populate ar trebui să fie acoperite de tehnologia 5G; producția de semiconductori de ultimă generație și sustenabili în Europa ar trebui să reprezinte 20 % din producția mondială; în UE ar trebui să fie instalate 10.000 de noduri de procesare la periferie (edge computing) foarte securizate, neutre din punct de vedere climatic, iar Europa ar trebui să dispună de primul său calculator cuantic;
  3. Transformarea digitală a întreprinderilor; până în 2030, trei din patru companii ar trebui să utilizeze servicii de cloud computing, sisteme de tip big data și inteligența artificială, peste 90 % dintre IMM-uri ar trebui să ajungă cel puțin la un nivel de bază de adoptare a tehnologiilor digitale, iar numărul de start-up-uri de tip unicorn din UE ar trebui să se dubleze;
  4. Digitalizarea serviciilor publice; până în 2030, toate serviciile publice esențiale ar trebui să fie disponibile online, toți cetățenii vor avea acces la dosarele lor medicale electronice, iar 80% dintre cetățeni ar trebui să utilizeze o soluție de identificare electronică.

(N.red.: Între serviciile publice esențiale se află următoarele: impozite si taxe locale, sănătate, evidența persoanelor, alimentarea cu apă și canalizare, iluminat public, salubrizarea si gestionarea deșeurilor, producere, transport, distribuție și furnizare de energie și gaze, etc).

Potrivit forului comunitar, transformarea digitală a Europei până în 2030 este esențială și pentru realizarea tranziției către o economie neutră din punct de vedere climatic, circulară și rezilientă.

Comisia va facilita lansarea rapidă a unor proiecte multinaționale, combinând investiții din bugetul UE, din partea statelor membre și din partea industriei, pe baza Mecanismului de redresare și reziliență și a altor fonduri ale UE. În planurile lor de redresare și reziliență, statele membre se angajează să aloce cel puțin 20% din fonduri priorității digitale. Posibilele proiecte multinaționale ar putea include o infrastructură de prelucrare a datelor interconectată la nivel paneuropean, proiectarea și implementarea următoarei generații de procesoare fiabile cu consum redus de energie sau conectarea administrațiilor publice.

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *