Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Clienţii vulnerabili vor putea cere eşalonări la plata facturii de gaze naturale

Consumatorii din categoria clienților vulnerabili își vor putea eșalona facturile de gaze, la cererea lor, pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părți, potrivit unui proiect de ordin al ANRE.

Conform Legii nr.226/2021, consumatorul vulnerabil de energie este persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

Reglementarea îşi propune să modifice Regulamentul privind activitatea de informare a clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale, respectiv să simplifice conținutul minim al tuturor facturilor de gaze naturale, respectiv a informațiilor obligatorii a fi incluse de către furnizor în acestea, pentru o mai bună înțelegere a facturii de către clientul final.

Prima pagină a facturii va cuprinde doar informațiile esențiale, astfel încât clientul să știe consumul facturat şi cât trebuie să plătească pentru acesta, iar în a doua pagină se vor găsi detaliile facturii, inclusiv defalcarea componentelor din care este format prețul final facturat de către furnizor clientului.

Anexa facturii va cuprinde informaţiile adiţionale care nu se referă la facturare, dar care pot fi utile clientului pe parcursul derulării contractului de furnizare a gazelor naturale, precum și informaţiile privind facturarea, oferind periodic clientului o perspectivă cuprinzătoare asupra consumului efectiv realizat şi a costului actual cu gazele naturale, astfel încât acesta să aibă posibilitatea de a-şi ajusta propriul consum, se mai arată în proiectul de ordin.

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, este o altă propunere al proiectului de ordin ANRE aflat în dezbatere publică.

Mai multe pe același subiect:

Un nou model de factură la energie electrică de la 1 aprilie

Nou Regulament de furnizare a energiei electrice:  informații mai simple în factură și mai multe drepturi pentru consumatori

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Comentarii (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *