Ponderea energiei din surse regenerabile în totalul energiei utilizate în România pentru încălzire și răcire în gospodării, spitale, școli și spații industriale a urcat, în anul 2019, la 25,7%, fiind superioară mediei Uniunii Europene (22,1%) și peste cea din țări precum Cehia, Franța, Italia, Germania sau Polonia, relevă datele Eurostat.
La nivelul Uniunii Europene, ponderea de energie din surse regenerabile necesară pentru încălzirea și răcirea gospodăriilor, a zonelor industriale, spitalelor, școlilor etc. aproape s-a dublat, de la 11,7% în anul 2004 la 22,1% în 2019. În rândul statelor membre UE fruntașe în utilizarea energiei din surse regenerabile au fost Suedia (66,1%), Letonia (57,8%), Finlanda (57,5%) și Estonia (52,3%).
Pe de altă parte, statele membre UE cu ponderea de energie din surse regenerabile mai mică de 10% au fost, conform datelor preliminare, Irlanda (6,3%), Olanda (7,1%), Belgia (8,3%) și Luxemburg (8,7%).
Islanda a înregistrat o pondere foarte mare de energie din surse regenerabile pentru încălzire și răcire (79,4%).
Sursa: EUROSTAT
Raportat la anul anterior, în 2019, la nivelul UE, ponderea surselor regenerabile pentru încălzire și răcire a înregistrat o creștere procentuală de la 21,2% la 22,1%. Douăzeci de state membre ale UE au înregistrat creșteri semnificative, cea mai mare obținându-se în Slovacia (de la 10,6% la 19,7%), urmată de Finlanda (de la 54,6% la 57,5%) și Danemarca (de la 45,5% la 48,0%).
Sursele regenerabile de energie (energia solară, energia eoliană, energia hidroelectrică, energia oceanelor, energia geotermală, biomasa și biocombustibilii) contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, la diversificarea ofertei de energie și la reducerea dependenței de piețele volatile și incerte ale combustibililor fosili, în special de petrol și gaze. Legislația UE privind promovarea surselor regenerabile a evoluat semnificativ în ultimii ani.
În ianuarie 2020, Parlamentul a adoptat o rezoluție referitoare la „Pactul verde european”, prezentat de Comisie în decembrie 2019. Parlamentul a formulat o serie de recomandări, printre care aprovizionarea cu energie curată, sigură și la prețuri accesibile. În acest spirit, a solicitat revizuirea Directivei privind sursele regenerabile de energie și stabilirea unor obiective naționale obligatorii pentru fiecare stat membru în parte și a recomandat punerea în aplicare a principiului „eficiența energetică pe primul loc” în toate sectoarele și politicile.
Surse: