Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Stiri-si-noutati-din-domeniul-energiei

Știri

Ce mai este nou în domeniu? Ce se discută? Care sunt subiectele importante?

Intreaba-expertii-nostri

Întreabă un expert

Ai o problemă sau o nelămurire? Întreabă-ne, iar experții noștri îți vor răspunde în cel mai scurt timp.

  • Acasă
  • Știri
  • Capacitatea de producere a energiei electrice din România redusă cu 1000 MW

Capacitatea de producere a energiei electrice din România redusă cu 1000 MW

În urma analizei periodice a capacităților de producere a energie electrice, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) elimină 1010 MW nefuncționali din licențele producătorilor, potrivit unui comunicat al instituției.

ANRE consideră că aceste evaluări periodice au rolul de a oferi o imagine reală, clară, a surselor de producție disponibile în sistemul energetic național.

În cadrul sedinței Comitetului de reglementare din data de 24.02.2021, Autoritatea a aprobat modificări ale licențelor pentru exploatarea comercială a capacităţilor de producere a energiei electrice şi termice în cogenerare pentru cinci producători, ce însumează o reducere totală a puterii electrice totale instalate de 1.010 MW.

De la debutul perioadei de analiză, respectiv anul 2018, ANRE a eliminat o capacitate totală de 4.400 MW nefuncționali, de la valoarea de 23.983 MW la 19.583 MW în prezent.

ANRE apreciază că eliminarea din licență a capacităților nefuncționale ar trebui să fie însoțită de un proces finanțat pe cât posibil din fonduri europene, de instalare de noi capacități, care să contribuie la îndeplinirea obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană (în special în cadrul European Green Deal) de reducere a emisiilor poluante, de creștere a ponderii surselor regenerabile în consumul brut de energie și de creștere a eficienței energetice.

În același timp, instalarea de noi capacități de producere eficiente și performante, va contribui semnificativ la reducerea dependenței față de importuri, creșterea competitivității pe piața internă angro de energie electrică și în final va conduce la reducerea prețului la consumatorul final.

Ți-a plăcut? Împărtășește cu prietenii

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Adauga-un-comentariu