Energia solară este una dintre tehnologiile care își dovedesc utilitatea și aplicabilitatea în domenii variate, între care și transportul, fie că vorbim despre automobile, trenuri sau avioane.
Iată care sunt cele 10 zone în care energia solară este esențială:
- Automobile
Multe companii producătoare de automobile au în plan pe viitor dezvoltarea de mașini care pot fi alimentate doar cu energie solară.
Aceste mașini funcționează transformând lumina soarelui în electricitate utilizând celule fotovoltaice. Ele stochează o cantitate de energie solară în timpul zilei, astfel încât pot fi utilizate și noaptea.
Mașinile cu energie solară ajută la conservarea mediului și la reducerea poluării fonice.
Există deja automobile care funcționează cu energie solară și care concurează în curse special organizate. Cea mai rapidă este Sunswift IVy.
- Trenuri
Trenurile solare funcționează la fel ca mașinile alimentate cu energie solară, folosind aceeași tehnologie.
Primul tren alimentat cu energie solară a fost dezvoltat în New South Wales, Australia și este proiectat să funcționeze exclusiv cu energie verde.
Este posibil ca utilizarea pe scară largă a trenurilor alimentate cu energie solară să nu fie atât de departe pe cât ți-ai putea imagina. Tehnologia se dezvoltă destul de repede. A fost dezvoltată o tehnică pentru a permite electricității să curgă direct din panourile solare pentru a electriza șinele trenului. Acest lucru face ca trenurile alimentate cu energie solară să fie mai fezabile.
În viitor, trenurile solare ar putea juca un rol masiv în sectorul transporturilor.
- Avioane alimentate cu energie solară
Când vine vorba de inovație tehnologică, inventatorii nu își limitează ideile la sol. Fac tot ce pot pentru a veni de fiecare dată cu invenții mai bune și mai calitative. Deși nu sunt viabile din punct de vedere comercial, avioanele solare și-au luat un avânt impresionant.
Solar Impulse 2 este primul avion care a finalizat în anul 2016 prima călătorie în jurul lumii fiind alimentat exclusiv cu energie solară.
Motorul său super-eficient funcționa cu energie electrică generată de la 17.248 celule solare. Puterea solară a fost stocată în niște bateriile speciale, astfel încât avionul să poată zbura și noaptea.
- Biciclete și scutere
Acestea pot ajuta de asemenea la reducerea emisiilor de carbon și la reducerea traficului în marile orașe de pe glob.
Ele funcționează pe baza unui motor electric care primește energie de la panourile solare. Panourile sunt reglabile și sunt montate astfel încât să fie orientate în funcție de poziția soarelui.
În anul 2018, un grup de bicicliști au parcurs aproximativ 13.000 km din Franța până în China utilizând biciclete alimentate cu energie solară.
Un scuter alimentat cu energie solară are caracteristic faptul că dispune de difuzoare și un port USB unde îți poți încărca telefonul sau poți reda muzică.
- Șosele
Cu toții știm cât de fierbinți devin drumurile asfaltate în perioadele caniculară. Această căldură excesivă înseamnă energie, care se risipește în momentul în care asfaltul cedează căldură în aerul atmosferic. Soluția panourilor solare valorifică o bună parte din această energie care este irosită.
Solar Roadways este o companie cu sediul în Idaho, SUA, care a strâns fonduri de peste 2 milioane de dolari în 2014 pentru dezvoltarea unor plăci rutiere sub formă de hexagon care conțin celule, lumini LED, un element de încălzire și capacități de a comunica wireless. Compania a primit finanțare în 3 faze de la Departamentul Transporturilor din SUA pentru dezvoltarea cercetării.
De asemenea și China testează astfel de drumuri.
Dezavantajele acestui sistem ar fi în primul rând costurile foarte mari de implementare. Nu știm dacă pe viitor vom avea astfel de șoșele pe distanțe lungi, însă pe distanțe scurte probabil vor fi.
- Bărci
Experții spun că aplicațiile solare acvatice evoluează mai repede decât oricând și că inovațiile în transportul maritim se vor transforma în curând în mainstream pentru orice, de la mici ambarcațiuni la nave de croazieră.
Ceea ce a ținut în loc până acum acest avânt au fost obstacole semnificative în calea adaptării vaselor pentru energie curată. Crăpăturile panourilor solare rigide și grele și daunele recurente aduse tehnologiei de mediul umed, vânt și sarea de mare s-au adăugat la costuri materiale deja ridicate.
Astăzi, însă, cel mai important subiect de pe lista provocărilor este stocarea energiei.
În 2005, Michael Köhler s-a îndepărtat de motoarele diesel cu care își alimenta bărcile de 23 de ani și a ales în schimb energia solară, o idee care părea ireală, date fiind limitările tehnologiei de la acea vreme. Dar după cinci ani de testare și dezvoltare, Solarwave 46 a devenit primul iaht alimentat cu energie solară din lume.
De atunci, marca sa, Silent Yachts a devenit mai cunoscută și din ce în ce mai luxoasă, luptându-se cot-la-cot pe piață cu iahturile tradiționale.
Nișa solară este redusă ca dimensiune, dar în creștere, cu noi participanți precum Serenity Yachts și BYD Group. Aceste iahturi cu motor au viteze de croazieră de 8 noduri și viteze maxime de până la 20 de noduri.
- Velomobilele
Acest vehicul alimentat cu energie solară este un hibrid între o mașină, o bicicletă și o motocicletă. Este un tip de vehicul care poate funcționa pe bază de energie solară, electricitate, precum și energie umană. Cu acest mod de transport, șoferul poate alege cum să îl conducă.
În ultimii ani au apărut mai multe modele de astfel de velomobile peste tot în lume. Poți vedea aici câteva dintre ele.
Și în România, la doar câţiva kilometri de Reghin, în localitatea Breaza un olandez a pus bazele unei fabrici unde se produc velomobile, fiind singura fabrică de acest fel din țara noastră.
- Elicoptere
În anul 2016, o echipă de studenți de la Universitatea din Maryland a dezvoltat un elicopter echipat cu o serie de panouri solare. Nava a plutit în aer timp de 9 secunde, ridicându-se la o distanță mai mare de un picior de la sol. (Prin comparație, primul zbor al fraților Wright a durat 12 secunde).
Aceeași echipă care a construit aeronava a realizat anterior cel mai lung zbor al unui elicopter cu propulsie umană. Mai apoi și-au îndreptat privirea către soare. Noua lor invenție se bazează pe designul anterior, dar necesită mult mai puțină muncă fizică din partea pilotului.
- Tuk-Tuk
În 2016, un inginer mecanic de origine indiană în vârstă de 35 de ani a amenajat un Tuk-Tuk cu panouri solare. Acesta și-a început călătoria în februarie 2016 în India și a încheiat-o pe 16 septembrie 2016 la Londra.
Pentru toată această călătorie, Tuk-Tuk-ul a fost echipat cu un pat, un scaun pentru pasager, un dulap pentru mâncare și, de asemenea, un aragaz care funcționa cu energie solară. Inginerul a spus că a făcut asta pentru a educa oamenii despre beneficiile ecologice ale energiei solare.
Bineînțeles că între timp au apărut spre vânzare astfel de modele de Tuk-Tuk alimentat cu energie solară.
- Țevi
La fel ca restul invențiilor alimentate cu energie solară pe care le-ai văzut înainte, țevile alimentate cu energie solară folosesc același principiu pentru a funcționa.
Spre exemplu, în San Diego funcționează o instalație de desalinizare de ultimă generație, care transformă apa oceanului în apă potabilă curată pentru aproximativ 7% din oraș dar, în același timp, folosește zilnic suficientă energie electrică pentru a alimenta 28.500 de case.
Un nou design conceptual arată cum o centrală de desalinizare poate funcționa în schimb cu energie solară, în timp ce are un design futurist și poate fi considerată o operă de artă publică și poate fi și un loc unde vizitatorii se pot îmbăia în băi de sare.
Spre deosebire de instalația de desalinizare din San Diego, care folosește osmoza inversă pentru a exploda apa de mare prin filtre cu găuri microscopice, noul design, numit „The Pipe”, spune că ar folosi un câmp magnetic pentru a scoate sarea din apă.
Este evident că, în viitor, energia solară va juca un rol semnificativ în tehnologie și transport. Energia solară face posibilă ca o gamă largă de mijloace de transport să se deplaseze fiind alimentate doar de razele soarelui. Aceast fapt include economii de costuri pentru mobilitatea electrică și furnizarea de soluții inteligente pentru integrarea în rețea a vehiculelor electrice. Cel mai important, sistemele de energie solară sunt cheia decarbonizării complete și reale a sectorului transporturilor.
Este crucial ca industria solară să fie acum pregătită să propună soluții pentru sectorul transporturilor.
Surse:
- Here’s How Sunswift IVy Became The Fastest Solar Powered Vehicle
- The world’s first solar-powered train in Australia
- Historic Solar Flight Shows Promise and Challenge of Clean Energy
- Here’s how this solar powered electric bicycle traveled 12,800 km in 64 days from France to China
- Solar Roadways
- Silent Yachts
- VELOMOBILE
- Solar-Powered Helicopter Takes Flight
- Solar-powered tuk-tuk reaches UK after road trip from India
- This Solar-Powered Pipe Desalinates The Water That Flows Through It