Reducerea cheltuielilor cu întreținerea unui imobil și eficiența energetică a locuinței au devenit preocupări constante în viețile noastre. Uneori, acestea reprezintă o adevărată provocare, mai ales în cazul apartamentelor vechi, construite în perioada 1970 – 1990, când izolarea termică a pereților era deseori lăsată în plan secund.
O soluție pusă în practică de mulți români a fost izolarea cu polistiren a pereților interiori ai apartamentelor, în vedere îmbunătățirii confortului termic, dar și pentru a masca anumite zone de îmbinări ale plăcilor unde s-au format mucegaiuri. Dar, această soluție are dezavantajele ei prin faptul că ia din spațiul de locuit (la un apartament de 50 mp se pot pierde aproximativ 2 mp prin izolarea pereților), iar lipsa ventilației pereților poate determina uneori apariția mucegaiurilor între perete și izolația de polistiren din interiorul apartamentului.
O alternativă viabilă pentru renovarea apartamentelor vechi este reprezentată de utilizarea unor materiale inovatoare, prezente și pe piața din România.
Prin aplicarea unui glet interior pe bază de particule din sticlă care absorb, rețin și reflectă căldura înapoi în încăpere, în timpul iernii se reduce trecerea căldurii prin suprafețele de perete din încăpere spre exterior, iar în timpul verii, reduc trecerea căldurii din exterior către încăpere. Astfel se reduce consumul de energie pentru încălzire sau răcire și se rezolvă cu succes problema punţilor termice în zonele de îmbinări constructive.
Efectele aplicării gletului sunt de lungă durată, iar pereții se răcesc la o temperatură semnificativ mai scăzută, împiedicând formarea condensului și dezvoltarea mucegaiului, creând astfel condiții de viață mai sănătoase.
Unii producători menționează reduceri ale costurilor de încălzire și cu 30% prin utilizarea gleturilor termoizolante, iar timpul necesar atingerii nivelului de confort este redus substanțial, asigurând o distribuție uniformă a căldurii în apartament. Aceste materiale se poate aplica etapizat sau doar local în zonele unde apar probleme ex.: pervazul ferestrelor și usilor (geamul termopan nu mai “transpira”), colțurile din vecinătatea dușumelei și a tavanului, unde se formează cel mai des igrasia.
În general, aceste gleturi cu particule de sticlă sunt gata preparate, iar pentru aplicarea în 2 straturi se utilizează 1 litru de glet, ce acoperă o suprafață de aproximativ 1 mp (la o grosime de 2 mm). Tehnologia de lucru nu este diferită față de gleturile uzuale, iar prețurile pentru 1 litru de glet termoizolant sunt de aproximativ 40 – 50 de lei.
Peste gleturile termoizolante pot fi aplicate și varuri ecologice, anti-mucegai, astfel încât durabilitatea investițiilor în reabilitarea unui imobil vechi să se regăsească câțiva ani.
Surse: