Probabil că în momentul de față ne-ar fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să ne imaginăm viața fără electricitate. De o lungă perioadă de timp curentul electric nu mai este un lux, ci o necesitate. Lipsa acestuia poate duce la pierderi semnificative de timp, bani sau chiar tragedii legate de viața oamenilor dacă ne raportăm la curentul electric dintr-un spital.
Oricât de gravă ar fi situația, este firesc să ai în casă o sursă alternativă de generare a curentului pentru acele momente în care te vei confrunta cu pene de curent, mai ales dacă locuiești în mediul rural sau în zone izolate. Una dintre cele mai comune soluții o reprezintă un generator de curent.
În acest articol îți vom spune ce tipuri de generatoare există și ce caracteristici, funcții și dotări să urmărești atunci când dorești să achiziționezi unul.
Tipuri de generatoare de curent electric
Există pe piață mai multe tipuri de clasificare a generatoarelor, însă noi ne vom concentra pe trei dintre ele: generator electric staționar pentru utilizare majoră și pentru utilizare moderată și generator electric portabil.
Alegerea se face în general în funcție de gradul de utilizare și de spațiul disponibil pentru depozitare.
Generatorul de curent electric staționar – utilizare majoră
Un astfel de generator va fi mereu mai scump decât unul portabil. Includem aici atât costul efectiv de achiziționare, cât și costurile de amplasare și mentenanță.
Pentru instalarea unui generator electric staționar, trebui să apelezi la un specialist. Acesta va stabili care este locul indicat pentru instalare și va realiza în mod corect legătura la rețeaua de electricitate, astfel încât, atunci când energia electrică se întrerupe, generatorul să pornească automat sau să îl poți activat manual în condiții de întuneric.
Prețul mai ridicat va asigura o putere mai mare de generare a energiei, precum și o rezervă mai mare de electricitate. Un astfel de model este potrivit pentru locuințele izolate sau casele de vacanță unde vei petrece o perioadă relativ scurtă de timp.
Cele mai performante generatoare pentru casă sunt cele care au un motor diesel. Alimentat cu motorină, motorul va rula la o viteză de cel puțin 1500 rpm (rotații pe minut). Valoarea indicată este de 3000 rpm. Acesta îți va asigura o funcționare între 16 și 24 de ore, îndeplinind rolul unei surse principale de energie.
Prețul unui astfel de model de generator variază în intervalul 6000 – 8000 lei.
Generator de curent electric staționar – utilizare moderată
Acesta este un model potrivit pentru momentele în care ai nevoie de o rezervă atunci când se întrerupe energia electrică principală sau în cazul în care dorești să utilizezi o sursă de energie alternativă pentru unele aparate din locuință.
Întrucât va avea caracteristici mai puțin performante, va fi automat și mai ieftin. Un model accesibil ca preț va fi dotat cu un motor alimentat cu benzină și îți va putea oferi un timp de funcționare continuă cuprins între 8 și 10 ore.
Trebuie însă să fii atent la aparatele conectate. Dacă ai conectate aparate sensibile la căderi de tensiune, spre exemplu un sistem desktop, asigură-te că ai o sursă UPS care va elimina șocul de tensiune produs de întreruperea alimentării de la o anumită sursă de energie.
Prețul unui generator electric staționar de utilizare medie variază în intervalul 900 – 2000 lei.
Generator de curent electric portabil
Printre cele mai notabile avantaje amintim posibilitatea de a-l muta cu ușurință prin casă, sau de a-l lua în vacanțe sau excursii fără să ocupe mult spațiu.
Bineînțeles că puterea generată va fi mult mai redusă, de aceea nu îți va permite să alimentezi o casă la capacitatea normală furnizată de sursa principală de energie. Vei putea în schimb alimenta câteva electrocasnice pentru o perioadă nu foarte lungă de timp. Cele mai scumpe modele de acest fel funcționează cu benzină, dar necesită și un stabilizator. Restul pot fi alimentate cu propan sau gaz.
Poți achiziționa un astfel de generator la un preț cuprins între 500 și 1000 lei.
Puterea generată
Reprezintă un aspect important în alegerea ta și probabil cel care necesită cea mai mare muncă de cercetare din partea ta sau a unui specialist.
În situația unei întreruperi de electricitate, generatorul va trebui să preia rolul de sursă principală de electricitate și să se descurce la fel de bine.
Dacă acesta va avea o putere mică, nu te vei putea bucura de rezultate optime și poate deteriora atât aparatele cât și generatorul în sine.
Există trei praguri de putere:
- mică – între 500W și 2200W (specifică dispozitivelor portabile);
- moderată – între 2200W și 5500W;
- mare – care poate ajunge până în 10000W.
Pentru a alege pragul de putere ideal pentru locuința ta, va trebui să faci un calcul. Mai exact va trebui să ai în vedere fiecare aparat din casă care funcționează pe bază de electricitate, apoi să stabilești dacă este de tip inductiv sau rezistiv și să stabilești totalul puterii absorbite de dispozitive în mod simultan.
Aparatele electronice inductive sunt cele care necesită mai multă energie la pornire decât în timpul funcționării. Aici se încadrează: mașina de spălat, frigiderul, aerul condiționat, neoanele, pompa de apă etc.
În categoria aparatelor electronice rezistive încadrăm: plita și cuptorul electric, calorifere electrice, televizorul, becuri incandescente, radio etc.
Dacă vei constata că majoritatea aparatelor din casă sunt de tip inductiv, vei avea nevoie de un generator electric de putere mare. Varianta cea mai bună va avea valori cuprinse între 7000W și 10000W.
În cazul în care numărul aparatelor rezistive este mai mare decât numărul aparatelor inductive, va fi suficient un generator electric cu valori cuprinse între 3000W și 5000W.
Tensiunea generatorului
Generatoarele de curent pot produce energie electrică monofazată sau trifazată. Trebuie să utilizezi tipul de energie pe care o folosesc și tablourile de branșare la rețeaua electrică națională. Casele și întreprinderile mici folosesc în mod normal energie monofazată. Cea trifazată este utilizată de întreprinderile medii și mari, în special acolo unde energia este utilizată pentru pornirea și funcționarea motoarelor electrice.
Tipul de curent generat
Indiferent de metoda de generare a curentului (dinam sau alternator), orice generator electric va produce la ieșire curent continuu. Trebuie însă să verifici forma de reglaj a turației, care poate fi mecanică sau electronică.
În cazul regulatorului mecanic, trebuie să verifici stabilitatea tensiunii electrice. Cel mai adesea astfel de modele vor avea nevoie de un stabilizator de tensiune pentru a nu pune în pericol integritatea aparatelor conectate.
Regulatorul electronic este o variantă mai convenabilă și va oferi o calitate mai bună a curentului.
Cel mai bun generator electric pentru casă trebuie să permită pornirea automată, să dispună de prize, de roți, de o consolă mobilă, de o baterie și de un sistem automat de detectare a defecțiunilor.
Atunci când ești în căutarea unui generator electric, în primul rând va trebui să stabilești care este obiectivul generatorului. Unde și cum îl vei folosi? Cât de puternic trebuie să fie?
Spune-ne în comentarii dacă utilizezi deja un generator și dacă ești mulțumit de performanțele lui.
Surse: