Românii devin din ce în ce mai conștienți de importanța tranziției energetice și a măsurilor pentru reducerea poluării. Conform unui studiu recent realizat pentru platforma despre-energie.ro mai mult de jumătate dintre români (55%) sunt de acord cu renunțarea la combustibilii fosili, precum gazele naturale, în favoarea electrificării transporturilor, încălzirii și ventilării clădirilor, industriei și a consumului casnic. Aceasta este de altfel o componentă centrală a obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de carbon.
Nevoia de mai multe informații
Cu toate acestea, o pătură semnificativă din totalul populației – 43% dintre români – afirmă că nu au suficiente informații pentru a lua o poziție fermă cu privire la această tranziție. Dintre cei care se consideră insuficient informați, aproape trei sferturi – 72% din respondenți – sunt femei. Acest lucru subliniază necesitatea unei campanii de informare și explicare a obiectivelor și măsurilor care vor fi implementate pentru a face această tranziție la energia verde mai accesibilă și mai ușor de înțeles.
Prosumatorii și energia regenerabilă
Pe lângă renunțarea treptată la combustibilii fosili, românii susțin creșterea numărului de prosumatori – consumatori care produc și vând energie electrică din surse regenerabile – și dezvoltarea capacităților de generare a energiei din surse verzi. Aproximativ 66% dintre respondenți consideră că energia regenerabilă contribuie la un mediu înconjurător mai curat. În plus, aproape un sfert dintre români (24%) speră că dezvoltarea acestui sector va conduce, în timp, la o scădere a prețurilor la energie. Între aceștia din urmă, peste 58% au studii superioare – universitare sau post universitare.
Decizia de eliminare a centralelor de apartament pe gaz
O altă întrebare importantă adresată în cadrul studiului a fost legată de eliminarea treptată a centralelor de apartament pe gaz, o măsură controversată la nivel european. Aproximativ 45% dintre respondenți consideră că această decizie nu este una bună, având în vedere că România are zăcăminte mari de gaze naturale, iar centralele pe gaz sunt principala sursă de încălzire în țară. În rândul celor care nu susțin eliminarea centralelor de apartament pe gaz, majoritatea– 58% au vârsta cuprinsă între 36 și 55 de ani. Totuși, 36% dintre români sunt de părere că eliminarea acestor centrale este benefică, din motive de protecție a mediului și din cauza resurselor limitate de gaze naturale. În rândul acestora, aproximativ 42% sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.
Cât de informați sunt românii cu privire la sectorul energetic
În ceea ce privește nivelul de informare al populației despre deciziile din sectorul energetic, doar 18% dintre români se consideră bine informați. Majoritatea, adică 55%, spun că sunt „oarecum” informați, în timp ce 28% declară că se simt puțin sau deloc informați. Cel puțin la nivel declarativ, femeile par să se simtă mai puțin informate – 72% din cei care spun că sunt deloc informați și 77% din cei care se declară foarte puțin informați fiind din rândul acestora.
Sursele de informare ale românilor
Studiul arată că românii își iau informațiile legate de energie, în principal, din presă. Aproximativ două treimi dintre respondenți folosesc presa (TV, radio, presa scrisă și online) ca sursă principală de informare. Alte surse includ website-urile furnizorilor de energie și gaze naturale (13%), portalurile online specializate în energie (11%) și site-urile oficiale ale autorităților de reglementare (10%).
Cine ar trebui să informeze populația despre energie?
Românii consideră că autoritățile ar trebui să aibă rolul principal în informarea publicului despre evoluțiile din sectorul energetic. Conform studiului, 39% dintre respondenți spun că acest rol ar trebui asumat de autoritățile guvernamentale, în timp ce 15% indică responsabilitatea companiilor din sectorul energetic. De asemenea, 3% consideră că presa ar trebui să joace acest rol, dar 40% sunt de părere că este o responsabilitate comună, ce ar trebui împărțită între autorități, companii și presă. Interesant că pătura de populație cu studii universitare și post universitare este cel mai bine reprezentată în rândul acestora din urmă care cred că responsabilitatea este comună. Mai exact aproape 60% din respondenții de aici au studii superioare.
Studiul evidențiază așadar atât susținerea crescândă a românilor pentru măsuri mai ferme de reducere a poluării și de tranziție la energie verde, cât și lipsurile și provocările legate de informarea populației.
Sursa:
- Studiul a fost efectuat de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, pe un eșantion reprezentativ național de 1.004 persoane fizice, cu vârsta peste 18 ani, în perioada 26.08-11.09 2024, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.
Citește și:
- Studiu: Doar 16% dintre români intenționează să cumpere o mașină electrică în următorul an
- Studiu: Ce știm cu adevărat despre etichetele energetice și cât de preocupați suntem de economisirea energiei?
- Când își spală românii rufele și cât de dispuși sunt să folosească electrocasnicele pe timpul nopții?